Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü

Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü

ABONE OL
20:13 - 15/10/2022 20:13
Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son dönemde gençler arasında hızla yayılan güçlü bir sentetik uyuşturucu olan fentanil, bir ay içinde sadece Los Angeles’ta yaşları 13 ile 15 arasında değişen 7 gencin ölümüne neden oldu.

Olay Los Angeles’ta endişeye neden olurken, Los Angeles Emniyeti, uyuşturucu kullanan öğrenci sayısının daha fazla olabileceğini, yaklaşık sayının henüz tahmin edilemediğini belirtti.

Los Angeles Emniyet Müdürü Michel Moore olaylarla bağlantısı olduğu düşünülen 16 yaşındaki çocuğun okula birkaç blok ötede bulunan bir parkta bir öğrenciye uyuşturucu sattığı iddiasıyla tutuklandığını ifade etti. Yaşları sebebi ile soruşturmada birçok isim gizli tutulurken, olay okullardaki güvenlik açığı başta olmak üzere birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Uzmanlar çözüme ulaşmak için okullardan önce ailelerin sorumluluk alması gerektiği görüşünde. Terapist Celi Casillas’a göre, olayların çözümü için önce kaynağı tespit etmek gerekiyor:

“İlk olarak bu çocuklara ne olduğunu bulmamız gerekiyor. Çünkü çocuklar sebepsiz yere uyuşturucu kullanmıyor. Evde, okulda, sosyal çevrede ne oluyor? Bunların araştırılması gerekiyor. Çocuklara uyuşturucunun zararlarını anlatmak işe yaramıyor, çünkü bu onların umurlarında değil. Daha derine inip, bu çocukları uyuşturucuya iten sebebin araştırılması gerekiyor. Önce evde ne oluyor ona bakılmalı, sonra okul ve sosyal çevre. Daha sonra şu sorulmalı. Gerçeklikten uzaklaşmak, daha iyi hissetmek için uyuşturucu kullanmak yerine başka ne yapabilirsin?”

Aileler ve eğitimciler, sorunun çözümü için daha kapsayıcı adımlar atılması gerektiğini, eyalet geneli atılacak ortak bir adımın, sorunları çözmede daha etkili olacağını ifade ediyor.

Los Angeles’ta yaşayan iki çocuk annesi Amy Mourad’a göre, sorunların çözümü için daha çok finansal destek gerekiyor:

“Bence finansal olarak atılacak ortak bir adım harika olur. Bence her okul bölgesi kendine özel. İhtiyaçları da farklı farklı. Bazı okul bölgelerinin çocukları denetlemek ve acil durumda müdahale etmek için daha fazla güvenlik personeline ihtiyacı olabilir. Bazılarının daha fazla sosyal hizmet uzmanına ihtiyacı olduğunu düşünebilir. Bazıları daha çok sağlık personeli göreve alıp çocuklara zor durumda destek olmalarını isteyebilir. Yani kullanımı okul bölgelerinin inisiyatifinde olmak koşulu ile eyaletin sağlayacağı finansal destek çözüme katkı sağlayacaktır.”

ABD’de 2022’de aşırı doza bağlı ölümler yüzde 15 arttı

Los Angeles’ta arka arkaya görülen aşırı doz ölümleri, ülkede uyuşturucuya erişimin kolaylığı ve 2022 yılında artan uyuşturucu kullanımının boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’ne bağlı Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nin yayınladığı verilere göre, ABD’de 2021’de aşırı doz uyuşturucu kullanımı nedeniyle görülen ölümler, 2022’de yüzde 15 arttı. Uzmanlar bu artışın pandemi süreciyle bağlantısı olduğuna inanıyor.

Eroinden daha güçlü

Özellikle 13-18 yaş arasında kullanımı artan fentanilin eroinden 50, morfinden de 50 ila 100 kat daha güçlü olduğunu belirtiliyor. Bu sebeple çok az miktarlarda alınması bile aşırı doza neden olabiliyor ve kullanıcının kısa sürede ölümüne yol açıyor.

Uzmanlara göre bir fincan eroin neredeyse bir çay kaşığı fentanil ile eşdeğerde. Bu nedenle çok az miktarda fentanil kullanımı ölümle sonuçlanabiliyor.

ABD uyuşturucuyla mücadele dairesi DEA’e göre aslında kuvvetli ağrı kesici ve yatıştırıcı olarak üretilen Fentanil normalde transdermal yama olarak kanser hastalarına deri üzerinden uygulanan bir ilaç. İlacın opioid özelliği, uyuşturucu bağımlılarının ilgisini çeken bir unsur olmuş. Uyuşturucu kartelleri sattıkları eroini, etkisini arttırmak için fentanille karıştırıyor. DEA’e göre birçok bağımlının bunun farkına varmaması, çok sayıda aşırı doz ölümlerine yol açabiliyor.

Fentanil özellikle kanser hastalarının ağrılarını dindirmek için transdermal yama olarak kullanılıyor

Fentanil çok daha güçlü olduğu için daha az miktarlarda satılıyor bu da kartellere daha fazla arz ve daha fazla kar sağlıyor. Uzmanlar göre bir kilogram saf fentanil’in fiyatı yaklaşık 12 bin dolar. 1kg. fentanilden ortalama yarım milyon hap elde ediliyor. Bu ölümcül hapların tanesi ortalama 30 dolardan satılıyor.

ABD’deki yasadışı fentanilin çoğu, gizli laboratuvarlarda Meksika uyuşturucu kartelleri tarafından üretiliyor.

Uyuşturucu satıcıları emoji kullanarak iletişim kuruyor

Araştırmalara göre, sosyal medya üzerinden sahte ilaç reçetesiyle satılan bu uyuşturucuları alan gençlerin sayısında özellikle 2022 yılında endişe verici bir artış var.

Uyuşturucu satıcıları, genellikle emojileri kod olarak kullanıyor ve Snapchat, TikTok ve Instagram gibi uygulamalar üzerinden gençlere ulaşıyor.

Farklı sentetik uyuşturucular için sosyal medyada farklı emojiler kullanılıyor. Yarı soyulmuş muz, çikolata ve tren emojisi sosyal medya platformlarında kod olarak kullanılan belli başlı emojiler.

Uzmanlar özellikle gençler için eğitim programlarının arttırılması ve dikkat çeken bölgelerde uyuşturucu test kitlerinin dağıtımının uyuşturucu ile mücadelede önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. Ayrıca gençleri sosyal güvenlik ağlarından tecrit eden caydırıcı cezaların ve daha sıkı kontrol protokollerinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiği belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Los Angeles’ta Bir Ayda 7 Çocuk Aşırı Dozdan Öldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.