Küresel Gazeteciler Konseyi ile Berlinli gazeteciler TDU`da buluştu

Küresel Gazeteciler Konseyi ile Berlinli gazeteciler TDU`da buluştu

ABONE OL
20:42 - 04/03/2020 20:42
Küresel Gazeteciler Konseyi ile Berlinli gazeteciler TDU`da buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Başkenti Berlin`de Türkiye’den Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) üyesi gazetecilerin katılımıyla Türk Alman işverenler Birliği TDU da büyük bir medya buluşması gerçekleşti.

Türkiye’nin 30 ayrı ilinden 42 gazetecinin yer aldığı toplantıda Türkiye ve Almanya ilişkilerinde medyanın rolü ve Türkiye’de gazetecilik tartışıldı. Podyumda KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya ve Hürriyet’in emektar gazetecisi ve köşe yazarı Ahmet Külahçı konuşmacı olarak yer aldılar. Toplantıya çok sayıda Berlinli Türk kökenli yerel gazeteci katıldı.

Türk Alman İşverenler Birliği TDU Başkanı Remzi Kaplan yaptığı açılış ve selamla konuşmasında, gazetecilere TDU hakkında bilgi vererek, Almanya`daki Türk işletmelerinin Alman ekonomisine katkılarını sayılarla ortaya koydu. TDU Başkanı Remzi Kaplan, Almanya`da Türk kökenli işletmelerin 80 bine dayandığını ve bu işletmelerde 600 bin kişiye istihdam sağlandığını ve yıllık 40 milyar Euro ciro yap ildiğinin altını çizdi.

Küresel Gazeteciler Konseyi genel Başkanı Mehmet Ali Dim konuşmasında Türk Alman ilişkilerinin çok eskilere dayanan derin bir ilişki olduğunu şu anda Almanya’da 4 Milyon Türk yaşadığını vurgulayarak, „sürekli gelişen bu ilişkilerde iki devlet arasında ne yazık ki iniş ve çıkışlar bazı konularda özellikle Avrupa Birliği sürecinde ciddi anlaşmazlıklar yaşandığını biliyoruz.  Ama şöyle bir gerçek var ki Almanya hiçbir zaman Türkiye’yi göz ardı etmemiştir. Türkiye’nin önceliklerini, önem verdiği konuları asla küçümsememiştir. Son Suriye operasyonu ve Bahar Kalkanı harekâtında Şansölye Merkel’in iyimser ve Türkiye lehine yorumlanabilecek mesajları bizim içimizi ferahlattı “şeklinde konuştu.

KGK BAŞKANI DİM HANAU SALDIRISINI KINADI

Alman kamuoyunda ön yargıların olduğunuzda dikkati çeken Dim, Hanau`da yaşanan ırkçı saldırıları da şiddetle kınadı. Konsey başkanı Almanya ya gelişlerindeki amacı, „ iki toplum arasında bir sıcaklık bir sempati oluşturabilmek için iki ülkenin medyası olarak ne yapabiliriz. “şeklinde özetledi.

Duayen gazeteci Ahmet Külahçı Alman toplumunun kafasında bir Türk imajının oluşmasında Alman medyasının önemine vurgu yaparak, Türklerin Almanya’ya ilk ayak basmalarından beri Alman medyasında Türkler ve Türkiye hakkında yer alan haberlerin büyük çoğunluğunun olumsuz olduğunu kaydetti. Bu konuda çeşitli üniversitelerin yaptığı bilimsel araştırmalardandı örnekler veren Külahçı söyle konuştu:

ALMAN MEDYASI TÜRKLER HAKKINDA HEP OLUMSUZ HABER YAPIYOR

„ Bu olumsuz haberler ilk yıllarda adam dövme, kız kaçırma, kıskançlık gibi sansasyonel haberlerden oluşurken, 1980 yılındaki Iran İslam devrimi ve 2001 yılında Amerika’da ikiz kulelere yapılan saldırı ile bir de Müslümanlık unsuru eklendi “. Külahçı bu unsurun çok ileri boyutlara ulaştığını belirterek, „Leipzig Üniversitesinde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Almanların %80 ninin Müslümanlardan dolay kendi ülkesinde kendini yabancı hissettiğini “söyledi. Bir soru üzerine Almanya’da medyanın tepeden yöneltildiğine inanmadığını, ancak siyasilerin ve medyanın daha dikkatli bir dil kullanmaları gerektiğini söyledi.

