Maden Faciasında İhmal Var mı?

Maden Faciasında İhmal Var mı?

ABONE OL
15:19 - 17/10/2022 15:19
Maden Faciasında İhmal Var mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı patlamasıyla ilgili, muhalefet partileri ihmal olduğunu savunuyor.

İktidardaki AKP ise, olayın tüm yönleriyle araştırılacağına, adli ve idari soruşturmalar başlatıldığına dikkat çekiyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da sosyal medya hesabından bir grafik paylaştı.

Grafikte Türkiye, 2019 ile 2021 yılları arasında maden kazalarındaki can kaybı sayısında, ilk sırada yer alıyor.

Olayın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu dahil muhalefet partilerinden liderler bölgeye gitti.

Kılıçdaroğlu, olayın takipçisi olacağını ve olası ihmallerin hesabını soracağını kaydetti. Maden işçilerinin güvenliğini sağlamanın devletin görevi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Neden maden kazaları sadece Türkiye’de oluyor?” diye sordu.

“İş güvenliği konusunda ihmal var mı?”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da olay yerinde yaptığı açıklamada, “Bu olayların tekrar yaşanmaması için tedbirde nerede hata edildi? Tedbirlerde eksikler neredeydi? İş güvenliği konusunda ihmal var mı? Bunların hepsinin üzerine gidilmesi gerekiyor. Ama aynı zamanda bunun bağımsız bir denetimle yapılması lazım” diye konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, benzer faciaların önlenmesi için “ortak bir akılla neler yapılacağını tartışmak ve iktidardakilerin de buna açık olması gerektiğini” söyledi.
Davutoğlu ayrıca, madencilik konusunun Enerji Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak, ayrı bir bakanlık kurulması önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayın ardından hayatını kaybeden maden işçisi Ramazan Özçelik’in cenaze törenine katılmıştı.

Aileye taziyede bulunan Erdoğan, Özçelik’in ablasının, “Ölen kardeşim 10-15 gün önce ‘burada gaz kaçağı var bizi patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu? ‘Patlatacaklar bizi’ demiş. Kardeşimin içine doğmuş, kardeşim göz göre göre öldü” demesi üzerine kısa süre sessiz kaldıktan sonra “Cümleten başınız sağ olsun, rabbim sabırlar versin” yanıtını vermişti.

6 savcının yürüttüğü soruşturmada teknik cihazlar inceleniyor

Patlamayla ilgili soruşturmayı ise 6 savcı yürütecek. Soruşturmada 6 Cumhuriyet savcısının yanısıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 4 müfettiş de görev alıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün Amasra’da yaptığı açıklamada, ilgili tahkikatın Amasra Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütüldüğünü belirterek, “Bu olay, bütün yönleriyle soruşturulacak ve aydınlatılacaktır. Kafalarda ne kadar soru varsa onların hepsinin cevabı, bu tahkikat sonucunda ortaya çıkacaktır” demişti.

Soruşturma kapsamında, maden ocağındaki güvenlik sistemlerinin de yer aldığı tüm teknik cihazlara el konuldu.

“Yangın kontrol altında. Üretim durduruldu”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise bu sabah yaptığı açıklamada, facianın grizu patlaması nedeniyle yaşandığı değerlendirmesinin sürdüğünü kaydetti.

Dönmez, “Bir yangından söz etmiştim, büyük oranda kontrol altında. Bu arada madende üretim tamamen durduruldu. Devam eden adli ve idari soruşturmalarda olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için gerekli her türlü yardım savcılarımız ve müfettişlerimize yapılacaktır” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Maden Faciasında İhmal Var mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Maden Faciasında İhmal Var mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Maden Faciasında İhmal Var mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.