Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte

Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte

ABONE OL
23:55 - 17/01/2024 23:55
Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçen yıl yüzde 211,4 enflasyon oranıyla Libya’dan sonra dünyanın en yüksek enflasyon oranının yaşandığı Arjantin ve resmi verilere göre 2023’ü yüzde 8 büyüme ve yüzde 189,8 enflasyonla kapatan Venezuela dışındaki tüm Latin Amerika ülkelerindeki yıllık enflasyon oranı tek haneli olarak kaydedildi. Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’daysa enflasyon eksi 1,8’e düştü.

Düşük alım gücü, gelir adaletsizliği, yoksulluk, dış borç, eğitim ve sağlığa erişim gibi ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı Latin Amerika’da, uzmanlar, bölgedeki merkez bankalarının, pandemi sürecinde özellikle büyük ekonomilerde küçülme ve kamu giderlerinin artacağı öngörüsünde bulunuyor. Uzmanlar, faiz arttırımı gibi sıkı para politikalarının hızlı bir şekilde yaşama geçirmesinin enflasyonu baskıladığını belirtiyor.

Arjantin dışındaki tüm ülkelerde enflasyon düştü

Geçen yıl Arjantin dışında tüm bölge ülkelerinin enflasyon oranlarında, ciddi düşüş kaydedildi. Merkez bankaları verilerine göre 2023 yılında enflasyonda en sert düşüş yüzde 44,2 ile Venezuela, yüzde 9,96 ile Kosta Rika ve yüzde 8,9 düşüşle Şili oldu.

2022 yılında çift haneli enflasyon oranlarına sahip Şili, Kolombiya ve Nikaragua’da enflasyon tek haneye düştü.

Bir önceki sene, yıllık enflasyonu yüzde 5’in üzerinde olan Paraguay, Peru, Brezilya, Guatemala, Meksika, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti’nin 2023’te bu oranları yüzde 5’in altına düşürmüş olmaları dikkat çeken veriler arasında yer alıyor.

Yaklaşık 2 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasılayla Latin Amerika ekonomisinin üçte birini oluşturan ve bölgenin en büyük ekonomisi konumundaki Brezilya’da yıllık enflasyon geçen yıla göre 1,19 puan düşerek yüzde 4,6 olarak kaydedilirken, bölgenin en büyük ikinci ekonomisi Meksika’daysa yüzde 4,7 enflasyon yaşandı.

Yıllık enflasyonun yüzde 3’ün altında olduğu ülkeler arasındaysa Birleşmiş Milletler verilerine göre geçen yıl yüzde 6,1’lik ekonomik büyümeyle Latin Amerika’daki en yüksek büyüme oranının kaydedildiği Panama, Bolivya, Ekvador ve El Salvador yer alıyor.

Arjantin’in ardından bölgenin en büyük 4’üncü ekonomisine sahip Kolombiya, yüzde 9,3’le bölgedeki enflasyonun en yüksek olduğu üçüncü ülke.

Fiyatların geçen yıla nazaran yüzde 1,77 düştüğü Kosta Rika, yüzde 4,9’la bölgede Panama’dan sonra en yüksek büyüme oranına sahip ülke olmasıyla dikkat çekiyor.

VOA tarafından geçilen Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Latin Amerika genelinde enflasyon serbest düşüşte haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.