Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı

Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı

ABONE OL
09:50 - 03/07/2022 09:50
Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Libya’da birbirleriyle ihtilaf halindeki liderlere duyulan öfke, doğudaki Tobruk kentinde parlamento binasının basılması ve batıda başkent Trablus’ta da son yılların en büyük gösterisinin düzenlenmesiyle doruğa çıktı.

Parlamentoyu vatan hainliği ve halkın parasını çalmakla suçlayan Tobruk’taki protestocular, baskın düzenledikleri binanın bazı kesimlerini ateşe verdi.

Çevrimiçi yayınlanan görüntüler ve görgü tanıklarına göre göstericiler, alevler parlamento binasının yan tarafını tamamen yuttuğu sırada sloganlar attı ve sevinç gösterileri yaptı.

Ülkede geçen yıl planlanan seçimleri yapmayı başaramayan siyasi gruplar hükümetin kontrolu için birbirleriyle mücadele ederken, Libya toprakların bölünmesi ve iç savaşa doğru sürükleniyor. Ülkedeki kamu hizmetleri de aşama aşama çöküyor.

Sürekli elektrik kesintilerine ve sıcak yaz aylarında hayatı katlanılamaz hale getiren koşullara tepki olarak başlayan protestolar çok sayıda kentin sokaklarına taşmış durumda.

Başkent Trablus’taki Şehitler Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, elektriğin geri gelmesini talep eden sloganlar atarken, silahlı gruplar ve protestoculara tepkilerini dile getirdi. Başkentte hükümete karşı son yılların en büyük protestosunda seçim çağrıları yapıldı, “Artık bıktık! Bu halk hükümetleri devirmek istiyor! Elektrik istiyoruz!” gibi sloganlar atıldı.

Protestoda eylemciler, Dibeybe, Başaga, Salih, diğer bir yasama organı lideri ve BM temsilcisinin yüzlerine kırmızı renkte çarpı işaretleri çizildiği pankartlar taşıdı.

Bingazi, El Baydha, Misrata ve diğer bazı daha küçük kentlerde de gösteriler oldu.

Protestolara katılan 23 yaşındaki Ömer Derbal adlı bir öğrenci, “Bu ülkeyi cehenneme çeviren tüm yetkilileri protesto etmek için buradayım. Her gün elektriği kesilen petrol üreticisi bir ülkeyiz. Bu demek oluyor ki ülke yolsuzluğa bulaşmış kişiler tarafından yönetiliyor” diye konuştu.

Parlamento başkanı Aguila Salih’in memleketi olan doğudaki El Kuba kentinde de onlarca kent sakini sokaklara çıkarak, düşük hayat standartları nedeniyle hükümetlerin ve siyasi organların düşmesini istedi.

Bu arada doğudaki parlamentonun yeni hükümete başkanlık etmek üzere Fethi Başaga’yı ataması ancak geçici birlik başbakanı Abdülhamid el Dibeybe’nin iktidarı devretmeyi reddetmesiyle yaşanan siyasi gerilim, ülkedeki durumu çok daha kötü hale sürükleme tehlikesini barındırıyor.

Doğudaki gruplar petrol tesislerine blokaj uygularken, büyük enerji santrallerine yakıt tedariğini kesti ve bu durum daha fazla elektrik kesintisine neden oldu.

VOA tarafından geçilen Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Libya’da Protestocular Parlamento Binasını Yaktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.