ALMANYA EN ÇOK TİCARET YAPTIĞIMIZ ÜLKE

Toplantının modereayonlugunu da üstlenen TD-IHK Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Kaya Türkiye Almanya ve Avrupa birliği arasındaki ilişkilerin burada yasayan insanları birebir etkilediğini vurgulayarak, bu nedenle medyanın bu konuda gereken hassasiyeti göstermesini, ilişkilerin düzelmesi yolunda caba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi. Medyanın gerçekleri yazmasının önemine dikkat çekti.  Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine de değinen Kaya, Avrupa Birliği ile 57 yıldır inişli çekişli, zaman zaman gerilimli bir ilişkinin yaşandığını kaydetti.  Buna rağmen Türkiye’nin dış ticaretinin %40-45 ni Avrupa Birliği ülkelerle yapılan ticaretin oluşturduğunu ve Türkiye’nin yerinin Avrupa Birliği olduğunu vurguladı. Kaya, TD-IHK olarak Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimi azaltmaya ilişkileri canlı tutmaya, yatırımları artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Son olarak Haber Türk Suriye muhabiri Veysi İpek İdlib ve Suriye’deki son durum hakkında bilgi verdi. Kuzey Suriye’de savaştan kaçıp, çadır kentlerde oturanların çok zor durumda olduklarına dikkati çekti.

Daha sonra sorulara geçildi: Bir soru üzerine Konsey Başkanı Dim kendilerinin bir dernek statüsünde olmadıklarını, sektörel bazda özel bir kanuna göre kurulduklarını belirtti.  Amaçlarının gazetecilik sektörünü yurtdışında temsil etmek, loby faaliyetlerinde bulunmak, devletin yapamadıklarını tamamlamak olarak tarif etti.

Sorular bölümünde bir Berlinli gazeteci Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorluğuna, bilgi kirliliğine dikkati çekerek, siz bunu nasıl yaşıyorsunuz sorusunu yöneltti.  KGK Başkanı Dim soruyu: „Gazeteciler olarak evrensel kurallar içinde doğru bilgiye ulaşmak, doğru bilgiyi kamuoyuyla paylaşmak bizim için tabii ki çok önemli. Ancak her bilginin kamuoyuyla paylaşılması, ya da her doğrunun ifade edilmesi bazen çok ciddi sakıncalar doğurabiliyor. Dolayısıyla üzerinde yasadığınız ülkenize ihanet etmiş oluyorsunuz. Böyle bir ikilem içinde kalıyoruz.  Ben genelde su felsefeyi edinmişimdir:


Her doğru yazılmaz ama, her yazdığınızda doğru olmak zorunda” şeklinde yanıtladı.

Bir başka Berlinli gazeteci Alman gazetecilerinin kendilerine mesleklerini özgürce yürütüp yürütemedikleri üzerine bir soru yönelttiklerinde nasıl cevap verdiklerini sordu. KGK Başkanı Dim Türkiye’nin zor bir coğrafyada bulunduğunu, dört bir yanından bir kuşatma altında olduğuna vurgu yaparak: „Şimdi bu coğrafya içerisinde elbette objektif gazetecilik yapmanın zorlukları başlıyor. Ama şöylede bir gerçek var. Bu ülke bizim ülkemiz. Bu ülkeye karsı sorumluluklarımız var. Ülkemizin menfaatlerine zarar vereceksek gazeteciliğin ne anlamı kalır.  Bu manada biz kendi süzgecimizden geçirmeden haberleri olduğu gibi yayınlamanın ülke menfaatine olduğunu düşünmüyoruz. Bu bakımdan bizlerin bakış acısı daha farklı olabiliyor “şeklinde konuştu.

Daha sonra yemek eşliğinde ikili konuşmalar ve tanışmalarla toplantı son buldu.

ha-ber.com/Mümtaz Ergün/Berlin
Fotoğraflar: Orhan Önaldı/Sadık Karslı
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.