Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor?

Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor?

ABONE OL
23:34 - 19/09/2022 23:34
Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Şiddete uğrayan kadınların adalete erişimin önündeki engeller ve çözüm önerileri Diyarbakır’da düzenlenen bir toplantıda tartışmaya açıldı. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin desteklediği projede kadınların adalet sistemine ulaşmasının önündeki en önemli engelin cezasızlık olduğu vurgulandı.

Türkiye Barolar Birliği, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin desteğiyle, Türkiye’de şiddet gören kadınların adalete daha kolay erişebilmesi için “Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” adıyla bir proje hayata geçirdi.

Daha önce Ordu, Muğla ve Nevşehir’de düzenlenen toplantıların dördüncüsü Diyarbakır’da düzenlendi.

Toplantıda, Türkiye Barolar Birliği, yerel barolar ve adli yardım merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları, şiddet önleme merkezleri, kadın sığınma evleri, mağdur destek birimleri, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında çalışan uzmanlar bir araya geldi.

Toplantını açılış konuşmasını yapan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, projenin asıl hedefinin kadınları adalet sistemine ulaştırmak olduğunu söyledi. Kadınların kaliteli adalete erişmesinin önemine dikkat çeken Suiçmez, “Bu projenin asıl hedefi kadınların adalete erişimini güçlendirmek, bunun yanında toplumsal cinsiyet duyarlılığını geliştirmek, kadınların yasal haklarını konusundaki farkındalığı arttırmak ve hukuk okur yazarlığını arttırmak. Tüm bunları yaparken elbette adalete erişimi sağlamak için çalışacağız ama nasıl bir adalet erişimi sağlayacağız? Bu çok önemli. Elbette ki kaliteli bir adalete erişimi sağlamak durumundayız” dedi.

Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda, kadınların adalete erişiminde karşılaştıkları temel sorunlar, kurumlar arası diyaloğu güçlendirmek ve kadınların adalete erişimini desteklemek için yerel ve sürdürülebilir ağlar oluşturmak için yapılması gerekenler tartışıldı.

Kadınlar neden adalete erişemiyor?

Toplantının ana gündemi “Kadınlar neden adalete erişemiyor?” sorusuydu. VOA Türkçe bu sorunun yanıtını kadın kurumlarının temsilcilerine sordu.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Sorumlusu Asiye Cemre Işık, kadınların adalet mekanizmasına erişirken birçok sorunla karşılaştığına dikkat çekerek, “Kadınların adalete erişiminin önünde gerçekten büyük problemler var. Ben en önemli engellerden birinin kadınların haklarını bilmemesini olduğunu düşünüyorum. Kadınlar haklarını bilmediklerinde, bir şiddet mağdur olduklarında ne yapacağını, nereye gideceğini, nasıl davranacağını bilemiyor” diye konuştu.

KAMER Vakfı adına toplantıya katılan Rojda Zaman ise kadına yönelik şiddet vakalarında cezasızlığa vurgu yaptı. Cezasızlığın adalete ulaşmanın önündeki en önemli engellerden biri olduğuna dikkat çeken Zaman, “Türkiye’deki yargı sisteminin kadına yönelik şiddetle mücadelesinde cezasızlığı maalesef adaletin önündekini en büyük engeldir. Bu proje kapsamında aslında hedeflediğimiz şu; kadınlar şiddetle mücadele ederken başvuru mekanizmalarını işletebiliyorlar ama iş yargı sürecine geldiğinde tıkanma yaşanıyor. Bu anlamda destek sağlamak, adli mekanizmaları doğru ve yerinde yönlendirme, doğru kullanılması için destek veriyoruz mücadele ediyoruz.”

Rosa Kadın Derneği’ni temsilen toplantıya katılan Berfin Polat Atuğ da, cezasızlık politikalarına dikkat çekti. Polat Atuğ, cezasızlıkla birlikte adalete erişimin önündeki engelleri şöyle sıraladı: “Cezasızlık politikaları, yasaların etkin bir şekilde uygulanmaması, İstanbul sözleşmesinden çıkma kararı, kolluğun uzaklaştırmacı görevi üstlenerek, şiddet gören kadınları tekrar şiddet ortamına geri göndermesi, açılan dosyalarını failin iradesi üzerinden yürümesi veyahut da koruyucu tedbir kararlarının kısa sürede bir şekilde verilmesi veya hiç verilmemesi gibi birçok sebep var. Bunlar tüm Türkiye’de kadına yönelik şiddet, kadın cinayetlerinde adalete erişimini engelleyen sebeplerdir.”

Kadına yönelik şiddetle ilgili 4 ilde 360 dosyada, adli yardım hizmeti proje kapsamında verilecek.

Bir ayda 79 kadın şiddet gördü

Kadına yönelik şiddetle ilgili verileri derleyen Bianet internet sitesine göre ağustos ayında 79 kadın şiddet gördü. Bianet’in verilerine göre Ağustos’ta en az 31 kadın ve yedi çocuğu öldürülürken, yılın ilk sekiz ayında şiddete kurban giden kadınların sayısı 222 oldu.

Kadına yönelik şiddeti izleyerek kayıt altına alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bine yakın davayı takip ederek, adalete erişimin önündeki engelleri raporlaştırdı.

Haziran ayında hazırlanan rapora göre en sık rastlanılan bazı uygulamalar şöyle sıralandı:

“Son dönemde artış gösteren “şüpheli kadın ölümleri” ile ilgili davalarda etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin işletilmediğine, “delil yetersizliği” gerekçe gösterilerek dosyaların hızla kapatıldığına tanık oluyoruz.
Dava açılabilmiş dosyalarda ya hızla beraat kararları ya da “kasten öldürme” yerine faillerin daha düşük ceza almalarını sağlayan suç türlerinden(taksirle öldürme, yaralama, cinsel saldırı gibi) ceza verildiğini görüyoruz.
Ayrımcı ceza indirimleri sıkça karşımıza çıkıyor. Sanığın pişmanlığı, giyim kuşamı, cezanın geleceği üzerine etkileri, sabıkasız olması gibi gerekçelerle “iyi hal” olarak bilinen takdir indirimi uygulanabiliyor.
Benzer biçimde “sadakatsizlik” gibi cinsiyetçi bahanelere dayandırılan “haksız tahrik” indirimi uygulanması ya da “gönüllü vazgeçme” maddesi gibi ayrımcı indirim uygulamanın yeni yöntemleri uygulanıyor.
Sanığa verilen cezanın paraya çevrilmesi ya da ertelenmesi, kadına yönelik suçlarda caydırıcılığı ortadan kaldırıyor, cezasızlığa neden oluyor.”

VOA tarafından geçilen Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kadınlar Neden Adalet Sistemine Erişemiyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.