Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek

Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek

ABONE OL
17:10 - 07/06/2022 17:10
Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsveç hükümeti, Suriye’nin kuzeyinde Kürtler’e destek verilmesi talebinde bulunan ve bu talebiyle İsveç’in NATO’ya katılma girişimini tehlikeye sokabilecek bir parlamenterin yardımıyla güvenoyu almayı başardı.

Türkiye, “terörist” olarak tanımladığı Kürt grupları barındırdıkları gerekçesiyle, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında NATO’ya katılmak için başvuru yapan İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka hızla üye olmasının önünde engel çıkarıyor.

İsveç parlamentosunun bağımsız üyesi, Kürt ve İran kökenli parlamenter Emine Kakabaveh, çete suçlarının arttığı gerekçesiyle İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson’a karşı merkez sağın ön ayak olduğu güvensizlik oylamasında oy kullanmadı.

Kakabaveh oylamaya katılmadığı için güvensizlik oylaması, İsveç parlamentosunda 174 üyenin oyunu alarak gereken 175 oyun bir altında kaldı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Adalet Bakanı’nın güvensizlik oyu alması durumunda Sosyal Demokrat azınlık hükümetinin istifa edeceğini kaydetmişti.

İsveç’te son yıllarda çete şiddetinin arttığı gözleniyor. Muhalefet, şiddet eylemlerinin tırmanışa geçmesinden Sosyal Demokrat hükümetin cömert göçmenlik politikalarını ve suç eylemlerini önlemede gevşek davranmasını sorumlu tutuyor.

Bu yıl şimdiye kadar İsveç’te en az 30 kişi vurularak öldürüldü. İsveç, son 20 yılda Avrupa’da silah şiddeti nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının en az olduğu ülke olmaktan çıktı ve en çok olduğu ülke haline geldi.

Eski bir Kürt peşmerge savaşçısı olan Kakabaveh, Reuters haber ajansına geçen Cuma yaptığı açıklamada, İsveç hükümetinin “Kürtler’i destekliyoruz, İsveç’e bu örgütlerden gelenler terörist değildir” şeklindeki ilkeyi benimsemesi durumunda hükümete yardım edeceğini söylemişti.

Kakavabeh, bugün parlamentoda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İsveç’in NATO üyeliğine itiraz etmesi ve taleplerine yanıt alabilmek için İsveç’in ifade ve toplantı özgürlüğü yasalarını değiştirmesi yönünde Stockholm’e baskı yapmasını nedeniyle eleştirdi.

Parlamenterlere seslenen Kakabaveh, “İsveç yasaları burada kararlaştırılıyor, Ankara’da değil” dedi.

Kakabaveh, Kasım ayında da görev başına geldikten bir gün sonra istifa etmeye zorlanan İsveç’in ilk kadın başbakanı Magdalena Andersson’un imdadına yetişmişti.

Andersson, o dönemde, İsveç’in Suriye Demokratik Birlik Partisi’yle (PYD) işbirliğini derinleştireceği sözü vermişti. Türkiye, PYD’yi, İsveç’in de terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’nın bir parçası olarak kabul ediyor.

İsveç, PYD’nin ya da diğer Kürt grupların PKK’nın parçası olduğu iddiasını reddediyor. Andersson’un Sosyal Demokrat partisi, o dönemde, PYD sempatizanlarının terörist olarak tanımlanmasının “kabul edilemez” olduğunu kaydetmişti.

Sosyal Demokrat Parti Sekreteri Tobias Baudin, haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, “Geçen yıl Kasım ayında yapılan anlaşma hala geçirliliğini koruyor” dedi.

Sosyal Demokratlar’dan konuya ilişkin açıklama talebine yanıt gelmedi.

İsveç’te Eylül ayında genel seçim yapılacak.

VOA tarafından geçilen Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kürt Parlamenterden İsveç Hükümetine Destek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.