“Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri”

“Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri”

ABONE OL
20:47 - 31/01/2024 20:47
“Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Latin Amerika’da başta Ekvador olmak üzere çok sayıda ülkede ciddi bir güvenlik krizi yaşanıyor. Hükümetin olağanüstü hâl ilan ederek, ülkede yaşananları “iç savaş” olarak nitelediği Ekvador’da olup bitenler, Latin Amerika’da başta kokain ticareti olmak üzere yasadışı faaliyetlerle her geçen gün büyüyen ve popülerlik kazanan suç örgütlerinin ulaştığı boyutları gösteriyor.

Bu örgütler başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere her türlü yasadışı faaliyet için sınırları adeta bir otobana çevirmiş durumda.

Yasadışı faaliyetlerini yürütebilmek için gerektiğinde yüksek miktarlarda rüşvet veren, bunu başaramadığında da otoritelere ya da diğer suç örgütlerine meydan okuyarak savaşmaktan kaçınmayan bu grupların en büyük motivasyonları arasında, uzmanların yılda 50 milyar dolar civarında olduğunu belirttiği kokain pazarından daha fazla pay almak yer alıyor.

Bölgedeki sosyoekonomik sorunlardan da faydalanan bu gruplar uyuşturucu, fidye için adam kaçırma, silah ticareti ve insan kaçakçılığı gibi yasadışı işlerden kazandığı devasa paralar sayesinde ihtiyaç sahiplerine yardım etmekten suçu ve silahı öven müzik gruplarını finanse etmeye kadar faaliyet gösterdiği bölgelerdeki varlıklarını meşrulaştırmaya yönelik işler yapıyor.

“Güvenlik krizinin ana nedeni kartellerin genişlemesi”

VOA Türkçe’nin konuştuğu Meksikalı güvenlik uzmanı David Saucedo’ya göre Latin Amerika’da yaşanan güvenlik krizinin temel nedenlerinden biri başta Sinaloa ve Jalisco Yeni Nesil kartelleri olmak üzere, uluslararası suç örgütlerinin uyuşturucu ticaretini organize etmek için bölgedeki diğer suç örgütleriyle ilişkiye geçerek genişleme süreci.

Meksikalı kartellerin 2021 yılında faaliyetlere başladığı Ekvador, bu durumun en net örnekleri arasında yer alıyor. Son yıllarda uyuşturucu sevkiyatındaki önemi artan Güney Amerika ülkesinde 2020 yılında 1372 olan cinayet sayısı, resmi verilere göre geçen yıl 7 bin 592 olarak kaydedildi.

Bu sürede başkan adayı dahil çok sayıda bürokrat öldürüldü. Ülkede Ocak ayının ilk haftasından bu yana güvenlik güçleriyle suç örgütleri arasında adeta bir savaş yaşanıyor.

Saucedo, bu kartellerin uyuşturucu sevkiyatında yeni rotalar kurmak ve dağıtımı organize etmek için bölge ülkelerindeki küçük çetelerle ilişki kurarak, çoğunluğu dar gelirli gençlerden oluşan bu gruplara para, silah ve tecrübelerini aktardığı, bu durumun da güvenlik krizine yol açtığını kaydediyor.

Saucedo “Büyük karteller, ilk başlarda Ekvador’da bir nevi taşıma işlerini verdikleri çetelere, daha sonra uyuşturucuyla da ödeme yapmaya başladı. Bu süreç, bu örgütlerin daha kısa sürede büyümesine yol açtı. Karteller gittikleri ülkelerde önce rüşvetle güvenlik kuvvetlerini, sonrasında siyasetçileri, cezaevi çalışanlarını ve en son da savcıları satın almaya çalışıyorlar. Süreç Meksika’daki ile aynı” diye konuştu.

Bölgedeki en önemli suç örgütleri arasında Meksika merkezli Sinaloa ve Jalisco Yeni Nesil kartelleri, Kolombiya’da Clan de Golfo, Ekvador merkezli Choneros ve Los Lobos, Venezuela merkezli Tren de Aragua ve son yıllarda eski gücünü kaybetmiş görünse de El Salvador’dan MS13 yer alıyor.

VOA tarafından geçilen “Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Latin Amerika’da güvenlik krizinin temel nedeni uyuşturucu kartelleri” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.