Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir

Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir

ABONE OL
17:34 - 31/08/2022 17:34
Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sık sık elektrik kesintileri sorunu yaşayan Küba’nın, hali hazırda elektrik hizmet aldığı Türk şirketiyle, satın aldığı miktarı iki katına çıkarmak için görüşmeler yürüttüğü bildirildi. Şirket, Küba için açık denizdeki gemi jeneratörlerinden elektrik üretiyor.

Konuyla ilgili ismi açıklanmayan bilgi sahibi iki yetkilinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, Karadeniz Holding’e bağlı dünyanın en büyük gemi elektrik santrali Karpowership, Küba yönetimiyle görüşmelere başladı. Şirketin halen Küba’da hizmet veren ve 250 megavat civarında elektrik üretimi yapan 5 gemisi bulunuyor.

Küba’nın mevcut durumda 3 bin megavat elektrik ihtiyacı olduğu ancak toplam üretiminin 2 bin ila 2 bin 500 megavat olduğu belirtiliyor.

Küba Ulusal Elektrik Birliği ve Karadeniz Holding yeni görüşmelerle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. İsmi açıklanmayan yetkililer, görüşmelerin Küba’dan ödemelerin nasıl sağlanacağı üzerinde yoğunlaştığını söyledi.

Söz konusu yetkili “ABD’nin uyguladığı ambargolar, Batı’nın mali işlemlerini son derece zorlaştırıyor. Küba bu nedenle pek çok alanda tedarikçilere ve ortaklarına yapması gereken ödemelerde sıkıntılar yaşıyor” dedi.

Uzmanlar, Türk şirketinin gerekli miktarda enerji üretebilmesi için Küba açıklarındaki filosunu genişletmesi gerektiğini söylüyor. Bu gemiler, taşıdıkları dev jeneratörleri kullanarak elektrik üretiyor ve bu elektriği karadaki santrallere aktarıyorlar. Pek çok ülke bu şekilde elektrik satın alıyor.

Anlaşmanın sağlanması halinde Küba’nın mevcut elektrik sorunun ciddi oranda rahatlayacağı belirtiliyor.

Küba’daki enerji santrallerinin ortalama 35 yaşında ve eski oldukları belirtiliyor. Ülkede alternatif enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarı sadece yüzde 5 civarında.

Fon eksikliği ve arızalar

Hükümet, eskiyen şebekesini yenileyememekten fon eksikliğini sorumlu tutuyor; elektrik kesintilerinin ana nedeninin yakıt kıtlığı değil arızalar olduğunu söylüyor.

Küba Enerji ve Madencilik Bakanı Livan Arronte Cruz, geçen hafta yaptığı açıklamada, bu yılın sonuna kadar elektrik kesintisi sorunlarının aşılmasını beklediklerini söylemişti. Bakan bunun, yeni yatırımlarla üretim kapasitesine 531 megavat ekleyerek mümkün olacağını kaydetmişti. Bu rakam hafta sonunda Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel tarafından 450 megavata düşürüldü.

Ülkenin elektrik şirketi yöneticilerinden Omar Ramirez Mendoza da devlet televizyonunda yaptığı açıklamada elektrik üretimi yapan gemiler vasıtasıyla 450 megavatlık ihtiyacın 250 megavat kısmının karşılanacağını söyledi.

Küba elektrik tekelinin müdür yardımcısı Omar Ramirez Mendoza, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada “450 megavatın 240 megavatın mobil üretimden gelecek” dedi.

Ramirez, yeni kapasitenin geri kalanının Küba’nın doğusundaki Moa nikel bölgesinde ve Havana’nın hemen batısındaki Mariel Özel Kalkınma Bölgesi’nde yabancı ortakların yardımıyla mevcut tesislerin iyileştirilmesiyle sağlanacağını söyledi.

Teksas Üniversitesi’nden Latin Amerika ve enerji uzmanı Jorge Pinon, santrallerin Ramirez’in bahsettiği “mobil üretimi” sağlayacağına inandığını ancak “Kübalılar’ın hiç parası olmadığı için” ekstra kapasitenin nasıl finanse edileceğinin bilinmediği yorumunda bulundu.

Gıda, ilaç ve yakıt sıkıntısı da sürüyor

Ülkenin büyük bölümünde elektrik sıkıntısı nedeniyle günde iki defa 4 ila 6 saat elektrik kesintileri yapılıyor.

Uzmanlar ABD’nin uyguladığı yaptırımların ülkeyi en çok zorlayan yanlarından birinin elektrik sıkıntısı olduğunu belirtiyorlar.

Küba’da elektrik dışında gıda, ilaç ve akaryakıt konusunda da ABD ambargosu kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorunlar pek çok Küba vatandaşının ülkesini terk ederek kaçak olarak ABD’ye gitmeye çalışmasına neden oluyor.

ABD gümrük verilerine göre son bir yıla yakın sürede 175 binden fazla Küba vatandaşı Meksika sınırından ABD’ye giriş yaptı.

VOA tarafından geçilen Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Küba Türk Şirketinden Aldığı Elektriği Arttırabilir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.