Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı

Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı

ABONE OL
23:18 - 04/07/2022 23:18
Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995 ve 1996 yıllarında üçü çocuk sekiz sivil ile Uzman Çavuş Bilal Batır’ın kaybedilmesine ilişkin dönemin askeri yetkililerinin de aralarına bulunduğu 18 kişi hakkındaki davada, delil yetersizliğinden beraat kararı verildi. Karara hem hukukçular hem de kayıp yakınları tepki gösterdi.

Daha önce Mardin’de görülen ancak güvenlik gerekçesiyle Adıyaman’a nakledilen dava, 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26’ncı kez görüldü. Kayıp yakınları ve avukatları duruşmada hazır bulunurken, bazı sanıkları bulundukları yerlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada mahkeme heyeti daha önce birçok kez dinlenmesi kararı aldığı ancak beş yıldır bulunamayan dönemin savcısı Adem Kul’un dinlenilmesinden vazgeçildi. Mahkeme, bu karara, Kul’un yakalamalı olarak aranıyor olmasını gerekçe gösterdi.

Daha sonra söz alan savcı, “taammüden öldürme” iddiasıyla yargılanan sanıkların, “yeterli delil olmadığı” gerekçesiyle beraat ettirilmesini istedi. Duruşmada hazır bulunan kayıp yakınları ise sanıkların cezalandırılmasını istedi. Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, sanıklar hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi.

Hukukçulardan tepki

Duruşmanın ardından VOA Türkçe’ye konuşan dava avukatlarından Erdal Kuzu, mahkemenin cezasızlık politikasını devam ettirdiğini söyledi. Davayı temyiz edeceklerini söyleye Kuzu, “Mahkeme sanıkları korudu, gerçeği görmek istemedi. Çok bağımsız ya da tarafsız bir karar çıkacağını düşünmüyorduk, her şey ortadayken böyle bir karar verildi. Karara itiraz edeceğiz ancak Türkiye’deki mevcut siyasi sistemin içinden itirazdan da bir şey beklemiyoruz, umudumuz yok” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise davaların konjonktürel olarak açıldığını vurguladı. VOA Türkçe’ye konuşan Eren, 1990’lı yıllardaki insan hakları ihlallerine ilişkin davaların ihtiyaçtan açıldığını savundu. Davalarda mağdurların adalet arayışlarının karşılanmadığını dile getiren Eren, “Sembolik davaların açıldığını ortaya çıkan kararlarla anladık. Bu davalar batıya nakledildiği gibi bu davaların beraatla sonuçlanacağını anlamıştık. Bu cezasızlık politikasının devreye girdiğini anlamıştık ve yanılmadık. Tüm davalar tek tek, bu kadar somut aleni deliller varken, beraatla sonuçlanarak kapatıldı. Bu da yargının maalesef tam anlamıyla bağımsızlığı tarafsız davranmadığını gösteriyor” diye konuştu. Eren de temyiz aşamasından umulu olmadığını ifade etti.

Duruşmanın ardından VOA Türkçe’ye konuşan kayıp yakınları, karara tepki gösterdi. Seyhan Doğan’ın kardeşi Hizni Doğan, “Ben kardeşimin cenazesini devletin güvenlik alanı olarak tayin ettiği yerde buldum” dedi.

19 yıl sonra dava 27 yıl sonra beraat

Bugün Adıyaman’daki mahkemenin beraat kararıyla sonuçlanan davaya konu olan olaylar 1995 ve 1996 yıllarında meydana geldi. Mardin’in Dargeçit ilçesinde Davut Altınkaynak, Seyhan Doğan, Nedim Akyön, Mehmet Emin Aslan, Abdurrahman Olcay, Abdurrahman Coşkun , Hikmet Kaya ve Süleyman Seyhan gözaltına alındıktan sonra kayboldukları iddia edildi.

Kayıp yakınlarının tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Savcılık kayıpların PKK’ya katıldığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi.

Ancak Türkiye’de bir dönem tartışmalara neden olan Ergenekon Operasyonları ve davaları sırasında Dargeçit Kayıpları bir kez daha gündeme geldi. Ailelerin başvurusu üzerine savcılık dosyayı yeniden açtı.

Savcılık ikinci kez başlattığı soruşturmada Dargeçit Jandarma Komutanlığında görevli Uzman Çavuş Bilal Batırır’ın da aynı dönemde kaybolduğunu ortaya çıkardı.

Savcılığın araştırmaların sürerken, ailelerin yakınlarının öldürülüp atıldığını iddia ettikleri bir kuyuda kazı yapılmasına karar verildi. Kazıda bulunan bazı kemikler üzerinde yapılan DNA incelemesinde, kemiklerin Mehmet Emin Aslan ve Seyhan Doğan’a ait olduğu belirlendi.

Soruşturma 30 Ekim 2014 tarihinde tamamlanarak dava açıldı. Haklarından dava açılan ve aralarında Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı ve Dargeçit İlçe Jandarma Komutanının da bulunduğu 18 kişi “taammüden adam öldürmek’le suçlanıyordu.

İlk duruşma Midyat’ta görüldükten sonra dava “güvenlik” gerekçesiyle Adıyaman’a nakledildi. 13 Mart 2017 tarihinde görülen davanın 7’nci duruşmasında mahkeme, dosyanın Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kızıltepe kayıplar davası dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi.

Ancak Ankara’daki mahkemenin davayı kabul etmemesi üzerine Yargıtay davaya Adıyaman’da devam edilmesine karar verdi.

VOA tarafından geçilen Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kayıp Davasında 25 Yıl Sonra Beraat Kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.