“Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı”

“Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı”

ABONE OL
15:52 - 05/03/2024 15:52
“Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ile Hamas arasında ateşkes için iki gündür süren görüşmelerde hala bir ilerleme sağlanamadı. Bir Hamas yetkilisi, arabulucuların talebi üzerine örgütün müzakere heyetinin bir gün daha Mısır’da kalacağını açıkladı.

Başkent Kahire’deki görüşmeler, gelecek hafta başlayacak Ramazan öncesinde, Hamas ve İsrail arasındaki savaşta daha uzun soluklu bir ateşkese ulaşmak için son eşik olarak görülüyor.

Müzakere edilen ateşkes, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’ye yardım aktarılması için çatışmalara 40 gün ara verilmesini öngörüyor.

Reuters haber ajansına konuşan Hamas yetkilisi, “Heyet Salı günü de görüşmeler için Kahire’de kalacak, bu turu bugün tamamlamaları bekleniyor” dedi. Mısır’ın haber kanalı El Qahera da görüşmelerin üçüncü güne uzatıldığını ancak “zorluklarla karşılaştıklarını” bildirdi.

“Netanyahu anlaşmaya varmak istemiyor” iddiasına yalanlama

Daha önce Hamas’ın üst düzey yetkilisi Bassem Naim, Reuters’a yaptığı açıklamada, Hamas’ın ateşkes anlaşması önerisini arabuluculara sunduğunu ve İsrailliler’den yanıt beklediğini söyledi. İsrail görüşmelerin bu turuna katılmadı.

Naim, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bir anlaşmaya varmak istemediğini ve “şimdi topun Amerikalılar’ın sahasında olduğunu ve anlaşma için ona baskı yapmaları gerektiğini” söyledi.

Netanyahu’nun anlaşmayı geciktirdiği iddiaları sorulan üst düzey bir İsrailli yetkili ise, “Bu iddia doğru değil. İsrail bir anlaşmaya varmak için her türlü çabayı gösteriyor. Hamas’tan bir yanıt bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İsrail, Kahire’deki görüşmeler hakkında kamuoyu önünde yorum yapmayı reddetti.

Daha önce Reuters’a konuşan bir kaynak, İsrail’in görüşmelerden uzak durduğunu çünkü Hamas’ın hala hayatta olan tüm rehinelerin listesini verme talebini reddettiğini söylemişti.

Naim ise rehineler savaş bölgesine dağılmış ve farklı grupların elinde olduğu için ateşkes olmadan rehine listesi temin etmenin imkansız olduğunu kaydetti.

Mısırlı güvenlik kaynakları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada müzakerelerin İsrailli bir heyet olmadan devam etmesi için İsrailliler’le temas halinde olduklarını söylemişti.

İsrail’in hem en yakın müttefiki hem de ateşkes görüşmelerinin destekçisi olan Washington, İsrail tarafından onaylanmış bir anlaşmanın zaten masada olduğunu ve bunu kabul etmenin Hamas’a bağlı olduğunu kaydetti.

Hamas bu açıklamayı, görüşmelerin anlaşma olmadan çökmesi halinde suçu İsrail’den uzaklaştırma çabası olarak değerlendiriyor.

VOA tarafından geçilen “Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kahire’deki Gazze ateşkes görüşmeleri bir gün daha uzatıldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.