Livaneli: Türkiye’nin geri gitmesinde Avrupa’nın suçu var

ABONE OL
23:09 - 11/03/2019 23:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nürnberg Türkiye-Almanya Film festivalinde Zülfü Livaneli ile söyleşi yapıldı. Livaneli, Türkiye’nin geri gitmesinde Avrupa’nın suçu olduğunu söyledi.

Almanya’nın Nürnberg kentine devam eden Türkiye-Almanya film festivali kapsamında, Zülfü Livaneli ile   Nürnberg Ana kent Belediye Başkanı Dr. Ulrich Maly asında bir söyleşi yapıldı. Söyleyişi, 350 bin tirajlı Nürnberger Nahrichten gazetesi Yayın Yönetmeni Alexander Jungkunz yönetti

“Huzursuzluk “adını alan söyleşide, Dr. Maly, Avrupa’da Macaristan, Polonya’da Amerika Birleşik Devletlerindeki gelişmelere bakarken, Avrupa’nın tipik kibirli bakışı değil, kardeş ülkelerle ilgili endişe dolu bakış olarak algılanmalı. Bu bakış Türkiye içinde geçerli dedi.

Avrupa’da birçok kütür var

Dr. Ulrich Maly, Önce Almanya’daki gelişmelere bakılması gerektiğini, Almanya’ya gelen göçmenlerin uzun yıllar asimile edilmek istendiği, bu başarılamayınca, toplumdan ayrı tutulmaya çalışıldığı, ancak yeni nesillerle kültürler arası diyaloğa girildiğini ve artık Almanya’da bir iki kültürün değil, birçok kültürün birbirleri ile temas ederek, yeni trans kültürel ortam yaratarak ve diyalog kurarak toplumun beklentilerine cevap verebileceğini söyledi

Trans diyalogların en güzel örneği Türk Alman film festivali

Zülfü Livaneli’de, Trans diyalogların en güzel örneklerinden birinin, Nürnberg’de kaç sefer ziyaret ettiği, Türkiye-Almanya Film festivalinin olduğunu söyledi. Livaneli, sanatın ve kültürün birleştirici gücüne güvenilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye ile Almanya arasında kiriz var mı sorusuna Livaneli şöyle cevap verdi.

Türkiye’ni içişleri Bakanı Soylu’nun Alman vatandaşları ile ilgili tehditleri, yerel seçim dönemindeki, iç politikadan kaynaklanıyor. Bu nedenle ciddiye alınmaması gerekir.

Türkiye ve Almanya arasındaki köprülerin çok güçlü olduğunu ifade eden Zülfü Livaneli, bu gibi olayların kolay kolay krize girmeyeceğinin altını çizdi.

Livaneli, Avrupa’nın, maalesef Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı laiklik devrimlerinin değerini anlamadığını anlattı

Dr. Maly ’de, insanların binlerce yılda korudukları özel yasam ile kamu yasamı arasındaki çizgiyi artık kaldırdıklarını sosyal medyalarla birlikte özel yasamı saydamlaştırıp nerdeyse kamulaştırdıkları bir dönemdeyiz. Livaneli’nin de dediği gibi birçok kavramları yeniden tanımlamak gerekir dedi.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN/NÜRNBERG

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.