DOLAR

32,6071

0.34%
EURO

34,8135

0.21%
ALTIN(gr)

2.494,21

0,40%
BİST 100

9458.48

0,40%
Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu

Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu

ABONE OL
22:41 - 12/04/2022 22:41
Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kobani olaylarına ilişkin HDP’li yöneticilere açılan dava Ankara’da sürerken, bugün yeni bir operasyon başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla düzenlenen operasyonda, aralarında Mersin, Adana, Diyarbakır, Tuncel ve Van’ın da bulunduğu 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Haklarında gözaltı kararı bulunun 91 kişiden 46’sının gözaltına alındığı operasyonla ilgili savcılık şu açıklamayı yaptı: ”PKK/KCK silahlı terör örgütü adına ekonomik-mali alan yapılanmasına bağlı olarak; banka hesap hareketleri ve MASAK analiz raporları, tanık beyanları, yürütülen soruşturmalar kapsamındaki dijital inceleme sonuçları, HTS analiz raporlarına göre gerek terör örgütünün örgütsel faaliyetlerinde kullanılmak gerekse de öldürülen ya da yaralanan terör örgütü mensuplarının ailelerine yardımda bulunmak amacıyla örgüt adına mali kaynak temin ederek örgütsel faaliyette bulunduklarına dair deliller elde edilen 91 şüphelinin, Ankara merkezli 13 ilde, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet ve Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak suçlarından 12.04.2022 tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir.”

Savcılık yakalanmayan diğer şüphelilerin de bulunması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

HDP’den tepki

Gözaltı kararı verilenler arasında, eski HDP’li belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları, parti sayman ve yardımcıları ile eski belediye meclis üyeleri de bulunuyor. Operasyona HDP’den ilk tepki, Eş Genel Başkan Pervin Buldan’dan geldi. HDP’nin Meclis grup toplantısında konuşan Buldan, operasyonun IŞİD saldırıları sırasında Kobani’ye insani yardım yapanları hedef aldığını savundu. HDP’ye kumpas kurulduğunu öne süren Buldan, “IŞİD katliamlarına arka çıkıp tüm dünyanın sahiplendiği insani yardımı ise suç haline getirmeye çalışan karanlık zihniyeti, tüm Türkiye kamuoyu ve bütün dünya iyi görmeli ve tanımalıdır. Amaçlarını iyi biliyoruz. Kobani düşmediği için IŞİD’le yaptıkları ticaret sekteye uğradı. Rant muslukları kapandı. Sıkıntılarının büyük olduğunu biliyoruz. Bakın mahkeme heyeti geçen gün, Sevgili Demirtaş’a ilişkin gerekçesinde şöyle bir yorumda bulunmuş: “Serbest bırakıldıktan sonra adaletin iyi idaresine zarar verecek tarzda önlemler alabilecek olma tehlikesi mevcuttur.” Bu yorum, kurdukları kumpasın çok net bir özetidir, bir itirafıdır. Yani serbest bırakırsak, bizim sahte delil ve gizli tanık ifadeleriyle kurduğumuz kumpası ortaya çıkartırlar, bu çürük davanın temelsizliğini kanıtlarlar, foyamızı ortaya çıkarırlar diyorlar. İşte korktukları gerçek budur” dedi.

CHPli Bekaroğlu’ndan tepki

Operasyona bir tepki de CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bekaroğlu, olaylardan 8 yıl sonra operasyon yapılmasını eleştirerek, “Kobani soruşturmasında ikinci dalgaymış. Peki, niçin 8 yıl beklendi, niçin daha önce soruşturma açılmadı, niçin bu ‘terör unsurları’ 8 yıldır aramızda dolaşıyor? Soylu’ya sorun bakalım, niçin bunlara göz yummuş? Bu sorular kimsenin aklına gelmiyor mu?” dedi.

Ne olmuştu?

IŞİD’ın Kobani’ye saldırdığı 2014 yılında yoğun çatışmalar yaşandı. Kobani’den kaçan binlerce kişi Türkiye’ye sığındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kobani düştü düşecek” sözleri tansiyonu yükseltti. Çatışmalar sürerken HDP’nin MYK toplantısında, IŞİD saldırılarının ve Türkiye’nin tutumunun protesto edilmesi amacıyla gösteri çağrısı yapıldı. Birçok kentte aynı anda başlayan olaylar bir süre sonra kontroldan çıktı. Güneydoğu illerinde 12 Eylül’den yıllar sonra ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi, askerler sokaklarda devriye gezmeye başladı. Eylemciler, yollara barikatlar kurarak güvenlik güçleriyle çatışırken, bazı yerlerde çatışmalara HÜDA-PAR yandaşları da katıldı.

35 ile yayılan olaylarda Savcılık, ölü sayısını 37 olarak verse de, İnsan Hakları Derneği’nin raporuna göre olaylarda ülke genelinde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. Anadolu Ajansı’nın verilerine göre de bin 113 bina hasar gördü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen Kobani Soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP’nin eski ve yeni yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkında açılan dava 26 Nisan 2021’den bu yana Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

VOA tarafından geçilen Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kobani Soruşturmasında ‘Finans’ Operasyonu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.