Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği

Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği

ABONE OL
19:22 - 13/02/2022 19:22
Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

14 Şubat’ta milyonlarca sevgili birbirlerine olan aşklarını değişik yollarla dile getiriyor. Kürtler’de ise binlerce yıldır kullanılan bir yöntem var; karanfille bezenmiş elma. Zamanla aralarında husumet bulunanların da barışmak için kullandığı bu gelenek, bugünlerde Diyarbakır’da yeniden hayat buluyor.

Diyarbakır’da kızlı erkekli çok sayıda genç, Sur içindeki bir kafede bir araya geldiler. Ayrı masalara dağılan gençlerin her birinin önünde bir elma ve bir tabak karanfil kondu. Gençler zaman geçirmeden karanfilleri elmalara saplamaya başladı. Elmalar kısa sürede karanfille bezenirken, kafeyi kesif bir elma ve karanfil kokusu sardı.

Tabi burada söz konusu karanfilin çiçeği değil aynı adla anılan tohumu. Tohumlar tek tek elmalara saplanıyor. İşlem, elma tamamen karanfille kaplanana kadar devam ediyor. Gençlerin buraya toplanma nedeni binlerce yıllık bu Kürt geleneğini yaşatmak. Gelenek aslında binlerce yıl önce sevgililer günü nedeniyle ortaya çıkmış.

Geleneğe göre birbirini seven gençler, sevgilerini dile getirmek için bir elmayı karanfile bezeyip birbirine veriyor. Bu sadece aşkın ilk adımı değil ayrıca aralarında dargınlık olanların barışmak için kullandığı bir yöntem aynı zamanda. ‘Sêva Mêxekrêj’ yani Türkçe anlamıyla “karanfille bezenmiş elma” geleneğinin sürdürülmesi için yapılan bu etkinlik Chalak Events isimli aktivist grup tarafından organize edildi.

Herkesin amacı farklı

Etkinliğe katılanların kimisi ilk kez elmayı karanfiller beziyordu. VOA Türkçe’ye konuşan gençlerin farklı farklı amaçları vardı. Gökhan Noyan, sevgilisine armağan etmek için yaptığını belirterek, “Karanfilli elma olduğunu biliyorum ama tarihçesini, ne zamandan beri yapıldığını bilmiyorum. Anlamı insanların sevgilisine hediye ettiği bir şey, ben de o yüzden yapıyorum” dedi.

Ekrem Gürler ise sevgilisi olmadığı için çok sevdiği bir arkadaşına armağan edeceğini dile getirdi. Mizgin Demirkaya dargın olduğu bir arkadaşına armağan etmek istediğini belirterek, “Benim bildiğime göre sevgililer yapıp birbirine armağan ediyormuş, küs olanlar barışma hediyesi olarak veriyormuş. Ben de yapıyorum. Küs olduğun birine verebilirim” dedi.

Salih Öngün de bir yandan elindeki elmayı karanfille süslerken bir yandan sorulara yanıt veriyor. Karanfilli elmayı sevgilisine armağan edeceğini söyleyen Öngün, “Seven kişi sevdiği kişiye ulaşamadığı zamanlar sevgilisine bunu ulaştırıyor. Sevgilisine sevgisini elmaya karanfilleri nakış ederek gösteriyor. Ben de bunu sevgilim için yaptım, ona vereceğim” şeklinde konuştu.

“Tarihi binlerce yıl”

Etkinliği organize eden Chalak Events Üyesi Dilek Durgun, geleneği VOA Türkçe’ye anlattı. Geleneğin binlerce yıllık geçmişi olduğuna dikkat çeken Durgun, “Kürt kültüründe sevgililerin birbirine aşklarını, sevgilerini ilan etmek için verdikleri bir obje. Aslında elma ve karanfilden oluşan yıllarca süren bir anlamı olduğunu bilirler. Bu yıllarca bozulmadığı için aşklarını sevgilerini birbirlerinden ilan etmek çok kullandıkları bir hediye. Bunun dışında da barış anlamı da taşıyor. Barış anlamı da, küs olan arkadaşlar arasında paylaşılıyor. İnsanların bunu özür olarak kabul etmesi için de yapılan bir şey. Elma ve karanfilin birleşmesiyle bozulmayan, uzun yıllar süren bir şey olduğu için çok kıymetli. Emek harcanan bir şey” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtler’in Binlerce Yıllık Sevgililer Günü Geleneği haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.