DOLAR

32,5110

0.19%
EURO

34,8177

0.25%
ALTIN(gr)

2.485,76

0,97%
BİST 100

9549.29

0,97%
Lüks yat üretiminde ‘Antalya’ markası yarattık

Lüks yat üretiminde ‘Antalya’ markası yarattık

ABONE OL
19:55 - 30/09/2019 19:55
Lüks yat üretiminde ‘Antalya’ markası yarattık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yat üretiminde dünyada ilk 2 sırada olan ülkelere yat satıyoruz.

Antalya Serbest Bölgesi’nde 2000’li yılların başında faaliyete başlayan lüks yat sektörü, 19-20 yıllık geçen sürede yat üretiminde dünyada ilk 2 sırada yer alan ülkelere ultra lüks yatlar satarak ”Antalya” markası olarak ünlendi.

Aralarında Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yüzde 44’ü kamuya, yüzde 56’sı özel sektörden ortakları bulunan Antalya Serbest Bölgesi Kurucusu ve İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, yat üretim sektörünün gelişimiyle ilgili bilgi verdi.

Antalya Serbest Bölgesi’nde ultra lüks yat üretiminin 2000’li yılların başında faaliyete başladığını belirten Gürses, Dünyanın en ünlü sporcu ve iş insanları ile Orta Doğu’daki Arap kraliyet ailelerine ultra lüks yat yaparak ünlenen Antalya yat sektörünün artık uluslararası alanda ‘Antalya’ markası olarak tanındığını söyledi.
Antalya Serbest Bölgesi’nde üretilen birçok ultra lüks yatın, daha proje ve kızağa konulması aşamalarında uluslararası ödüller kazandığını ifade eden Zeki Gürses, 20 yılda bölgede çeşitli boylarda 428 adet lüks yat üretilerek ihraç edildiğini bildirdi.

Bu yat satışlarından toplam 1 milyar 125 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını anlatan Gürses, şöyle devam etti.

”Geçen yıl boyunca 22 adet yat üretilerek sahiplerine teslim edilmişti. 2019 yılı aylık dönemde ise 34 yat sahiplerine teslim edildi. Bu satışlardan ülkemize 50,5 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Tabi bölgemizde sadece lüks yat üretimi yapılmıyor. Savunma sanayi gemileri de yapılıyor. Sahil Güvenlik Botları üretimi giderek artıyor. Bu yıl içinde sahiplerine teslim edilen yat ve sahil güvenlik botları Katar, Portekiz, Hırvatistan, İtalya, ABD, İsrail ve Jamaika gibi ülkelere satıldı.”

TÜRKİYE YAT ÜRETİMİNDE DÜNYA 3’NCÜSÜ

Türkiye’de Tuzla ve Ege bölgesi başta olmak üzere yat yapım bölgeleri bulunduğunu anlatan Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölgesi’nde de yat yapımının başlamasıyla ülke olarak bu sektörde dünyada 3. sırada yer aldığımızı kaydetti. Gürses, şöyle konuştu.

”Dünyada yat satışında Hollanda birinci, İtalya ise ikinci sırada. Türkiye, Antalya bölgesindeki yat üretimi ile dünya sıralamasında üçüncü sıraya yerleşti. Serbest Bölgesindeki çeşitli avantaların sağlanmasıyla birlikte yat sektörü hızla gelişti. Dünya sıralamasında ilk 2 sırada yer alan Hollanda ve İtalya’ya lüks yat satıyoruz.”

90 METRE UZUNLUĞUNDA YATLAR YAPILABİLİNECEK

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, 2028 yılına kadar bölgede 20 milyon dolarlık altyapı yatırımı gerçekleştireceklerini söyledi. Bu yatırımların gerçekleşmesiyle bölgede 90 metre uzunluğunda yatların yapılabileceğini anlatan Gürses, ”Son 5 yılda bölgemizde üretilen yatların boyları 48 metreden 63 metreye çıktı. Şu anda 67 metrelik proje çalışması devam ediyor. Yeni yatırımlarla iskeleyi modernize edeceğiz. Böylece ASBAŞ yat üretim bölgesinde 90 metre uzunluğunda yatlar da üretilecek. Bölgemizde üretilen her lüks yat ülkemize ve Antalya’ya prestij kazandırıyor” dedi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.