Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında

Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında

ABONE OL
21:51 - 10/06/2022 21:51
Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye’de turizm, tarım ve finans alanlarında yaptığı anlaşmalar ve Türk işadamlarına verdiği teminatlar Venezuela basınında geniş bir şekilde yer aldı. Sosyal medyada da “Venezuela ve Türkiye birlikte”, Erdoğan ve Türkiye etiketleri saatlerce TT listesinde yer aldı.

Venezuela devlet televizyonu VTV’de iki ülke arasında ticaret, enerji, bilim, teknoloji, tarım, ulaşım, turizm ve kültür gibi toplamda ellinin üzerinde konuda prensipte uzlaşmalara varıldığını ve bir an önce imzaların atılması için çalışıldığı beyan edildi.

İktidar partisinin yayın organı olarak değerlendirilen Diario Vea gazetesi de Maduro’nun Türkiye ziyaretini, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) zirvesine çağrılmamasına atıfta bulunarak “Maduro Venezuela’nın gerçek zirvesi için Türkiye’de” manşetiyle verdi.

Erdoğan’ın Maduro hakkındaki olumlu sözlerine yer verilen gazetede stratejik ittifak olarak görülen Türkiye’nin çok kutuplu bir dünyanın kurulumu sürecindeki önemli aktörlerden biri olduğu vurgulandı.

“Maduro meşru başkan olduğunu kanıtlamak istiyor”

Muhalif medya organlarının hemfikir olduğu noktalardan biri arasında OAS zirvesine çağrılmayan Maduro’nun Türkiye ziyaretiyle hem içeride hem de dışarıda Venezuela’nın meşru cumhurbaşkanı olduğunu göstermek istemesi bulunuyor.

Enflasyonun 8 aydır tek haneli rakamlara düştüğü Venezuela’da yaşanan ekonomik toparlanma sürecini 2024 yılında yapılacak seçimlerde avantaja çevirmek isteyen iktidar partisi için Türkiye, özellikle seçim kampanyası için kullanılacak sıcak para temini açısından önemli bir müttefik olarak görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Venezuela yerel basınında, Rusya ve Venezuela’ya uygulanan finansal yaptırımlardan dolayı yaşanan ödeme sorunlarını Türkiye Merkez Bankası’nın da dahil olduğu bir formülle çözmek için üç ülkenin merkez bankaları arasında bir mutabakat yapılacağı haberi yer almıştı. Bazı uzmanlar Maduro’nun ziyaretinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da Türkiye’de olduğu bir dönemde gerçekleşmesinin tesadüf olmayabileceğini iddia ediyor.

“Erdoğan da Demokrasi Zirvesi’ne çağrılmamıştı”

Venezuela’nın en çok okunan muhalif gazetelerinden El Nacional gazetesi, Erdoğan’ın Venezuela’nın meşru cumhurbaşkanı olarak Maduro’yu tanıyan az sayıdaki dünya liderlerinden biri olduğuna ve Erdoğan’ın da geçen Aralık ayında Amerika’da yapılan Demokrasi Zirvesi’ne çağrılmadığına dikkat çekti.

Venezuela’daki muhalif yayın organlarından Tal Cual’da ise yasa gereği cumhurbaşkanlarının ülkeden çıkması için meclis onayı gerekmesine rağmen mecliste çoğunluğa sahip olan Maduro’nun onayı beklemeden sabahın erken saatlerinde havalandığına, onay çıktığında uçağın zaten yolda olduğuna değinildi.

La Patilla adlı web sitesi de muhafazakar ve İslamcı olarak nitelendirdiği Erdoğan’la, meşruluğu sorgulanan Maduro’nun yakın ilişkilerine vurgu yaptı. Venezuela’da sansürlü olan sitede Türkiye’de muhalefet tarafından her geçen gün daha da otoriterleştiği eleştirileri alan Erdoğan’ın Temmuz ayında Venezuela’yı ziyaret edeceği bildirildi.

VOA tarafından geçilen Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Maduro-Erdoğan Görüşmesi Venezuela Basınında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.