“Kadın kadının kurdu değil, yurdudur”

“Kadın kadının kurdu değil, yurdudur”

ABONE OL
23:12 - 17/12/2019 23:12
“Kadın kadının kurdu değil, yurdudur”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı (TKDF) Canan Güllü, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz tarafından, Hamburg Türk Toplumu (TGH) ile işbirliği halinde düzenlenen toplantıda partiler üstü kadınların dayanışmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Almanya’nın Hamburg kentine konuk oldu.

Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz’ın ön ayak olduğu Hamburg Kadınlar Meclisi İnisiyatifi ve Hamburg Türk Toplumu (TGH) ile işbirliği halinde, TGH binasında düzenlenen toplantıya büyük ilgi oldu. Salon son yerine kadar doldu.

TGH Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Bayram’ın selamlama konuşmasının ardından Güngör Yılmaz, toplumdaki cinsiyet eşitsizliğini, rakamlarla örnekler vererek gözler önüne serdi.

Yasalar var, uygulama yok

Canan Güllü’nün “Kadın mücadelesinde Dünyada ve Türkiye’de neler oluyor?” başlığı altında, kadın cinayetlerinden, eğitim sistemine, yargı uygulamalarından iş dünyasına kadar uzanan geniş bir yelpazede cinsiyet eşitsizliği hakkında konuştu. Güllü, 2014’de yürüklüğe giren ve 46 ülke tarafından imzalanan İstanbul Sözleşmesi adıyla tanınan, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ve ulusal yasaların cinsiyet eşitsizliği yasakladığını ifade ederek, “İstanbul Sözleşmesinin imzalanması güzeldi. Fakat bir şeylerin değişmesi için imza yeterli değil. Asıl önemli, olan imza attığınız şeyi uygulamanızdır. Yasa konusunda zenginiz, ancak uygulamasında çok zayıfız” şeklinde konuştu. TKDF Başkanı olarak 81 il ve 600 ilçe dolaşarak kadınların sorunlarının tespitini yaptığını ve edindiği bilgi donanımıyla, sorunlara çözüm için yasa önerisi getirdiğini ama bunun göz ardı edildiğini kaydetti.

“Kadını 2. sınıf insan olarak gören zihniyet yükselmekte”

Türkiye’de kadını 2. sınıf insan olarak zihniyetin yükseliş trendinde olduğu sözlerine ekleyen Güllü, “Laik Türkiye’de müftüye nikah yetkisi veriliyor. Ben bu isteme karşı mücadele ettiğim için parlamentoya girmem engellendi” dedi. Türkiye’de hiç gündemden düşmeyen ve son günler ve haftalarda da yaşanan korkunç kadın cinayetleri konusuna da açıklamalarında geniş yer veren Canan Güllü, “Tanımadığı kadına taciz eden zanlıya, kadın kırmızı ruj kullandı diye 5 yıl ceza indirimi yapılmasına, eski eşiyle buluşmaya pompalı tüfekle gidip öldüren erkeğin yargılamasında ‘planlı cinayet’ unsuru görmeyen hakime ne demeli?”

Kadınların eşit hak mücadelesinin Türkiye’de kadın politikasızlığına rağmen yılmadan devam edeceğini ifade eden Güllü, “Türkiye’de hiç kadın milletvekili çıkarmamış iller, hiç kadın üyesi olmayan ilçe belediye meclisleri var Siyasette kadın yan parça muamelesi görmekte. En önemlisi kadınların dayanışma gücünün gelişmesi. Kadın kadına destek olmalıdır. Erkeklerin bize lanse ettiği gibi ‘Kadın kadının kurdu’ değildir. Kadın kadının yurdudur” dedi.

Canan Güllü, çok önemli bilgiler verdiği konuşmasının ardından, gelen soruları yanıtlayıp, kendisine teşekkür edip, büyük ilgi gösteren kadın katılımcılarla sohbet etti.

ha-ber.com/Hamburg

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.