“Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor”

“Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor”

ABONE OL
11:56 - 01/02/2024 11:56
“Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için Van ve Kars’tan Şanlıurfa Halfeti’ye yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesi Van’da bir açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerektiğini söyledi.

DEM Parti, Abdullah Öcalan’a uygulandığını öne sürdüğü tecride dikkat çekmek için 15 günlük eylem planı tasarladı. Plan kapsamında Kars ve Van’dan, Öcalan’ın doğum yeri olan Halfeti ilçesinin Ömerli köyüne yürüyüş başlatıldı. Yürüyüş öncesinde DEM Parti yönetimi bir basın toplantısı düzenledi. DEM Parti Van Milletvekili Zeki İrmez yürüyüşün amacını anlattıktan sonra Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan söz aldı.

Bakırhan, Kürt sorunu çözülmediği sürece Türkiye’deki sorunların da süreceğini belirterek, çözümün kimseye zararı olmayacağını söyledi. Kürt sorununun cumhuriyetle yaşıt olduğunu savunan Bakırhan, “Kürtler ayrı bir halk, farklı bir dilleri var. Bin yıllardır bu coğrafyada yaşıyorlar. Cumhuriyetin asli kurucularından biridir. Cumhuriyetin kuruluşuna canıyla kanıyla destek vermiştir, katkı sunmuştur. Sürekli kendi kaderini, geleceğini Türkiye halklarıyla beraber gören ama farklılığını da yaşamak isteyen bu halkın taleplerinin geride kalan bir yüzyılda kabul edilmemesi bize de Türkiye’ye de bir şey katmayacaktır” dedi.

Bakırhan: “Demokratik bir Türkiye için ülkeyi yönetenleri tekrar müzakereye davet ediyoruz”

Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşanan kaostan etkilenmemesi için Kürt sorununu çözmesi gerektiğine vurgu yapan Bakırhan, bunun için Öcalan’ı işaret etti. Yetkilileri yeniden diyalog süreci başlatmaya davet eden Bakırhan, “Devletin yetkililerini, bu ülkeyi yönetenleri daha demokratik bir Türkiye, daha eşitlikçi, Kürtlerin, Alevilerin insanca eşit haklara sahip oldukları bir Türkiye’de yaşamaları için masaya müzakereye davet ediyoruz” diye konuştu.

Kürt sorununun uluslararası bir mesele haline geldiğini ifade eden Bakırhan, çözümün Türkiye’de olduğunu söyledi. Bakırhan, sorunun koz olarak kullanılmaması için çözülmesi gerektiğini savunarak, “Kürt sorunu Türkiye’de, Amed’de, Ankara’da çözüme müsait bir noktadadır. Devlet aklına, iktidara bir kez daha söylüyorum. Bu sorunun uluslararası arenada bir koz olarak kullanılmaması için, Türkiye’de çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Van Valiliği’nden yasaklama

Bu arada Van Valiliği yürüyüşle ilgili yasak kararı aldı. Valilik 1-2 Şubat’ta uygulanacak yasakla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla, Van ili coğrafi sınırları içerisinde 01.02.2024-02.02.2024 tarihleri arasında iki gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır.”

Bununla birlikte VOA muhabirinin aldığı bilgiye göre Van’daki yürüyüş Gürpınar istikametinde sorunsuz başladı.

VOA tarafından geçilen “Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kürt Sorununun uluslararası arenada koz olarak kullanılmaması için Türkiye’de çözülmesi gerekiyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.