Kudüs Güçleri Komutanı Süleymani ABD Operasyonunda Öldürüldü

Kudüs Güçleri Komutanı Süleymani ABD Operasyonunda Öldürüldü

ABONE OL
07:45 - 03/01/2020 07:45
Kudüs Güçleri Komutanı Süleymani ABD Operasyonunda Öldürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak devlet televizyonu ve üç Iraklı yetkili, İran Devrim Muhafızları’nın seçkin birliği olarak bilinen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran destekli Halk Seferberlik Güçleri komutan yardımcısı Mehdi El Mühendis’in öldürüldüğünü açıkladı. Açıklama kısa süre içinde İran Devrim Muhafızları tarafından da doğrulandı ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) saldırıyı üstlendi.

İran ve ABD arasında Irak üzerinden gerilimin tırmandığı bir dönemde Irak’ın başkenti Bağdat’ta havaalanı yakınlarında bir hava saldırısı düzenlendiği haberi gelmişti. Irak devlet televizyonuna ve üç Iraklı yetkiliye göre hava saldırısında İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran destekli Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) komutan yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis öldürüldü.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper İran’la yaşanan gerilimle ilgili dün yaptığı açıklamada “Oyun değişti” diyerek ABD’nin önleyici amaçlı harekete geçebileceğinin mesajını vermişti.

Süleymani ve El Mühendis’in ölümünün Ortadoğu’da bir dönüm noktası olacağı ve İran’ın sert bir misilleme ile karşılık vermesinin bekleneceği yorumları yapılıyor.

İran destekli Şii milis gruplarından bir yetkiliye göre El Mühendis uçağı Lübnan ya da Suriye’den Bağdat Havaalanı’na inen Süleymani’yi karşılamaya gitti. Hava saldırısı da Süleymani uçaktan indikten ve El Mühendis tarafından karşılandıktan sonra oldu. Süleymani’nin öldüğü parmağındaki yüzükten tespit edildi.

Başkan Donald Trump Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü haberlerinin ardından Twitter’da ABD bayrağını paylaştı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, operasyon emrini Başkan Trump’ın verdiği vurgulandı.

Pentagon açıklamasında, Süleymani’nin Irak’ta ve bölge genelinde Amerikalı diplomatlar ve askeri personele saldırılar düzenlemek için aktif planlar yaptığı belirtildi. Açıklamada, Süleymani’nin vurulmasının İran’ın geleceğe dönük saldırı planlarını engelleme amacı taşıdığı  kaydedildi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.