Karadağlı kadınlar iğne oyasını sevdi

ABONE OL
11:40 - 09/03/2019 11:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Karadağ’ın başkenti Podgorica’da açılan iğne oyası el sanatı kursu ilgi görüyor.

Yunus Emre Enstitüsü ile Ankara Nallıhan Belediyesi iş birliğinde şubat ayının sonunda başlayan kursa katılan Karadağlı kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş iğne oyası geleneğini öğrenme ve yaşatma imkanı buluyor.

Geçmişte Balkan ülkelerinde de yaygın şekilde yapılan ancak zaman içinde unutulan bu gelenek, Podgorica Yunus Emre Enstitüsünde başlatılan kurs sayesinde gelecek nesillere de taşınacak.

Kursun Türkiye’den gelen eğitmeni Hüseyin Tiril, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek iğne oyası geleneğinin Nallıhan’a ait olduğunu söyleyerek, 1864’te ilk ipek iğne oyalarının koza böceğinden yapıldığını anlattı.

Nallıhanlı kadınların 2000’li yıllarda sandıklarından çıkardıkları eserleri, takıya dönüştürdüğünü kaydeden Tiril, her takının ve yemeninin bir hikayesi olduğunu söyledi.

Tiril, “En önemli eserlerimizden bir tanesi de ipek biber oyasıdır. Biber oyası gelinle kaynananın çatışmasını anlatır. Ana yüreği, evinden çıkan gelinlerin hikayesini anlatır. Üzüm oyası evin tatlılığını, papatya oyası mutluluğu, menekşe oyası ise müjdeyi anlatır.” ifadelerini kullandı.

Kursiyerler memnun

Kursa katılan Karadağlı kadınlar ise daha önce de nakış işleriyle uğraştıklarını ancak böyle bir tekniği daha önce kullanmadıklarını belirterek, kursun kendileri için çok faydalı olduğunu dile getirdi.

Kursiyerlerden Hajrija Lacevic, yeni bir teknikle tanışmış olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydederek, “Uzun zamandır el işi yapıyorum ama bugüne kadar böyle bir teknikle karşılaşmamıştım. Biraz zorlansam da bir şeyler öğrenmeyi başardığımı söyleyebilirim.” dedi.

Balkanlar’da daha önce benzer bir tekniğin kullandığını anlatan Lacevic, “Bu teknik, kursta öğrendiğimiz teknikten tamamen farklıydı. Burada öğrendiklerim sayesinde çocuklarıma, gelinlerime, torunlarıma bir şeyler örebileceğim, bu da beni mutlu ediyor.” dedi.

Marina Zizic de öğrendikleri yeni tekniğin kendisi için biraz zor olduğunu belirterek, “Umarım öğrenmeyi başarırım. Bu teknikle farklı, pratik ve güzel takılar yapılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, kursiyerlerin kurs boyunca yaptıkları iğne oyalarının, kurs bitiminde Podgorica Yunus Emre Enstitüsü’nde sergilenmesi planlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

AA ( Anadolu Ajansı ) tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.