KGK heyeti Hanau’da acıları paylaştı

KGK heyeti Hanau’da acıları paylaştı

ABONE OL
20:35 - 05/03/2020 20:35
KGK heyeti Hanau’da acıları paylaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

KGK Türk-Alman Medya Buluşması kapsamında Almanya’da temaslarda bulunan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) heyeti, Hanau’da yapılan ırkçı saldırıların ardından kentte yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi. Saldırı noktalarına karanfil bırakan heyet, ardından Hanau kent meydanında Türk vatandaşlarına ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini sundu.

KÜRESEL Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim başkanlığında, 8’i yabancı, 42 yaygın ve yerel medya temsilcisinden oluşan heyet, ilk olarak saldırının gerçekleştirildiği kafenin önüne giderek çiçek bıraktı ve hayatını kaybedenler için dua etti.

KGK heyeti daha sonra belediye binası önündeki meydanda şehirde yaşayan Türk vatandaşları ile hayatını kaybeden Ağrı ve Çorumlu gençlerin yakınlarıyla buluşarak değerlendirmeler yaptı.

‘GÖRDÜĞÜMÜZ TABLO YÜREĞİMİZİ ACITTI’

Burada konuşan KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, “Türk-Alman Medya Buluşması kapsamında geldiğimiz Berlin’den, 4’ü Türk vatandaşı 9 kişinin katledildiği ırkçı saldırı nedeniyle ailelerimizin acısını paylaşmak için 15 saat süren yolculuk sonrası, bir insanlık görevi olarak Hanau’ya geldik. Türk-Alman dostluğu çok eskilere dayanıyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın yeniden imar edilmesinde, 60’lı yıllarda buraya gelen vatandaşlarımızın çok büyük payı var. Bugünkü modern ve zengin Almanya’nın oluşmasında Türk vatandaşlarının da emeği var. Bugün o vatandaşlarımızın ikinci, üçüncü, hatta dördüncü kuşak çocukları da Almanya’nın gelişmesine katkı sağlıyor. Bu ırkçı saldırıda hayatını kaybeden 4 vatandaşımız da Almanya’nın gelişmesine katkı sağlıyorlardı. Avrupa’da son yıllarda ırkçı saldırılar ve İslamofobi çok arttı. Demokrasinin ve medeniyetin beşiği olduğu iddiasındaki Avrupa, hangi ırktan ve inançtan olursa olsun, insanca yaşamanın gereklerini yerine getirmeli, ırkçılıkla mücadelede daha fazla gayret göstermeli. Bugün Hanau’da gördüğümüz tablo yüreğimizi acıttı. Gencecik çocuklar bir ırkçı saldırı ile ailelerinden, hayattan kopartıldı. Burada hayatını kaybeden 9 insanın yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Çorumlu ve Ağrılı vatandaşlarımızın aileleri ile görüştük. Acıları hala çok sıcak. Biz elbette gazeteciyiz ama önce insanız. Buraya da, bu sıfatla ailelerin acısını paylaşmak, ırkçılığın büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekmek için geldik” dedi.

‘ALMAN KOMŞULARIMIZ DA ÜZÜLÜYOR’

KGK heyetinin bir araya geldiği Türk vatandaşlarından yaklaşık 50 yıldır Hanau kentinde yaşayan Behlül Baytar artık Almanya’yı tanıyamadığını belirterek “Almanya çok değişti. Her yerde neo-naziler rahatsız ediyorlar. Saldırıların ardından çocuklarımız akşam dışarı çıkmaya korkuyorlar. Alman komşularımız da üzülüyor bu olaylara” dedi. Alman hükümetinin daha kararlı adımlar atmasını isteyen Baytar, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sorunu çözecek politikaları hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

‘HEPİMİZ ŞOK OLDUK’

Kentte yaşayan Türklerden Hüseyin Mengücek de saldırı anını şöyle anlattı: “Saldırıyı gören bir apartmanın ikinci katında oturuyordum. Ben yukarıdayken, benim oğlumun çocukları aşağı indi. Aşağı indikten 5 dakika sonra silah sesleri duyulmaya başladı. Çok korktum, aileme zarar geldiğini düşünerek aşağı indim. 2 kişi vurulmuştu nargile kafe önünde. 7-8 metre ileri gittim, bir kişi daha yerde yatıyordu, vurulmuştu. Ölen çocukların hepsini tanıyorduk, hepimiz şok olduk.”

HANAU’DA ANMA TÖRENİ

Öte yandan KGK heyetinin temasları sırasında Hanau’da Alman hükümetinin zirvesi bir araya geldi, kentte anma töreni düzenlendi.

Törene, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Eyaletler Meclisi Başkanı Dietmar Woidke, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky ve Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı katıldı.

‘HEPİMİZE SALDIRIYDI’

Törende bir konuşma yapan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Hanau’da iki hafta önce gerçekleşen ırkçı saldırı için “Bu hepimize yapılan bir saldırıydı” değerlendirmesinde bulundu.

‘SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ’

Ölen Türk gençlerinin arkadaşı olan Kemal Koçak, törende yaptığı konuşmada çok üzgün olduğunu belirterek “İnsan çabuk unutur. Ama bu genç insanlar ve tüm kurbanları unutmamalıyız. Bugünlerde ırkçılık, nefret ve şiddete karşı birlikte durmalıyız ve gelecekte de ayağa kalkıp sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.

9 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat gecesi iki kafeye silahlı saldırı düzenlenmiş, yaşları 21 ile 44 arasındaki 9 kişiyi öldüren 43 yaşındaki Tobias Rathjen’in, saldırının ardından evine giderek 72 yaşındaki annesi Gabrielle Rathjen’i katlettikten sonra intihar ettiği bildirilmişti. Saldırıda Türk vatandaşları Ferhat Ünvar, Gökhan Gültekin, Fatih Saraçoğlu ve Sedat Gürbüz hayatlarını yitirmişti.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.