“Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz”

“Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz”

ABONE OL
14:14 - 28/03/2024 14:14
“Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Propaganda yasaklarının başlamasına dört günü kala yerel seçimlerin kalbinin attığı İstanbul’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) ana karargahı olarak il merkezi belki de henüz sabah saatleri olduğundan gayet sakin.

Sabaha karşı AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ile İstanbul Hali’nde seçim çalışmaları yapan il başkanı Osman Nuri Kabaktepe enerjik görünüyor. 90 gün önce başlayan seçim maratonuna ilişkin hiçbir yorgunluk belirtisi yok. Çünkü iktidar partisi bir kez daha İstanbul’u kaybetmek istemiyor.

Her ne kadar “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözü daha Mayıs ayında yapılan seçimlerde yanlışlansa da siyasi yolculuğuna İstanbul’da başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan için bu kentteki seçimler bu kez fazlasıyla önemli.

İstanbul seçimi: Bir seçimden çok ötesi

1994’ten beri girdiği tüm seçimleri kazanan, desteklediği tüm adaylara kazandıran Erdoğan, 2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferini engelleyemedi.

2023 yılındaki seçimler öncesi adı cumhurbaşkanı adayları arasında sıklıkla zikredilen İBB Başkanı’nın ikinci kez İstanbul’u kazanması halinde daha şimdiden bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin “doğal adayı” haline gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Üç yıl önce il başkanlığına seçildiği kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştirecek arkadaşımız” diye takdim edilen Milli Görüş kökenli Kabaktepe, geçtiğimiz seçimlerde Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını korumasında rol oynasa da anketlere bakılırsa şu an aynı rahatlıkta değil.

Kabaktepe: “Murat Kurum doğru aday, ipi göğüsleyeceğiz”

Ancak AK Parti İstanbul İl Başkanı, kendisine yönelttiğimiz “Siz de dahil olmak üzere Tevfik Göksu, Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu gibi isimler konuşulduktan sonra Murat Kurum tercihi yapıldı, Kurum doğru aday mıydı?” sorusunu hiç tereddüt etmeden, “kesinlikle” yanıtını veriyor. Kabaktepe, şunları söylüyor:

“Dört kademeli bir karar sürecimiz var. O süreç neticesinde bir aktörümüz, bir arkadaşımız, bir kardeşimiz aday oluyor. Biz İstanbul’a doğru adayla başladık, doğru adayla kazanmış olacağız. Son hafta, ‘sağlam aday, sağlam adam’ diyoruz. Kalbimizde bir tereddüdümüz yok, şüphemiz yok. Murat Kurum Bey’in İstanbullu hemşerilerimiz tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevlendirileceğini düşünüyoruz. 90 gündür centilmence bir yarış oldu, ipi göğüsleyeceğimize dair güçlü bir izlenimimiz var.”

Kabaktepe, Murat Kurum’un Beykoz’un kentin hangi yakasında olduğunu karıştırması gibi hatalarının kabul edilemeyecek gaflar olmadığını söylerken, CHP lideri Özgür Özel’in de Küçükçekmece ile Büyükçekmece ilçelerini karıştırdığının altını çizdi.

“Seçmende bıkkınlık yok, yüzde 80’in üzerinde katılım olur”

Seçim sürecinde İstanbul’un bütün meydanları ve ana caddeleri siyasetçilerin bayrakları, dövizleri, ilanlarıyla donatılmasına rağmen halkta seçimlere dönük büyük bir ilgi yok. Anketlerde bu kayıtsızlık görünüyor.

Kabaktepe son seçimde yüzde 90 düzeyinde seçmen katılımı olan şehirde ciddi bir düşüş beklemiyor.

İstanbul İl Başkanı, “Yüzde 80’lerin üzerinde bir katılım olur İstanbul’da. Türkiye’de de ortalamalar bu rakamları bulur. Bıkkınlık yok, bir yıl olmadı ikinci seçimi yapıyoruz. Daha yoğun bir seçim oluyor. İstanbul’da milletvekili seçimlerimde her partinin 98 adayı vardı. Şu anda yerel yönetimlerde meclis üyeleri ile birlikte her partinin 1450 adayı var. Ramazan ayının getirdiği yavaşlık gibi okumak lazım. Hayatın akışına, bir parçasına dönüşüyor seçimler, bu demokratik süreç açısından da olumlu da bir şey. Günlük rutini çok fazla değiştirmeden, bozmadan seçimimizi yapıp hayatınıza devam etmemiz lazım” diye konuştu.

Kabaktepe, YRP’yi tehdit olarak görmüyor: AK Parti’nin gözü DEM Parti seçmenin yapacağı tercihte

Bu seçim sonuçları üzerinde en kritik rol oynaması beklenen iki parti, AK Parti gibi Milli Görüş geleneğinden gelen Yeniden Refah Partisi (YRP) ve HDP ve Yeşil Sol adıyla girdiği son iki seçimde CHP ile örtülü bir işbirliği yapan DEM Parti.

YRP, Milli Görüş Hareketi’nin kurucusu Necmettin Erbakan’ın damadı ve parti lideri Fatih Erbakan’ın eniştesi Mehmet Altınöz ile DEM Parti ise Erzurum milletvekili ve partinin ağır toplarından Meral Danış Beştaş ile yarışta.

“Yeniden Refah Partisi seçim sonuçları üzerinde kritik rol oynayabilir mi?” şeklindeki soruya da, “Doğal olarak kendi karar süreçlerinde karar verip adaylarını çıkardılar. Onlar da bir oy alacaklar; aday göstermek ayrı bir süreç seçimin sonuçlarına göre alınan oyun kaybetme noktasında tesirini değerlendirip tartışmak ayrı bir şey” gibi çok kapalı bir yanıt veren Kabaktepe’nin sözlerinden DEM Parti’nin performansını çok daha dikkatli izlediği anlaşılıyor.

