“Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı”

“Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı”

ABONE OL
16:45 - 16/02/2021 16:45
“Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Associated Press haber ajansına göre Güney Kore istihbaratı, Kuzey Koreli siber korsanların Corona virüsü aşısı ve tedavi yöntemleriyle ilgili verileri çalma girişiminde bulunduğunu açıkladı, ancak bir parlamento üyesinin Pfizer aşısının hedef alındığı yönündeki iddiasını yalanladı.

Güney Kore parlamentosu istihbarat komisyonu üyesi Ha Tae-keung, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal İstihbarat Dairesi’nin kapalı kapılar ardında verdiği bir brifingde kendisine ve diğer parlamento üyelerine Kuzey Kore’nin Corona virüsü aşısıyla ilgili teknolojileri ele geçirmek için Pfizer’a siber saldırıda bulunduğunu söylediğini öne sürdü.

Ulusal İstihbarat Dairesi’nden ‘Pfizer’ın adı geçmedi’ açıklaması

Ulusal İstihbarat Dairesi, Ha’nın bu sözleri bir numaralı gündem maddesi olduktan sonra yaptığı açıklamada, parlamento üyelerine Kuzey Koreli siber korsanların Corona virüsü aşısı verilerini ele geçirmeye çalıştığını bildirdiğinde herhangi bir ilaç firmasının adını vermediğini kaydetti. Ulusal İstihbarat Dairesi kamu işleri ofisi, yaptığı olağandışı eleştiride, Ha’nın sözlerinin “hatalı” olduğunu vurguladı.

Associated Press’e konuşan parlamento üyesi Ha Tae-keung ise sözlerinin arkasında durdu ve kendisine sunulan Ulusal İstihbarat Dairesi belgelerinde “Kuzey Kore Pfizer aşı verilerini çaldı ve Güney Kore aşı ve ilaç firmalarının teknolojilerini çalma girişiminde bulundu” ifadesinin yer aldığını söyledi. Ha, parlamento üyelerinin brifingin sonunda belgeleri iade etmek zorunda olduklarını belirtti.

Ha ayrıca brifing sırasında Pfizer hakkında kullanılan ifadeler için “O kadar açıktı ki sözlü olarak sormadım bile” dedi.

Kuzey Kore’deki gelişmeleri doğrulama konusunda karışık bir sicile sahip olan Ulusal İstihbarat Dairesi, parlamento üyelerine kapalı kapılar ardında verdiği özel brifinglerde Kuzey Kore’yle ilgili veriler hakkında nadiren açıklamada bulunuyor. Parlamento üyesi Ha, Ulusal İstihbarat Dairesi’nin amacının Kuzey Kore’yi çok öfkelendirmemek olabileceği imasında bulundu.

Pfizer’ın Güney Kore’deki bürosundan halkla ilişkiler müdürü Kwon Bo-young, Ha’nın iddialarını firmasının merkez ofisiyle kontrol ettiğini bildirdi.

Güney Koreli parlamenter Ha Tae-keung, istihbarat komisyonunun, Ulusal İstihbarat Dairesi’nin parlamentoya verdiği brifinglerinin içeriğini gazetecilerle paylaşan iki yetkiliden biri.

İstihbarat komisyonunun diğer yetkilisi Kim Byung-kee’nin ofisi ise Ha’nın sözlerini doğrulaması konusundaki talebe henüz yanıt vermedi.

Kuzey Kore daha önce de siber saldırılarla ilişkilendirilmişti

Aşı teknolojisi hırsızlığında parmağı olduğu iddiasını reddeden Kuzey Kore, son yıllarda bazı önemli siber saldırılarla ilişkilendirilmişti. Bunlar arasında 2013 yılında Güney Kore’nin mali kurumlarının sunucularını felce uğratan, 2014 yılında Sony Pictures’ı hedef alan, 2017 yılındaysa WannaCry fidye yazılımıyla yapılan siber saldırılar bulunuyor.

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’de 27 Nisan 2020’de çekilen bu fotoğrafta Kuzey Koreliler’in Corona salgınına karşı maske kullandıkları görülüyor.

Kamu sağlık sistemi çökmüş durumda olan Kuzey Kore için Corona virüsü aşısı edinmek, büyük önem taşıyor. Birçok bağımsız uzman, Kuzey Kore’nin ülkede Corona virüsü vakasına rastlanmadığı şeklindeki iddialarına şüpheyle yaklaşsa da bir yıldan uzun süredir devam eden sıkı kapanma önlemleri sayesinde ülkede yaygın salgının önlenmiş olabileceğini kaydediyor.

COVAX: “Kuzey Kore’ye 1,9 milyon doz AstraZeneca aşısı sağlanabilir”

Corona virüsü aşılarının küresel çaplı erişimini kolaylaştırmak için oluşturulan Dünya Sağlık Örgütü destekli COVAX aşı girişiminden Şubat ayı başında yapılan açıklamada, 2021’nin ilk yarısında Kuzey Kore’nin Hindistan’da imal edilen Corona virüsü aşılarından 1 milyon 900 bin doz alabileceği bildirilmişti.

COVAX, Kuzey Kore’ye tedarik edilecek aşıların büyük olasılıkla Hindistan’ın Serum Enstitüsü tarafından sağlanacağını kaydetmişti. Serum Enstitüsü, İngiliz ilaç firması AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle ortak geliştirdiği Corona virüsü aşılarını imal etme ruhsatına sahip.

Kuzey Kore ile uzlaşma politikasına sıcak bakan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve hükümeti, Kuzey Kore’nin nükleer programı nedeniyle oluşan küresel çıkmazı aşmak için müzakerelerde bulunmuştu. Moon, aynı zamanda, Kuzey Kore ve Amerika arasında eski Başkan Donald Trump döneminde başlatılan ancak şu anda durağan olan nükleer diplomasinin arkasındaki itici güçtü.

VOA tarafından geçilen “Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kuzey Koreli Siber Korsanlar Pfizer Aşısını Hedef Aldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.