Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki

Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki

ABONE OL
19:00 - 13/04/2022 19:00
Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

2010 yılından bu yana kadın hakları için mücadele eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası açıldı.

Platform aleyhinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetler, Dernekler Müdürlüğü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na konu hakkında başvuru yapmasıyla, davaya dönüştü.

Davanın ilk duruşmasının hangi mahkemede ve ne zaman yapılacağı henüz belirlenmiş değil.

Ataselim: ‘‘Davalarla bizi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu durduramazlar’’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı” gibi somut hiçbir olguya dayanmayan yazılı başvuruların kuvvetli suç şüphesi oluşturmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ataselim, ‘‘Hakkımızda daha önce de şikayetler yapılmıştı. Şikayetlerin tarzına baktığımızda daha önce ‘Aile Meclisi’ adlı grubun yapmış olduğu şikayetlere benzediğini söyleyebiliriz. En baştan şunu söyleyeyim bu şikayetlerle, davalarla bizi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu durduramazlar. Kadın cinayetlerini durdurmayanlar Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu durdurmak istiyor. Bu beyhude bir çabadır. Biz binlerce kadınla bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu örgütlü politik mücadele bu aşamada daha da büyüyecek. Bu davada gösterdikleri iddialar da hukuksuzdur’’ dedi.

KCDP Genel Sekreteri, milyonlarca kadının kendilerine destek verdiğini ve bu destek varken platformu kapatmanın mümkün olmayacağını dile getirdi.

‘‘Bu dava bize seçim öncesi siyasi iktidarın nasıl bir pozisyon aldığını da gösteriyor’’

İktidarın kadına bakışının son yıllarda temelden değiştiğini ve bunun ana göstergesinin de İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuz bir şekilde geri çekilmesi olduğunu belirten Fidan Ataselim’e göre bu dava bir seçim hamlesi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri, ‘‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek hem hukuksuz hem de meşruiyeti olmayan bir karardı. Sonrasında kendilerince bu çekilmeyi tolere etmek için bazı düzenlemeler yapıp adım atar gibi görünüyorlar. Biz kadın cinayetleri ile ilgili 2010’dan beri veri yayınlıyoruz, devlet de birkaç yıldır veri yayınlamaya başladı. Ama hala şüpheli kadın ölümleri ilgili veri yayınlanmıyor. Bu veriler gizlenmek isteniyor. Biz bunların üzerine gidilmesini istiyoruz ama bu talebimiz hiç dikkate alınmıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bizim yıllardır takip ettiğimiz davalar müdahil olarak katılmaya başladı ama avukatları etkisiz oluyor, aktif pozisyon almıyorlar. Bu dava bize seçim önceki siyasi iktidarın nasıl bir pozisyon aldığını da gösteriyor. Kendilerince gözdağı veriyorlar’’ diye konuştu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 16 Nisan’da Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenleyeceği eylemle bu davayı protesto edecek.

Kerestecioğlu: ‘‘Başka türlü bir hayatı, kendilerine göre bir sistemi herkese dayatmaya çalışıyorlar’’

Kapatma davasına siyasetin birçok kesiminden de tepki geldi. Uzun yıllardır kadın hareketinin içinde bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası açılmasını Türkiye’deki demokratik muhalefete dönük sindirme girişiminin bir parçası olarak görüyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kerestecioğlu, ‘‘İktidar özellikle kadın hareketinin ne denli güçlü olduğunu biliyor. Evet kadın hareketi içinde birbirinden farklı yapılar olsa da sokakta hep birlikteler ve alanlarda çok güçlüler. Türkiye’nin en önemli demokratik muhalefeti olan kadın hareketini engellemek için büyük çaba gösteriliyor. İktidar mesela uyuşturucu cinayetlerini önlemek yerine kadınların mücadelesini engellemeye çalışıyor. Tabii bizim vekillerimizle de uğraşıyorlar. Kadın hareketi 80’lerden bu yana sürdürdüğü mücadelesinde hep aile yapısı ile ilgili iddialara muhatap oldu. Erkeklerin her türlü taciz, tecavüz veya saldırılarını empati kurarak örtbas etmeye çalışanları açığa çıkarmaya çalışan bir harekettir, kadın hareketi. Çünkü biz içinde şiddet içeren bir aile yapısı olamaz diyoruz. Bugün seçim sathı mailine girildiğinden en küçük oyları dahi toparlamak için bunlar yapılıyor. Bu şikayetleri yapan platform boşanmalara ve nafaka hakkına da karşı çıkıyor. Başka türlü bir hayatı, kendilerine göre bir sistemi herkese dayatmaya çalışıyorlar ama herkes bilsin ki kadın hareketi çok güçlü ve birbiriyle dayanışmaya her zaman hazır’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kadın Hakları Grubundan Kapatma Davasına Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.