Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi

Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi

ABONE OL
00:08 - 09/04/2024 00:08
Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kuzey Amerika’da milyonlarca insan tam güneş tutulmasını gözlemleme şansına erişti. Ay, ilk önce Meksika’nın batısında Güneş’i kapatmaya başladı. Tutulma ABD’de de izlendi.

Tam güneş tutulması, Meksika’nın batısından başlayıp ABD’den ve Kanada’dan geçen bir yol boyunca gözlemlendi. Tutulma bazı yerlerde dört dakikadan fazla sürdü.

New York’ta halk güneş tutulmasını özel gözlüklerle izledi.

Meksika’nın sahil kasabası Mazatlan, Kuzey Amerika’da güneş tutulmasını izlemek için toplananların ilk önemli izleme noktası oldu. Sahil şeridi boyunca toplanan binlerce insan, bir orkestranın çaldığı “Yıldız Savaşları” filminin müziği eşliğinde tutulma için özel olarak tasarlanan güvenli gözlükleriyle şezlonglara yerleşti.

43 yaşındaki Lourdes Corro, Mazatlan’a ulaşmak için arabayla 10 saat yol kat ettiğini söyledi ve “Güneş tutulmasını en son 9 yaşındayken görmüştüm. Birkaç bulut var ama yine de güneşi görebiliyoruz” dedi.

Meksika’nın sahil kasabası Mazatlan, Kuzey Amerika’da güneş tutulmasını izlemek için toplananların ilk önemli izleme noktası oldu.

Güneş tutulmasına tanık olmak isteyenler “tam tutulma rotası” boyunca birçok yerde topladı.

Dallas’ın hemen doğusundaki Mesquite kasabasında toplanan yüzlerce kişi, tam tutulmadan önceki son dakikalarda bulutlar dağılırken tezahürat yaptı. Ay, Güneş’i örtmeye başladığında kalabalık daha da arttı ve tutulmayı izleyenler, güneşin koronasının yani dış atmosferinin ve sağ tarafta ışıldayan Venüs’ün unutulmaz manzarasını seyretmek için tutulma gözlüklerini çıkardılar. Yetkililer, bu bölgede en son tam güneş tutulmasının 1870’lerde yaşandığını hatırlattı.

New York eyaletinin kuzeyinde tam tutulma yerel saatle 15.00’te gerçekleşti. North Hudson’daki Frontier Town kamp alanında çocuklar üzerlerinde güneş tutulması temalı tişörtleri giyerek koşuştururken anne babaları, hazırlıkları tamamladı.

Connecticut eyaletinde yaşayan Bob ve Teresa Love, bir yandan yemek yerken diğer yandan bulutların manzarayı kapatmayacak kadar uzun süre uzak kalmasını umduklarını söyledi.

Kuzey Amerika’dan görülen tam güneş tutulması, ABD’de de izlendi. Ülkenin bazı bölümleri tam tutulma rotası üstünde yer alırken bazı yerlerinde ise kısmi tutulma izlendi. ABD’de 32 milyon kişi tam tutulma rotası üzerinde yaşıyor. Birçok kişi tutulmayı izlemek için seyahat etti

49 yaşındaki Teresa Love, “Hava durumu yüzünden fazla heyecanlanmamaya çalışıyorum, beklentilerimi gerçekçi tutmaya çalışıyorum. Bazı insanlar bunun hayat değiştirici olduğunu söylüyor. Hayat değiştirip değiştirmeyeceğini bilmiyorum ama tanık olmanın harika olacağını düşünüyorum ” dedi.

4 dakika 28 saniye kadar süreye çıkan güneş tutulması, 2017 yılında ABD’nin bazı bölgelerinden geçen ve 2 dakika 42 saniye kadar süren tam tutulmadan daha uzun sürdü. NASA’ya göre tam tutulmalar 10 saniye ile yaklaşık 7 buçuk dakika arasında sürebiliyor.

Başkent Washıngtona’da milyonlarca insan tam güneş tutulmasını gözlemledi.

Tam tutulma rotası üzerindeki diğer bazı büyük kentler Teksas eyaletinde San Antonio, Austin ve Dallas; Indiana’da Indianapolis; Ohio’da Cleveland ve Erie, Niagara Şelaleleri, Kanada’da Montreal oldu.

Kuzey Amerika’da tam tutulma yolu dışında da kısmi tutulma izlendi.

ABD’de yaklaşık 32 milyon kişi tam tutulma yolu üzerinde yaşıyor. Federal yetkililer, 5 milyon kişinin daha tam tutulmayı izlemek için seyahat ettiğini tahmin ediyor. Tutulma yolu boyunca barlarda, stadyumlarda, fuar alanlarında ve parklarda sayısız tutulma izleme etkinliği düzenlendi.

Missouri eyaletindeki 1300 nüfuslu Advance kasabası gibi küçük kırsal yerleşim birimlerinde, tutulma rotası üzerinde oldukları için hareketlilik yaşandı.

Uzmanlar, güneşe çıplak gözle bakmanın gözlere zarar vermesini önlemek için koruyucu güneş gözlüklerinin kullanılması çağrısında bulunmuştu. Güneşin bu tür gözlükler olmadan güvenle izlenebileceği tek an ise sadece birkaç dakikalık tam tutulma.

Ay’ın Güneş’i ilk örtmeye başladığı andan tam tutulma anına kadar yaklaşık 80 dakika geçti. Ardından sürecin tersine tamamlanması, 80 dakika daha aldı.

Bütünlükten önce kalan son parlak güneş ışığı, Güneş’in atmosferi Ay’ın etrafında bir ışık halkası bırakırken Ay’ın kenarı boyunca tek bir parlak noktanın göründüğü bir “elmas halka etkisi” yaratıyor.

Tutulma uzmanları, tam güneş tutulmasından önceki 15 dakikayı, gölgelerin garip bir şekilde netleştiği ve güneş ışığının ürkütücü bir nitelik kazandığı, önsezili bir dönem olarak tanımlıyor. Tam güneş tutulmasından önceki saniyelerde “gölge bantları” adı verilen bir olgu ortaya çıkabiliyor. Bu, yüzme havuzunun dibinde görülenlere benzer şekilde yerde parıldayan gölgeler şeklinde tanımlanabilir.

Bütünlükten önce kalan son parlak güneş ışığı, Güneş’in atmosferi Ay’ın etrafında bir ışık halkası bırakırken Ay’ın kenarı boyunca tek bir parlak noktanın göründüğü bir “elmas halka etkisi” yaratıyor.

Meksika’nın kuzeyinde güneş tutulması ilgiyle izlendi.

Bu, “Ay’ın Gölgesinde: Güneş Tutulmalarının Bilimi, Büyüsü ve Gizemi” kitabının yazarı Anthony Aveni için dokuzuncu tam tutulma oldu. Aveni, daha önce tanık olduğu güneş tutulmaları sırasında insanların gözyaşlarına boğulduğunu ve hiç tanımadıkları insanlara sarıldıklarını söylüyor.

Aveni, “Kim olursanız olun ya da ne zaman yaşamış olursanız olun, bir tutulma görüntüsü korkuyla başlar. Görüntüler sizi şoke eder. Bu korku yavaş yavaş huşuya ve ardından da yüce bir duygu duruma dönüşür” dedi.

VOA tarafından geçilen Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kuzey Amerika’da tam güneş tutulması ABD’de izlendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.