Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor

Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor

ABONE OL
23:23 - 16/10/2023 23:23
Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili açıklamalarını antisemitik ve düşmanca bulan İsrail Hükümeti’nin Kolombiya’ya silah ve güvenlik ekipmanları ihracatını durdurduğu açıklamasına, Petro’dan “Gerekirse İsrail ile tüm ilişkilerimizi askıya alırız, soykırımı desteklemiyoruz” yanıtı geldi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Duran bugün, İsrail’in Kolombiya Büyükelçisi Gali Dagan’ın, Cumhurbaşkan Petro ile sosyal medyadan girdiği söz dalaşına atıfta bulunarak, “Dünya diplomasi tarihinde önemli gaflardan biri olarak kayda geçecek. İsrail Büyükelçisi utanç verici bu davranışından sonra özür dileyip ülkeyi terk etmeli” çıkışını yaptı.

Dışişleri Bakanı her ne kadar yaptığı açıklamanın İsrail Büyükelçisi’nin sınırdışı edildiği anlamına gelmediğini teyit etse de uzmanlar iki ülke arasındaki ilişkinin kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydediliyor.

Askeri ilişkiler son yıllarda arttı

İsrail, Kolombiya’nın en önemli güvenlik ekipmanı tedarikçisi ülkelerden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Güney Amerika ülkesinin İsrail’den yaptığı alımlar arasında uçaklar, helikopterler, uçak parçaları, transmisyon ekipmanları, füzeler ve insansız hava araçları yer alıyor.

Ayrıca güvenlik güçleri arasında silah bilgisi, savaş ve terörle mücadele teknikleri gibi konularda da eğitim programları düzenleniyor.

Kolombiya’nın İsrail’den ithal ettiği askeri ürünler arasında Python ve Derby füzeleri, Litening hedef belirleme sistemi, B499 havan topu, Nimrod tanksavar füzesi, Kfir C2 savaş uçağı, Reccelite istihbarat, gözetim ve keşif uygulamaları, Hermes insansız hava araçları, UFED dijital istihbarat ekibi ve Sandcat zırhlı araçları gibi ekipmanlar yer alıyor.

Kolombiya Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz Aralık ayında, Barak MX hava savunma sistemlerinin satın alınması için İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ile yaklaşık 130 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. 2021’de İsrail’in Kolombiya’ya yaptığı 110 milyon dolarlık ihracatın 10 milyon dolarlık kısmını güvenlik ekipmanları oluşturmuştu.

2013’ten bu yana serbest ticaret anlaşması

Kolombiya, Ocak-Temmuz ayları arasında İsrail’e 375 milyon dolarlık ihracat yaptı. Güney Amerika ülkesinin başlıca ihraç kalemleri arasında kömür, kahve, çiçek, uçak ve helikopter parçaları, doğal maddeler ve kimyasallar yer aldı.

Kolombiya’nın ihraç ürünlerinin çoğu kırsal alanlarda üretiliyor ve ciddi istihdam sorunu olması bakımından önem teşkil ediyor.

Kolombiya aynı dönemde tıbbi alet ve cihazlar, böcek ilaçları, tel ve kablolar, ortodonti ile ilgili eşya ve cihazlar ve kozmetik sektörlerinde 49,5 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi.

VOA tarafından geçilen Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kolombiya ile İsrail arasındaki Gazze gerginliği artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.