“Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi”

“Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi”

ABONE OL
20:55 - 03/03/2021 20:55
“Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Chris Wray, 6 Ocak’ta Kongre binasına düzenlenen saldırıyla ilgili ilk kez ifade verdi. FBI yetkililerinin diğer emniyet birimleriyle yeterli düzeyde iletişim kurup kurmadığı konusu da dahil, olaylarla ilgili soruları yanıtlayan Wrap, Kongre binası baskınını ‘iç terör’ olarak nitelendirdi.

Bugün Senato Adalet Komisyonu’nda ifade veren Wray, eski Başkan Donald Trump destekçilerinin 6 Ocak’ta Washington’da düzenlediği protesto eylemi öncesinde FBI’ın ne tür önlemler aldığıyla ilgili soruları da yanıtladı. Beyazların üstünlüğünü savunanların ve ülke içindeki diğer aşırıcı grupların oluşturduğu tehditle ilgili FBI’ın aldığı güvenlik önlemleri de Wray’in ifadesinde değindiği konular arasında yer aldı.

FBI Başkanı Wray, Kongre baskınından bu yana yerel emniyet birimleriyle görüşmeler yaptı ancak Wray bugün ilk kez Kongre üyeleri önünde halka açık bir şekilde ifade verdi.

Wray ifadesinde, Biden’ın galip geldiği, 3 Kasım’da düzenlenen seçimin sonuçlarına itiraz eden Trump destekçilerinden kalabalık bir grubun 6 Ocak’ta Kongre’ye düzenledikleri baskını “iç terör” olarak nitelendirdi. Sorumluların yargılanacağı vaadinde bulunan Wray Kongre üyelerine hitaben, “Ülkemizin seçilmiş liderleri olarak sizlerin burada, bu koridorlarda hedef alındığınızı gördüğümde dehşete kapıldım” dedi. Wray, “O işgal bir suçtu, bu kadar basit. FBI yetkilileri olarak bizlerin ‘iç terör’ olarak gördüğümüz bir davranıştı” şeklinde konuştu.

11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının ardından yeniden yapılandırılan ABD emniyet teşkilatında şu an yurt içi terör tehdidi nedeniyle de ciddi bir hareketlenme gözlemleniyor. Başkan Joe Biden, kabinesindeki ulusal istihbarat sorumlusuna, yurt içi terör tehdidini değerlendirme altına almak üzere FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı ile birlikte çalışma görevi verdi. ​

Wray: “FBI diğer birimlerle üç ayrı şekilde iletişim kurdu”

Kongre binasına şiddet yoluyla girenler arasında üzerlerinde balyoz, levye, şok tabancası taşıyanlar olduğu belirtilirken, FBI’ın 6 Ocak protestosundan günler önce olası şiddet olaylarıyla ilgili aldığı uyarıların diğer emniyet birimleriyle ne zaman ve ne şekilde paylaşıldığı sorusu gündemde.

Kongre Polisi Başkan Vekili geçen hafta yaptığı bir açıklamada, 5 Ocak’ta FBI’dan bir raporun emniyet teşkilatına ve emniyetin istihbarat birimine ulaştığı ancak bu uyarı raporunun emir komuta zincirinde üst düzey yetkililere iletilmediğini söyledi.

Söz konusu raporda, internet üzerinde yayılan bazı mesajlarda Washington’da ‘savaş’ ortamı yaratılacağı yönündeki tehditlerden bahsediliyor. FBI yetkilileri, bu raporun terörle mücadele birimiyle ortak paylaşıldığını söyledi.

Wray, başkanlık seçimi sonuçlarının tescil edildiği 6 Ocak’ta aşırıcıların Kongre binasını hedef alma niyetinde olduğu yönünde istihbaratın 5 Ocak’ta ilgili emniyet birimleriyle paylaşıldığını doğruladı.

Wray, “Kongre Polisi ve Washington emniyet teşkilatıyla vakitli bir şekilde iletişim kurduk. Üstelik bir değil, iki değil, tam üç farklı şekilde” dedi.

Ancak söz konusu uyarı raporunu kendisinin de olaylardan birkaç gün sonra gördüğünü söyleyen Wray, üst düzey yetkililerin neden bu raporu görmediği sorusuna, “Buna verecek iyi bir yanıtım yok” şeklinde yanıt verdi.​

Grassley: “Trump da dahil tüm sorumlulara karşı gereken yapılmalı”

Beş kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Kongre baskınıyla ilgili olarak yargı karşısına çıkarılacak 300’den fazla kişi arasında en 18’inin aşırı sağcı grup Proud Boys’a, 9’unun ise hükümet karşıtı Oath Keepers grubuna bağlı olduğu belirtiliyor.

Wray’in ifade verdiği komisyonun Cumhuriyetçi Kıdemli Üyesi Senatör Charles Grassley de iç teröre dikkat çekerek, “6 Ocak’ta gördüklerimizden sonra artık yurt içi terör tehdidini ciddi bir şekilde gözden geçirmek zorundayız” dedi.

Grassley ayrıca, “O gün yaşanan şiddete dahil olan herkes sorumlu tutulmalı; buna eski başkanımız da dahil” ifadelerini kullandı.

Wray: “Saldırıyı solcular gerçekleştirdi iddiası doğru değil”

Kongre baskınından önce Washington’da toplanan destekçilerine hitaben bir konuşma yapan Trump, ‘isyana teşvik’ suçlamasıyla Kongre’de ikinci kez geçen ay azil sürecinden geçti.

Komisyonun başkanı Demokrat Senatör Dick Durbin de olayların yaşandığı dönemde görevde olan Trump yönetiminin aşırı sağcı ve beyazların üstünlüğünü savunan gruplardan gelen tehditleri dikkate almamakla suçladı.

Durbin ayrıca Trump yönetiminin sağcı gruplardan gelen tehditlere karşı mücadele için bir ekip kurmadığını, bunun yerine Siyahların Hayatları Önemlidir hareketini hedef aldığını savundu.

Wray’in ifadesinde, Kongre binası baskınının Trump destekçesi kılığına giren aşırı solcu gruplar tarafından düzenlendiği yönündeki komplo teorileri de gündeme geldi. Wray, çoğunlukla aşırı sağcı Trump destekçilerinin öne sürdüğü bu iddianın gerçek dışı olduğunu savundu.

Wray, şu ana kadar bu iddiaları doğrulayan herhangi bir “kanıta rastlanmadığının” altını çizdi.

VOA tarafından geçilen “Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kongre Baskını İç Terör Eylemiydi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.