Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor

Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor

ABONE OL
23:13 - 14/02/2022 23:13
Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kanada’nın Ontario eyaleti Başbakanı Doug Ford, COVID-19 aşısı belgesi zorunluluğunun yürürlükten kaldırılacağını açıkladı. Ford, kararın Kanada-ABD sınırında kamyon sürücülerinin başlattığı protestolar nedeniyle alınmadığını vurguladı.

ABD-Kanada sınırının en işlek noktalarından olan Ambassador Bridge (Büyükelçi Köprüsü) yaklaşık bir haftadır protestocular tarafından bloke edilmişti. Köprü, güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından bugün yeniden trafiğe açıldı. Ancak başkent Ottowa’daki protestolar hala devam ediyor.

Başkent Ottowa’nın yer aldığı Ontario eyaletinin başbakanı Doug Ford, restoran, kafe ve spor salonu gibi mekanlara ve spor etkinliklerine katılımda aşı belgesi zorunluluğunun 1 Mart itibariyle eyalet genelinde kaldırılacağını söyledi. Ford, kararı, “güvenli bir adım olduğu için” aldıklarını belirtti.

Omicron varyantı nedeniyle sıkılaştırılan kısıtlamalar arasında, restoranlarda yüzde 50 kapasite faaliyet kuralı da daha önce planlandığı tarihten 4 gün önce kaldırılacak.

Bu hafta Perşembe günü itibariyle restoran ve kafeler yeniden tam kapasite faaliyete devam edecek. Halka açık alanlarda maske zorunluluğuyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi.

Eyaletin Başbakanı Ford, “Şunu çok açıkça belirteyim: Güvenli olduğu için bu yönde ilerliyoruz. Bugün açıkladığımız değişiklik Ottawa’da ya da Windsor’da yaşananlardan dolayı değil, tam tersine bu olaylara rağmen yapılıyor” şeklinde konuştu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun protestoları bastırmak için daha fazla önlem alması halinde eyalet yönetimi olarak gereken desteği sunacaklarını söyledi.

Eyalet Başbakanı Ford, “Kanun ve nizam gerekiyor. Ülkemiz şu an risk altında. Sadece Ottawa’da yaşanmıyor bu olaylar. Alberta ve British Columbia’da da yaşanıyor. Bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bugün milletvekilleriyle internet üzerinden düzenlenen toplantıda bir araya gelmeyi planlayan Kanada Başbakanı Trudeau daha önce yaptığı açıklamalarda, protestoları durdurmak için askeri bir müdahale yapılması çağrılarını reddetmiş; ancak acil durum yasası dahil “tüm seçeneklerin masada” olduğunu hatırlatmıştı.

Trudeau’nun atıfta bulunduğu Savaş Önlemleri Yasası adlı acil durum yasası, savaş hali dışında sadece bir kez kullanıldı. Söz konusu yasayı barış döneminde Quebec bağımsızlık hareketiyle anlaşma sağlamak için Trudeau’nun babası, dönemin Başbakanı Pierre Trudeau kullanmıştı.

Kanada Başbakanı Trudeau protestocuları Kanada toplumunun “uç unsuru” olarak niteledi. Hem federal hem de eyalet yetkilileri polise ne yapılması gerektiği konusunda talimat veremeyeceklerini belirtti.

Avrupa ve Yeni Zelanda’da da benzer protestolar

Windsor’da 25 ila 30 protestocu dün Büyükelçi Köprüsü’ndeki polis müdahalesinde gözaltına alındı. Kanadalı kamyon sürücülerinin aşı zorunluluğu ve diğer pandemi önlemlerine karşı başlattıkları protestonun ardından Fransa, Hollanda ve Yeni Zelanda’da da benzer protestolar düzenlendi.

Köprünün protestocular tarafından kapatılması ABD ve Kanada’da pandemi sebebiyle bir süredir tedarik sorunu yaşayan otomotiv sektöründe ciddi aksaklıklara neden oldu.

Kent merkezinde de ana caddeleri kapatan protestoculara tepki gösterenlerin bazıları bu eylemlerin “bir işgal” olduğunu savunuyor.

Ontario Başbakanı Ford’un Ambassador Bridge’deki blokeyi kaldırabilmek adına acil durum ilan etmesinin ardından, köprü, yol ve kritik altyapı noktalarda trafik akışını durduranlara 100 bin dolara varan para cezasının ve bir yıla kadar hapis cezasının önü de açılmış oldu.

VOA tarafından geçilen Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kanada’nın Ontario Eyaletinde Aşı Zorunluluğu Kalkıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.