Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı

Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı

ABONE OL
00:02 - 28/08/2022 00:02
Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe neden olan sınır noktalarındaki geçiş konusu anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşma sağlandığı açıklamasını Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptı.

Ağustos ayının ilk günlerinde Kosova hükümeti, ülkede yaşayan Sırplar da dahil omak üzere herkesin Kosova kimliği ve araçlarında Kosova plakası bulundurması zorunluluğu getirdi. Kosova’nın bu kararı karşısında Sırbistan da sınır geçişlerini kapattığını açıklamıştı.

Alınan karar uyarınca yaklaşık 50 bin kadar nüfusa sahip Sırp azınlığın araçlarının plakalarını değiştirmek zorunda kalacakları belirtilmişti. Söz konusu karar prostesto eylemlerine de neden olmuş ve Sırp protestocular kuzeydeki sınır kapılarında kamyonlar ve tırlarla eylem yapmıştı.

Kosova hükümeti yürütülen görüşmelerin ardından uygulamanın bir ay erteleneceğini açıklamıştı.

Josep Borrell, konuya ilişkin yapılan görüşmelerin ardından yapıtığı açıklamada uzlaşı sağlandığını, Kosovalı Sırplar ve tüm vatandaşların kimlik kartlarını kullanarak sınır geçişlerini yapabileceğini duyurdu.

Bölgede gerginliğin artmasının ardından NATO’nun Kosova Gücü KFOR da bölgede istikrarın bozulması durumunda gücün müdahale etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kosova ve Sırbistan Gerginliği Anlaşmayla Sonuçlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.