Korona karşıtı gösteriler Almanya`da yaygınlaşıyor

Korona karşıtı gösteriler Almanya`da yaygınlaşıyor

ABONE OL
12:19 - 26/05/2020 12:19
Korona karşıtı gösteriler Almanya`da yaygınlaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugünlerde Almanya’nın çok sayıda kentinde binlerce insanın katılımıyla, korona salgını nedeniyle uygulanan yasakları protesto etmek üzere gösteriler düzenlendi. Aşırı sağ ve ırkçı grupların yer yer etkili olduğu gözlenen gösterilere farklı kesimlerden ve farklı gerekçelerle katılım olması dikkat çekerken, bu gösterilerin yapıldığı her kentte aşırı sağcıları ve ırkçıları protesto etmek için de karşı gösteriler yapıldı.

Mart ayı sonunda Stuttgart’ta başlayan “korona karşıtı “gösteriler, 16 Mayıs Cumartesi günü Stuttgart, Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt gibi büyük kentler başta olmak üzere çok sayıda kentte yapılan protesto eylemleriyle ülke geneline yayıldı.

Almanya’da özelikle Mayıs ayının başından beri birçok şehirde koronavirüsle mücadele tedbirlerine karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Salgınla mücadele kapsamında Anayasanın 8. maddesinde yer bulan toplanma hakkı, Anayasanın 2. maddesindeki yaşamın korunması hakkı için kısıtlandırılmıştı.

Bu kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte ise tedbirlere çeşitli sebeplerle karşı çıkan veya korona krizinin devletin veya başka grupların uydurması olduğunu iddia eden protesto gösterilerinde önemli bir artış gözlemlenmeye başladı. Belirli koşullara uyulduğu takdirde izin verilen gösterilere katılım geçtiğimiz hafta büyük şehirlerde binleri buldu. Bugüne kadar Stuttgart, Münih, Berlin, Frankfurt gibi birçok şehirde binlerce gösterici toplandı.

Göstericileri bir araya getiren temel başlık korona salgınıyla mücadele önlemlerinden rahatsızlık gibi görünse de çok çeşitli grupların gösterilere katıldıkları söylenebilir. Şimdilik tüm gösterileri organize eden Almanya çapında tek bir gruptan bahsetmek mümkün değil. Çeşitli şehirlerde farklı arka planlardan gelen insanların bu gösterilerle ilgili bildirimleri yapıp izin aldığı biliniyor, her gösteri de bu doğrultuda farklı dinamik ve bileşenleri barındırıyor.

HAMBURG’DA 3 AYRI GÖSTERİYE TOPLAM 2 BİN KİŞİ KATILDI!

Hamburg’da geçtiğimiz cumartesi günü ilk gösteri, Hamburg belediye binası önünde gerçekleşti. Mahkeme kararıyla Seebrücke Hamburg örgütü  300 kişiyle Rathaus önünde gösteri mitingi yapma hakkı elde etti. Mültecilere yönelik baskı ve şiddet uygulamalarının protesto edildiği etkinliğe bin kişinin katıldığı gözlendi.

Mülteci ve göçmenlere yönelik baskılara karşı anti ırkçı karşı gösterileriyle bilinen örgütün bugüne kadar yaptıkları etkinliklere daha önceleri onbinlerce kişinin katıldığı biliniyor.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde, Hamburg’un Stadthausbrücke semtinde toplanan yaklaşık 750 kişilik grup, koronavirüsle mücadele tedbirlerine karşı protesto gösterisi düzenledi. Korona önlemlerine karşı protesto gösterisinde katılımın önceki gösterilerde olduğu gibi homojen bir karakter taşımadığı gözlendi.

Etkinlikte aşırı sağ ve ırkçı görüşlerini yaymak isteyen grup ve kişilerden, yasaklara karşı çıkan liberal demokrat eğilimli kişilere, aşı karşıtlarından korona salgınının bir komplo olduğunu savunanlara, işini kaybeden çalışanlara ve geleceğini tehlikede gören küçük ve orta ölçekli işverenlere kadar değişik kesimlerin yer aldığı parçalı bir tablo oluştu.

Aralarında aşırı sağ ve ırkçı kişilerin de yer aldığı ve gösteriyi kendi düşünceleri doğrultusunda istismar ederek kullanma girişiminde olduğu etkinliğin yakınında ise, yaklaşık 300 kişilik ırkçılık karşıtı izinli “Hamburg sağa karşı birlik platformu” ayrı bir etkinlik düzenledi.  İki gösteri gurubunun yakınlaşması üzerine araya giren Hamburg polisi, göstericileri tazyikli su sıkarak ayırmağa çalıştı.

Daha önce Hamburg belediye binası önünde yapılan eyleme NPD ve diğer ırkçı örgüt yöneticilerinin de katılması anti faşist örgütlerin sert tepki ve protestolarına neden olurken, burada da karşı korona karşıtları, onları protesto eden antifaşistler ve polis arasında gerginlik ve tartışmalara neden olmuştu.

ha-ber.com/ Ali Akdemir/Hamburg
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.