“Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez”

“Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez”

ABONE OL
20:02 - 04/06/2022 20:02
“Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, bu ay sonunda Madrid’de yapılacak NATO zirvesinin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvuruları konusunda karar almak için son tarih olmadığını söyledi.

İspanya’nın başkenti Madrid’deki temasları sırasında Anadolu Ajansı’na (AA) röportaj veren Kalın, iki Kuzey Avrupa ülkesinin ittifaka üyelik girişimlerinde ilerleme sağlanmasının, Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki taleplerine nasıl yanıt vereceklerine bağlı olacağı şeklindeki Ankara’nın duruşunu yineledi.

AA’nın haberine göre, “Türkiye’nin güvenlik kaygıları giderilmeden ilerleme olmaz” diyen Kalın, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinin NATO zirvesi öncesinde netlik kazanıp kazanmayacağı sorusu üzerine, “NATO Zirvesi gibi bir zaman sınırlaması içinde kendimizi görmüyoruz” ifadesini kullandı.

Kalın, zirvenin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ittifak içerisindeki işbirliği gibi ortak meseleleri ele almak açısından önemli olduğunu ancak potansiyel müttefiklerin de mevcut üyelerin kaygılarını giderecek adımlar atması gerektiğini vurguladı.

İbrahim Kalın, “Bu bir süreç, bunu illa ‘NATO Zirvesi’ne kadar bitiririz, bitirelim’ gibi bir zaman baskısı altında biz kendimizi hissetmiyoruz. Önemli olan burada İsveç ve Finlandiya’nın terörle mücadele konusunda ne tür adımlar atacağını açık, net, somut bir şekilde ortaya koymaları. Bu gerçekleştiğinde süreç buna göre ilerleyecektir” diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşılık olarak geçen ay NATO’ya katılma başvurusunda bulunmuş ancak Türkiye’nin itirazıyla karşılaşmışlardı. Ankara bu iki ülkeyi, AB ve ABD’nin de terör listesinde yer alan PKK’nın da aralarında olduğu terör örgütlerinin mensuplarını desteklemekle suçluyor.

İki Kuzey Avrupa ülkesi sorunu çözmek için Ankara’yla görüşmelerin devam edeceği yönünde açıklamalar yapmıştı ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü gruplara desteğin sonlandırılması, Ankara’ya silah ambargolarının kaldırılması ve Ankara’nın istediği şüphelilerin iade edilmesi gibi taleplerine herhangi bir yanıt almadıklarını söylemişti.

NATO’ya üyelik başvurularının kabul edilebilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamının desteği gerekiyor. NATO’nun 70 yıldır üyesi olan Türkiye, İsveç ve Finlandiya Ankara’nın kaygılarını giderme yolunda “somut adımlar” atmadıkça duruşunu değiştirmeyeceğini belirtiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu hafta Washington’u ziyareti sırasında, gelecek günlerde Finlandiya, İsveç ve Türkiye’den üst düzey yetkilileri Brüksel’de biraraya getireceğini açıklamıştı.

NATO’nun liderler zirvesi 29-30 Haziran’da Madrid’de düzenlenecek.

VOA tarafından geçilen “Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kaygılarımız Giderilmeden Süreç İlerlemez” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.