Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek

Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek

ABONE OL
21:03 - 21/11/2022 21:03
Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Üst düzey bir Kızılhaç yetkilisi, Taleban yönetiminde ikinci kışına giren Afganistan’da yaşam koşullarının gittikçe kötüleşeceği uyarısında bulundu.

Taleban’ın 2021 yılının Ağustos ayında iktidara gelmesi ekonomiyi darboğaza sokarken, yabancı yardımların kesilmesi milyonları neredeyse bir gecede yoksulluk ve açlığın eşiğine getirdi.

Associated Press haber ajansının sorularını yanıtlayan Kızılhaç operasyon müdürü Martin Schuepp, Afganistan’daki durumun çok ciddi olduğunu ve halkın hayatta kalmak için büyük zorluklar çekeceğini belirtti.

Taleban yöneticilerine uygulanan yaptırımlar banka transferlerini durdurdu ve Afganistan para rezervlerinin dondurulması küresel kurumların ve ABD ile NATO güçleri ülkeden çekilmeden önce ülkenin yardıma muhtaç ekonomisini destekleyen dış paraya erişimi kısıtladı.

Schuepp kışın başlamasının ülkenin yarısının karşı karşıya olduğu akut insani ihtiyaçları arttıracağını belirtti.

Kızılhaç yetkilisi ülkede fiyatların çeşitli nedenlerle artmakta olduğunu ancak bunda yaptırımların da büyük etkisi olduğunu belirtti.

Yaptırımların yardım alma ve gerekli malzemelerin ülkeye vaktinde girebilmesinin önünde bir engel olduğunu kaydeden Kızılhaç yetkilisi, tüm yaptırımların insani muafiyet ilkesini uygulamasının önemini vurguladı. Böylece Kızılhaç gibi örgütlerin çalışmalarını sürdürebileceklerini kaydetti.

“Kızılhaç Afganistan’da sağlık çalışanlarının maaşlarını ödüyor”

Schuepp’a göre Kızılhaç şimdiden sağlık sektörünü ayakta tutabilmek için 10 bin 500 sağlık çalışanının maaşlarını ödüyor.

Schuepp, “Sağlık personelinin maaşlarını ödemenin birincil rolümüz olmadığının farkındayız. Bir insani yardım örgütü olarak görevimiz bunu yapmak değil. Bunu bir istisna olarak yaptık ki sağlık hizmetleri devam edebilsin” diye konuştu.

Taleban’ın yönetimi devralmasından bu yana Afganistan’a Kızılhaç’ın operasyon müdürü olarak ilk ziyaretini gerçekleştiren Schuepp, kurumun ayrıca ülke hapishanelerini de beslediğini belirtti. Kızılhaç yetkilisi Afganistan hapishanelerinde kaç kişinin bulunduğunu ise yanıtlayamadı.

Schuepp, “Hapishanelere ve mahkumlara desteğimizi arttırdık. Ülke genelindeki hapishanelere gıdanın ulaştığından emin olmaya çalışıyoruz. Bugün hapishanelerdeki nüfusun yüzde 80’i bu yardımdan faydalanıyor” dedi.

Yetkili, Kızılhaç’ın rolünün Washington’un geçen yıl Ağustos ayında askerlerini nihai olarak geri çekmeye başlamasıyla ABD tarafından desteklenen Afgan hükümetinin çöküşünün ardından gerekli hale gelen bir “geçici önlem” olduğunu söyledi.

Schuepp, Kızılhaç’ın Taleban yönetimindeki hapishanelerde temel hizmetlerin devam etmesini garanti altına almaya çalıştığını kaydetti.

Dünyada hiçbir ülke Taleban’ın deyimiyle “Afganistan İslam Emirliği’ni” tanımıyor. Bu durum Taleban’ı uluslararası düzeyde tecrit ediyor. İslami yönetimi benimseyen grup, Afganistan’ı 1990’larda yönetmiş 2001 yılında ABD işgaliyle devrilmişti.

VOA tarafından geçilen Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kış Afganistan’da Yaşam Koşullarını Kötüleştirecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


    HIZLI YORUM YAP