Kabaktepe, “İddialı olması gereken partiler daha az çalışıyor onları da görüyoruz belki biz az görüyoruz onlar daha çok çalışıyorlar. Partinin bir yetkilisi İmamoğlu’na destek açıklıyor, bir başka aktörü çıkıyor, ‘kendi adayımıza oy vermemiz gerekir’ diye söylemde bulunuyor. Bunun hangisi kent tabanında karşılık bulacak onu bilemiyoruz seçim sonuçlarında göreceğiz. Tabii şu var, ‘niye ittifak yaptınız’ sorusuna muhatap olmamak için ‘ittifak yapmadık’, ‘niye birlikte değilsiniz’ sorusuna muhatap olmamak için de ‘kent uzlaşısı ile beraberiz’ gibi ikili bir cevap ortaya çıkmış oluyor. Neticede parti İstanbul’da Grup Başkan Vekili’ni güçlü bir aktörü aday yaptı. Siyasette kullandığımız bir kavram var, ‘özde mi sözde mi?’. Aday ‘özde mi sözde mi?’ onu seçim sonuçlarıyla anlayacağız. Seçmeni konsolide etmek ve oyları konsolide etmek için mi İstanbul’da güçlü bir aday çıktı yoksa ittifak tartışmalarında ‘adayımız var’ deyip oyu çok aşağıda tutacak organizasyon mu yapıldı? Yanıtını 31 Mart‘ta göreceğiz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Demirtaş mektup yayınlarsa ne olur?

AK Parti İstanbul İl Başkanı, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın bir mektup kaleme aldığı iddiası hakkında ise, “Demirtaş açıklama yapar yapmaz onu bilemiyorum. Yaparsa ya ‘CHP’yi destekleyin’ ya da ‘kendi partinize oy verin’ der ama ortada muğlak bir durum var. Şu an parti yönetimi ve aktör olanlar açısından baktığımızda da sanki ittifakın daha öne çıktığı gibi bir izlenim var. DEM Parti seçmeni kendi partisine oy vermeyi mi tercih edecek yoksa partinin bir kısmını yönlendirmesiyle CHP’ye oy vermeyi tercih edecek onu göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti’nin gözü CHP’nin elinde olan Türkiye’nin en büyük ilçesi Esenyurt’ta

Bu seçimde İmamoğlu kampanyasının ana hedefi seçimi kazanmak olsa da Belediye Meclisi’nde çoğunluğu kazanmak için Sancaktepe, Üsküdar, Bayrampaşa, Beyoğlu hatta kent çeperinde bulunan Arnavutköy gibi ilçeleri AK Parti’nin elinden almak için büyük çaba harcanıyor.

Osman Nuri Kabaktepe ellerinde olan 24 ilçeyi tutacaklarını (Silivri’de son seçimde MHP adayı Volkan Yıldız belediye başkanı olmuştu) bazı CHP’li ilçelerde de iddialı olduklarını söylüyor.

Kabaktepe, “Büyük bir kentiz, İstanbul’da herhangi bir ilçede üç, dört puanlık fark varsa herkes açısından ‘almaya yakınız’ ifadesi rahatlıkla kurulabilir. Bu doğal bir durumdur ama bahsi geçen Sancaktepe, Bayrampaşa, Üsküdar dahil 24 ilçede AK Parti seçimi kazanacaktır. Kaybımız olmayacak. Bunların dışında Esenyurt, Büyükçekmece, Maltepe, Kartal’da da iddialıyız” diyor.

Kabaktepe: “Bu ıspanaktan yağ çıkmaz, CHP önce 700 binlik miting yapmalı”

Osman Nuri Kabaktepe geçtiğimiz Pazar günü Atatürk Havalimanı’nda yapılan İstanbul mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Şu anda 650 bin kişi var, bu meydanda 1,5 milyon kişiye alışmıştık” sözlerini kendisine ve örgüte dönük bir eleştiri olarak algılamıyor.

Zaten miting sonrası AK Parti liderinin kendilerine herhangi bir eleştiri getirmediğini de vurgulayan Kabaktepe, şunları ifade ediyor:

“Biz miting yaparken şunu söyledik İstanbul’da yerel seçimlerin en büyük mitingini yapacağız. Nitekim öyle oldu 90 günlük süreçte en büyük büyük mitingi yaptık. Miting yapma cesareti gösteremeyen, yapma kararı alıp yapamama kararı açıklayan partiler de var, CHP’yi söylüyorum. Özgür Özel’in İstanbul’a giriş yasağı var. Önce çıkıp 700 binlik bir miting yapmaları lazım. İstanbul’daki seçmenin yüzde 6’sı, 7’si oradaydı, bu başarılı bir mitingdir. (Cumhurbaşkanı) mitingden sonra bir şey söylemedi. Biz kendimizden eminiz. Bizlerin bir endişesi olsa bir rakam da vermeyiz. Bu ıspanaktan yağmak çıkmaz. Bizim 650 binimizi de bir buçuk milyonumuzu da tescil etmiş oldular, buyursunlar kendileri yapsınlar.”

Erdoğan son iki kamuoyu araştırmasında başa baş görünen ilçelerde olacak

Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasının son iki gününde yine İstanbul’da olacağını söyleyen AK Parti İstanbul İl Başkanı, AK Parti liderinin Cuma günü Sultanbeyli ve Sancaktepe’de, Cumartesi günü ise Esenyurt veya Arnavutköy ile Beyoğlu veya Eyüp’te ilçe mitingleri düzenleyeceğini dile getirdi.

VOA tarafından geçilen “Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Katılım yüzde 80’i aşar, ipi göğüsleyeceğiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.