Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın

Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın

ABONE OL
21:08 - 21/04/2022 21:08
Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Üçüncü Gezi davasının yarın yapılacak altıncı duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar vermesi bekleniyor.

Duruşma savcısının, Mücella Yapıcı ile birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediği Osman Kavala 1633 gündür tutuklu.

Diğer tutuksuz sanıklar Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Can Atalay hakkında ise ‘‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’’ suçundan 15 yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘‘Bu dava hukuki skandal, arkadaşlarımızın kirletilmesine asla izin vermeyeceğiz’’

İstanbul Mimarlar Odası’nda bugün düzenlenen toplantıda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Nazmi Algan yaptıkları açıklamalarla Gezi davasında yargılanan tüm sanıkların beraatini talep etti.

TMMOB Başkanı, ‘‘Gezi direnişi üzerinden dokuz yıl geçti ama siyasi iktidarın Gezi kabusu hala bitmedi. Bu dava hukuki skandala dönüşmüş durumda. İktidar, siyaseten yüzleşemediği Gezi’yi kriminalize etmektedir. Gezi’nin travmasını bir hukuk karikatüre yaratarak aşmaya çalışmaktadırlar. Firari bir savcının hazırladığı, şu anda cezaevinde olan emniyet mensuplarının uyduruk delillerini tekrar tekrar ‘kıymetlendirerek’ yargılamaya çalışıyorlar. Kendinden menkul terör tanımlaması yapılarak, darbecilik suçlaması yapılıyor. Bizler arkadaşlarımızın kirletilmesine asla izin vermeyeceğiz’’ dedi.

‘‘Gezi yargılanamayacak kadar gerçek, yargılanamayacak kadar gelecek’’

Toplantıya katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Gezi’nin yargılanamayacağını ifade etti.

Çerkezoğlu, ‘‘Gezi direnişi bugün siyasi iktidarın yaşatmak istediği Türkiye’ye karşı halkının, işçi sınıfının, kadınların ilk büyük isyanıdır. Hayatın her alanında yaşadığımız eşitsizliğe karşı milyonların en barışçıl bir biçimde sokağa çıktığı yakın tarihimizin süreçlerinden birisidir. Bugün, Gezi’nin yargılanmaya çalışıldığı, Haziran isyanının suçlulaştırılmaya çalışıldığı bir dönemdeyiz. Gezi’nin yargılanamayacak kadar gerçek, yargılanamayacak kadar umut, yargılanamayacak kadar gelecek olduğunu ifade ediyoruz. Bu süreçte Gezi’ye sahip çıktığımızı, Gezi’nin asla yargılanamayacağını ve cezalandırılamayacağını bir kez daha ifade etmek için buradayız’’ diye konuştu.

‘‘Kavala’nın dört yıldır haksız bir şekilde hapiste tutulmasını sağladılar, karşımızda siyasi öç alma davası var’’

İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Nazmi Algan da, Taksim Dayanışması üyeleri ile yargılanan diğer kişilerin Fetöcülük ya da darbecilikle suçlanamayacağını belirtti.

Algan, “Osman Kavala’nın dört yıldır haksız bir şekilde hapiste tutulmasını sağladılar. ‘Casusluk’ dediler, ‘Fetöcülük’ dediler. Aslında karşımızda bir hukuki dava da yok. Tam bir ucube, tam bir siyasi öç alma var. Gezi davasını kriminalize etmek, Gezi davasında yargılanan arkadaşlarımızı suçlu çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar. Gezi hakikaten Türk siyasi tarihinin en önemli kilit noktasıydı. O yüzden bunun yıllardır intikamının peşindedirler. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak Gezi’deydik. Halkın sağlık hakkını koruduk. Yaralıları tedavi ettik, ama Gezi, Türk siyasi hareketinin en önemli süreçlerinden biriydi. Bu kadar kitlesel mücadele, Gezi direnişi hakim sınıfları ve iktidarı çok korkuttu. Onun için yıllardır bunun intikamının peşindeler. Defalarca beraat alan insanların tekrar tekrar yargılanması ayıptır. Yargı siyasi enstrüman haline gelmiş durumda ama yarınki yargılamada beraat çıkmalı’’ dedi.

‘‘Gezi parkına sahip çıkmak suç değil; arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız’’

Taksim Dayanışma’nın hazırladığı metni Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen okudu. Açıklamada, ‘‘Bir kez daha ilan etmek istiyoruz. Gezi parkına sahip çıkmak suç değildir. Parka sahip çıkanlara yönelen polis şiddetine tepki göstermek suç değildir. Bu süreçte polis şiddeti ile hayatını kaybeden ve yaralanan gençlere sahip çıkmak suç değildir. İki defa beraat etmiş oda temsilcilerini ‘Ağırlaştırılmış müebbet’ ile cezalandırmaya kalkmak hukuk değildir. Ülkemizde adalete olan inancın kırıntısına bile yer bırakmayan bu anlayış demokratik olmadığı gibi meşru da değildir. Başta Gezi Parkı olmak üzere ülkemizin yeşiline, doğasına, kaynaklarına sahip çıkacak demokratik bir ülke mücadelesinden vazgeçmeden delillere dayanan objektif ve tarafsız yargılama yapan bir adalet sistemi kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız’’ ifadeleri kullanıldı.

Toplantıya davada yarın yargılanacak olan Tayfun Kahraman, Mücella Yapıcı ve Can Atalay ile birlikte Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Türkiye İşçi Partisi milletvekili Ahmet Şık da katıldı.

VOA tarafından geçilen Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kavala’nın Tutuklu Olduğu Gezi Davasında Karar Yarın haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.