Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi

Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi

ABONE OL
21:35 - 19/01/2024 21:35
Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de federal kürtaj hakkını ortadan kaldıran Anayasa Mahkemesi kararından bir yıldan fazla bir süre sonra, binlerce kürtaj karşıtı “Yaşam Yürüyüşü” için başkent Washington’da toplandı. Yoğun kar yağışı altında yapılan gösteride eylemciler, “kürtaj ortadan kaldırılana kadar mücadeleye devam” mesajı verdi.

Kürtaj politikalarından büyük ölçüde etkilenebilecek başkanlık seçimlerine aylar kala, tıbbi prosedüre karşı olan aktivistler “Hayat değerlidir” gibi mesajlar içeren pankartlar taşıyarak Kongre ile Beyaz Saray arasındaki ulusal park alanında buluştu.

Yaşam Yürüyüşü, ABD’de kürtaj hakkını koruma altına alan 1973 tarihli Roe. V Wade kararının Anayasa Mahkemesi’nce Haziran 2022’de geri çevrilmesinden bu yana düzenlenen ikinci etkinlik.

Dondurucu havaya rağmen konuşmaları dinleyen kalabalık, ABD Kongre Binası ve Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson kalabalığa “Cesaretlenelim, devam edelim ve bir araya gelerek bu büyük farkı yaratabileceğimizi umalım” dedi.

Cumhuriyetçi Johnson, “Her çocuk için her kadının yanında durabiliriz ve gerçekten de yaşama değer veren ve onu koruyan bir kültür inşa edebiliriz” diye konuştu.

Cuma günkü Yaşam Yürüyüşü, ABD’de kürtaj hakkını koruma altına alan 1973 tarihli Roe. V Wade kararının Anayasa Mahkemesi’nce Haziran 2022’de geri çevrilmesinden bu yana düzenlenen ikinci etkinlik.

Konuşmaları dinleyen kalabalık, ABD Kongre Binası ve Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü.

Geçen yılki yürüyüş zaferle sonuçlanmış, organizatörler ülkenin dört bir yanında eyaletlerin yasama organlarında mücadelelerini sürdürmüştü.

Bu mücadele, kürtaj hakkına karşı çıkanlar ve bu hakka destek verenler açısından hem olumlu hem de olumsuz sonuçlarla devam ediyor.

“Dobbs v. Jackson Kadın Sağlığı Örgütü” davasında verilen kararla, kürtaj yasası yapma yetkisi eyaletlere geri verildi ve 14 eyalet şu anda hamilelik boyunca kürtaj yasağı uyguluyor.

İki eyalet ise mahkeme kararları nedeniyle bu tür yasakları askıya almış durumda. Başka iki eyalette ise bu yasaklar hamileliğin yaklaşık altı haftasında, yani genellikle kadınlar hamile olduklarını bilmeden önce, fetüste kalp atışı tespit edildiğinde yürürlüğe giriyor.

Ohio, Kansas ve Kentucky’de ise halk sandığa giderek kürtaj kısıtlamalarına engel oldu. Topyekün yasaklar ise kürtaj hakkını destekleyenlerin tek cephe olacağı yüksek profilli hareketleri beraberinde getirdi.

Teksaslı iki çocuk annesi Kate Cox, taşıdığı bebeğin ölümcül bir genetik rahatsızlığı olduğunu öğrendikten sonra kürtaj olmak istedi.

Ülkenin en katı uygulamalarından biri olan Teksas yasağından muafiyet talebi, eyaletin Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi. Cox, başka bir yerde kürtaj olmak için Teksas’ı terk etti.

Yoğun kar yağışına rağmen gösteri yapan eylemciler, “kürtaj ortadan kaldırılana kadar mücadeleye devam” mesajı verdi.

Kürtaj hakkının Demokratlar’ın önemli sloganlarından biri olması bekleniyor

Bu hareketin organizatörleri şimdi kürtaj hakkının, Başkan Joe Biden’ın yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyada, Demokratlar’ın en önemli miting sloganlarından biri olmasını bekliyor.

Pro-Life Legal başkanı olan kürtaj karşıtı Susan Swift, “Kürtaj yanlısı çevrelerin üzerinde duracakları en önemli konulardan biri bu. Tabanlarını harekete geçiren tek şey bu gibi görünüyor.”

ABD Başkanı’nın kampanya yetkilileri, kürtaj haklarını koruma mücadelesiyle Biden’ın ismini eş anlamlı hale getirmeyi planladıklarını açıkça belirtiyorlar.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray için bu meseleye öncülük ediyor. Harris ilk etkinliğini, 1973’te Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını korumaya almasına vesile olan Roe v. Wade davasının 51. yıldönümü olan Pazartesi günü Wisconsin’de düzenleyecek.

VOA tarafından geçilen Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürtaj hakkı karşıtları Washington’da miting düzenledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.