Kapalı restoran ve kafeler krediyi krediyle ödüyor, icralık sayısı da artıyor

Kapalı restoran ve kafeler krediyi krediyle ödüyor, icralık sayısı da artıyor

ABONE OL
23:53 - 27/12/2020 23:53
Kapalı restoran ve kafeler krediyi krediyle ödüyor, icralık sayısı da artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi sürecinde kapalı kalan restoran, kafe ve eğlence işyeri ile işletmeler kredi borçlarını da krediyle öderken icralık olanların sayısı da artıyor. AVM’lerde faaliyetteki restoran sahipleri AVM’lerden ayrılmak istemelerine rağmen sözleşmelerdeki ağır koşullar nedeniyle ayrılamıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup (Restoran, Yiyecek – İçecek ve Eğlence Hizmetleri) Başkanı Şeyhmus Kökerer, Antalya’da 2 bin 590 üye işletmeden 950’sinin kapalı olduğu söyledi.

Kapalı olmasına rağmen restoran, kafe ve eğlence işyerlerinden devletin 4 bin 590 TL ruhsat ücreti almaya devam ettiğini anlatan Kökerer, bunu ödeyemeyenlerin ruhsatlarının da iptal edildiğini bildirdi.

Yapılandırılan SGK ve vergi borçlarının Ocak ayından itibaren tahsilatına başlanacağını belirten Kökerer, şöyle devam etti.

‘’SGK ve vergi borçları ertelenmeli. Önce kazalım 3 ay sonra da ödemeye başlayalım. Şu anda üyelerimizin doğalgaz ve elektrikleri, borçları nedeniyle kapalı. Borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz. Son açıklanan destek paketinde kira yardımı yapılacak denildi. Ama kira yardımı Basit Usul Vergiye tabi olanlar ile yıllık kirası 11 bin TL’yi aşmayanlara ödenecek. Bizim işletmeler buna uymuyor.’’

AVM’lerden ayrılmak istiyorlar ama…

AVM’lerde kiraların 20, 30, 40 bin lira arasında değiştiğine dikkat çeken Kökerer, ‘’AVM’lerdeki restoran, kafe ve eğlence işyerleri AVM’lerden ayrılmak istiyor ama ayrılamıyor. Çünkü AVM yönetimi (6 aylık kirayı yatırın, öyle ayrılın diyor) 9 aydır kapalı olan bu işletmeler de ayrılamıyor’’ dedi.

Pandemi sürecinde kapanan işyerlerinin krediyle ayakta tutunmaya çalıştığını anımsatan Şeyhmus Kökerer, şöyle konuştu.

‘’İşletmelerimizin kredileri geri ödeme zamanı geldi. Ama işyerlerimiz yine kapandı.  Üyelerimiz kredi borçlarını da krediyle ödemeye çalışıyor. Para kazanamayınca da icralar başladı. İcralık olan işyeri sayısı artıyor.  Hibe istemiyoruz. Kredilerimiz, vergi borçlarımız ertelensin. Sıfır faizli ya da çok düşük faizli kredi verilsin ki kira borçlarımızı ödeyelim.’’

Kapalı olmasına rağmen aylık gider 35 bin TL

Antalya Atatürk Parkında Yamaç Kafe sahibi ve yemek dağıtım işi yapan Şevket Aldemir, işyerinin 9 aydır kapalı olmasına rağmen aylık 25 bin lira kira ödediğini söyledi.

İki üniversite de günlük 2 bin 500 kişiye yemek dağıttığını anlatan Aldemir, ithalatçı ve ihracatçıya destek verilirken yiyecek içecek sektörüne destek verilmediğinden yakındı.

Kira ve çalışanların alacaklarını ödemek için evini ve dükkanını satmak zorunda kaldığını, icralık olduğunu belirten Şevket Aldemir, ‘’İşyerim kapalı olmasına rağmen kafeyi, dükkânı bekleyen görevlimiz için aylık 4 bin lira ödüyorum. Kapalı kafenin aylık gideri 35 bin lirayı geçiyor.  Hiçbir kimse de ne yiyorsun ne içiyorsun diye sormuyor. Sektöre destek verilmeli’’ dedi.

Şevket Aldemir, Atatürk Parkı’nda 13 işletmenin de kendisi gibi zor durumda olduğunu sözlerine ekledi.

ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz de kiracıyla mülk sahiplerini karşı karşıya getirmeyen bir yöntem bulunması gerektiğini söyledi. Deniz, şöyle devam etti. ‘’Pandeminin en fazla hasar verdiği ekonomilerin başında Antalya geliyor. Restoran işletmecilerimiz pandeminin başından bu yana çok büyük mağduriyet yaşadılar. Ekonomi yönetimi acil olarak bu işletmelerimize hibe, düşük faizli kredi, kamu alacaklarında faizsiz erteleme gibi destekler sağlamalı.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.