Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor

Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor

ABONE OL
10:57 - 15/02/2022 10:57
Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkede kamyon şoförlerinin COVID-19 önlemlerine karşı günlerdir sürdürdüğü protestoları sonlandırmak için acil durum yetkilerini devreye sokacağını bildirdi. Protestocular bazı sınır geçişlerini kapatarak ülkenin ABD ile önemli ticaret yollarını sekteye uğratmış ve başkentin bazı bölgelerinde hayatı felç etmişti.

Protestoların ekonomiye zarar verdiğini ve Kanada’nın güvenilir bir ticaret ortağı olarak itibarını zedelediğini bildiren hükümet, polise geniş kapsamlı destek açıkladı ve kitleler için kaynak sağlayan internet sitelerini teröre mali destek denetimine tabii tutma kararı aldı.

Kanadalı kamyon sürücüleri tarafından ABD sınırını geçen şoförlerin COVID-19 aşısı olması aksi halde karantinaya alınması kuralına karşı düzenlenen “Özgürlük Konvoyu” protestoları, Trudeau’nun pandemi kısıtlamalarından karbon vergisine kadar her konudaki politikalarına karşı çıkanların bir araya geldiği bir ortama dönüşmüştü.

Trudeau basın toplantısında yaptığı açıklamada, ‘‘Yolların kapatılması ekonomimize zarar veriyor ve kamu güvenliğini tehlikeye atıyor. Yasadışı ve tehlikeli faaliyetlerin devam etmesine izin veremeyiz dedi.

Protestocular Amerika’nın Michigan eyaletinde otomobil sektörünün kalbinin attığı Detroit kentiyle bağlantıyı sağlayan Ambassador Köprüsü’nü altı gün boyunca trafiğe kapatmış, polis köprüyü Pazar günü yeniden açmıştı. Başka gruplar ise Alberta, Manitoba ve İngiliz Kolumbiyası’ndaki daha küçük sınır geçişlerini kapatmıştı.

1988 tarihli Aci Durumlar Yasası federal hükümetin yetkisini kullanarak bölgelerin yasalarını geçersiz kılmasına ve acil durumlar sırasında geçici önlemlerle güvenliği sağlamasına izin veriyor. Yasa bugüne kadar bir kez 1970’te Trudeau’nun babası eski Başbakan Pierre Trudeau tarafından kullanılmıştı.

Pazartesi günü Trudeau kararını açıklamadan önce Alberta, Quebec, Manibota ve Saskatchewan bölgeleri yasayı yürürlüğe koyma planlarına karşı olduklarını bildirmiş ve bunun ‘‘gereksiz’’ olduğunu söylemişlerdi.

‘‘Hedefli uygulanacak ve geçici olacak’’

Trudeau ise önlemin ihtiyaç duyulan yerlerde hedefli olarak uygulanacağını ve zaman kısıtlaması olacağını kaydetti.

Kanada parlamentosunun acil durum önlemlerini yedi gün içinde onaylaması gerekiyor. Parlamentonun önlemleri kaldırma yetkisi de var.

Polise kaynak sağlamanın dışında Kanada, kara para aklama ve terör finansmanı kurallarını da kitlelere kaynak sağlayan platformları kapsayacak şekilde genişletiyor.

Maliye Bakanı Chrystia Freeland, tüm kitle fonlama programlarının ve kaynak sağlayanların Kanada’nın kara para aklamayla mücadele kurumu FINTRAC’a kaydolması ve şüpheli faaliyetleri derhal bildirmesi gerektiğini söyledi.

Freeland, ‘‘Bu değişiklikleri yapma sebebimiz bu platformların yasadışı yol kapatmaları ve Kanada ekonomisine zarar veren yasadışı faaliyetleri desteklemek için kullanıldıklarını bilmemiz’’ diye konuştu.

Hükümet ayrıca, bankaların ablukaları desteklediğinden şüphelenilenlerin hesaplarını mahkeme emri almadan geçici olarak dondurmalarına da izin verecek. Ambargoya karışan tırların sigortaları da askıya alınacak.

Kanadalı yetkililer protestoların kaynağının yarısının ise Amerikalı destekçilerden geldiğini bildirdi.

GoFundMe internet sitesinin gruba bağışı durdurmasının ardından merkezi Amerika’da bulunan GiveSendGo internet sitesi protestoculara para aktarılan ana platformlardan biri haline gelmişti.

VOA tarafından geçilen Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kanada Acil Durumlar Yasası’nı Devreye Sokuyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.