Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak

Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak

ABONE OL
11:01 - 03/11/2023 11:01
Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kürt Dili Hareketi Derneği Başkanı Suphi Özgen’in Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle, Kürtçe ile ilgili yasaklara dikkat çekmek amacıyla, İstanbul’dan Ankara’ya kadar yapmak istediği yürüyüş, güzergahtaki beş ilde yasaklandı.

Bunun üzerine Ankara’ya arabayla giden Özgen’i, HEDEP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu karşıladı.

Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvenceye alınması amacıyla çalışmalar yürüten Kürtçe Dil Hareketi Derneği (Hez-Kurd) Başkanı Suphi Özgen, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde Kürtçe ’ye dikkat çekmek amacıyla İstanbul’dan Ankara’ya yürümeye karar verdi.

Özgen, yürüyüşe 29 Ekim günü başlayacaktı. Ancak İstanbul Valiliği 29 Ekim günü yapılacak tüm etkinlikleri yasakladı. Yasaklama gerekçesi olarak, “Milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması” gösterildi.

Bunun üzerine Özgen, yürüyüşü 30 Ekim’de başlatmaya karar verdi. Ancak bu kez hem valilik hem Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından etkinlik yasağı kararı alındı.

İstanbul’dan yürüyemeyeceğini anlayan Özgen, Kocaeli’nden yürümeye karar verdi. Ancak bu kez de Kocaeli Valiliği yasak kararı aldı. Hergün bir sonraki ilden yürümek isteyen Özgen, gittiği her ilde yasakla karşılaştı.

Yasaklar nedeniyle yürüyemeyen Özgen, yola arabayla devam etti. 5 gün sonra Ankara’ya ulaşan Özgen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından kabul edildi. Özgen hem Gergerlioğlu hem de diğer partilerin milletvekilleriyle bir araya gelerek taleplerini iletti.

“Kürtçeyle ilgili uygulamalar Cumhuriyet’in ilk yıllarına döndü”

Eylemle ilgili VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Özgen, yasaklama kararlarına tepki gösterdi. Yürüyüş için izin alınmasına gerek olmadığını savunan Özgen, valiliklerin aldığı yasak kararının yasalara ve Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

Kürtçe’e yaklaşımda Cumhuriyet’in ilk yıllarına dönüldüğü vurgulayan Özgen, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 1970’lere kadar Kürtçeyi yasaklamak için kanunlar çıkarıldı. Kürtleri asimile etmeye, ortadan kaldırmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar. Son 30 yılda bazı olumlu adımlar atıldı. Hem yurt içi dinamikleri hem de Avrupa Birliği’nin etkisiyle olumlu adımlar atıldı. Ancak son birkaç yıldır yine Cumhuriyet’in ilk yıllarına döndük. Bu gidişat iyi değil” dedi.

Milletvekillerine tepki

Hem Türk hem Kürt milletvekillerinin eyleme duyarsız kalmasına tepki gösteren Özgen, “600 vekil arasında sadece Ömer Faruk Gergerlioğlu bizimle görüştü. Hem Türk hem Kürt milletvekilleri bize ilgi göstermediler. Yürüyüş dikkatlerini çekmeliydi” diye konuştu.

Eylemin amacına ulaştığını savunan Özgen, Kürtçe ile ilgili taleplerin gündemden düşmemesi gerektiğini ifade etti. Seçmeli ders değil zorunlu eğitim istediklerini hatırlatan Özgen, “Anayasa da eşitlik ilkesi var. Eşitlik ilkesi Kürtler için işletilmiyor. Eşitlik ilkesinin Kürtler için de işletilmesi Kürtçe için de işletilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kürtçe ne zaman seçmeli ders oldu?

Sivil toplum örgütlerinin sıkça talep ettiği Kürtçe eğitim Türkiye’de seçmeli ders olarak veriliyor.

Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, Kürtçe yaşayan dil ve lehçe adı altında seçmeli ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına girdi. Ancak Kürtçe ders verecek öğretmenlerin sayısı sıkça tartışma konusu oluyor. Her yıl 2 ya da 3 atama yapan Bakanlık ilk kez bu yıl 50 kadro açtı.

26 Ocak 2011’de YÖK tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün onaylanmasıyla birlikte Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli’de ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı. Kürtçe öğretmenleri bu bölümlerden mezun oluyor. Bölümlerin açıldığı tarihten bugüne her sene yaklaşık 100 öğrenci bu bölümlerden mezun oluyor. Ataması yapılan öğretmen sayısı, bu yılki atamalarla 132’ye ulaştı.

VOA tarafından geçilen Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtçe için yapılan ilk yürüyüşe beş ilde yasak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Yunus Uslu

    Kultur zenginligimizle gurur duyariz. Hindistan’in hangi eyaleti Kurtce konusuyor. Turkiye’den baska ulkelerde de Kurtce konusanlar varmi? Hangi ulkelerde Kurtce resmi dil olarak kabul edilmis? Turkce konusanlar icin Kurtce dilbilgisi kitaplari basildi mi? Selamlarimla,

    Yanıtla
    +0
    -0