Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu

Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu

ABONE OL
22:22 - 24/09/2022 22:22
Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, ahlak polisi gözetiminde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar birçok ülkede de yankı buluyor.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, Yeşilsu Parkı’nda toplanarak Amini’nin ölümünü protesto etti.

Kadın platformu üyeleri düzenledikleri basın açıklamasında Türkiye ve dünyada kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekerek, kadınların evrensel yasalar çerçevesinde korunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Basın açıklaması sonrası VOA Türkçe’ye konuşan Gaziantep Demokratik Kadın Platformu üyeleri, kadınlar üzerinde hüküm süren diktatörlük rejimlerinin yıkılması için alanlarda tek ses olacaklarını belirtti.

“Bedenine kısıtlama getirilen tüm kadınlar için buradayız“

Kadınların son yıllarda hakları için mücadele etmekten kaçınmadıklarını ifade eden Sinem Erener, “Son yıllarda kadın hareketi bütün dünyada ön plana çıktı. Çünkü kadınlar seslerini artık güçlü bir şekilde duyurabilmek için mücadele etmekten kaçınmıyorlar. Biz de bugün İran’da katledilen Mahsa Amini için buraya toplandık. Mahsa Amini’nin yanısıra katledilen bütün kadınlar için, başörtüsü takmaya dayatılan, bedenine, özgürlüğüne kısıtlama getirilen bütün kadınlara ses olmak için burada toplandık’’ dedi.

Amini’nin tüm kadınların isyanı olması gerektiğini savunan Siret Doğan, kadınların hiçbir nedenle öldürülmeyi hak etmediklerini belirterek, “Bu diktatörlük rejimlerinin yıkılması için kadınların artık başrolde oynaması lazım. Başörtüsü sadece uygun takılmadığı için bir polis tarafından öldürülen Mahsa bütün kadınların isyanı olmalıdır. Bizler de bu isyanın bir parçasıyız. Dünyanın hiçbir yerinde bir kadın, cinsiyetinden dolayı ya da başörtüsünden dolayı öldürülmeyi hak etmiyor’’ diye konuştu.

Başörtüsü takmanın bir namus göstergesi olmadığına dikkat çeken Gülhan Özkan ise, ilgili kurumların tek bir kadının bile ölmemesi için bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

Özkan, “Başörtüsü zorunlu bir şey değildir. Bir kadının bu yüzden hayatını kaybetmiş olması gerçekten çok üzücü bir durumdur. Kadınların başlarını zorla kapatan insanlar çok mu namuslu oluyor. Ya da bir kadın sadece başındaki örtü ile mi namuslu olabiliyor. Başörtüsü namus değildir, namus insanın yüreğindedir“ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kadınlar Mahsa Amini İçin Gaziantep’te Tek Ses Oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.