Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor

Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor

ABONE OL
09:56 - 02/01/2024 09:56
Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Japonya’da yeni yılın ilk günü meydana gelen ve en büyüğü 7,6 büyüklüğünde olan depremler sonucu en az altı kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Japon NTV kanalının yerel polise dayandırdığı haberinde, Ishikawa eyaletinin Shika kasabasında bir binanın çökmesi sonucu yaşlı bir adamın öldüğü bildirildi.

Kyodo News da, Valilik Kriz Yönetim Ekibi’ne dayanarak Ishikawa’da 50’li yaşlarında bir erkek ve kadın, genç bir çocuk ve 70’li yaşlarında bir erkek olmak üzere dört kişinin öldüğü bilgisini paylaştı.

Asahi gazetesi de polise dayandırdığı haberinde, bir binanın enkazından çıkarılarak hastaneye kaldırılan 90 yaşlarında bir adamın hayatını kaybettiğini belirtti.

Öte yandan Japonya gün içinde, bir dizi büyük depremin ardından yayınladığı tsunami uyarısının seviyesini düşürdü ancak kıyı bölgelerde yaşayanlar can kayıplarına neden olabilecek dalgalar konusunda uyarıldı, evlerine dönmemeleri çağrısı yapıldı.

Ne olmuştu?

Yeni yılın ilk günü meydana gelen depremler, Japonya’nın ana adası Honshu’nun batı kıyısında yangınlara ve binaların çökmesine neden oldu.

Japonya Meteoroloji Dairesi, yerel saatle 16:00’dan kısa bir süre sonra Japon Denizi’nde Ishikawa açıklarında ve yakın yerleşim yerlerinde 10’dan fazla deprem olduğunu bildirdi.

Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, depremler nedeniyle en az altı evin hasar gördüğünü ve içeride mahsur kalan insanlar olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca, Ishikawa eyaletinin Wajima şehrinde yangın çıktığını ve 30 binden fazla hanede elektriklerin kesildiğini söyledi.

Japonya Meteoroloji Dairesi başlangıçta Ishikawa için büyük bir tsunami uyarısı ve Honshu Adası’nın batı kıyısının geri kalanı ve en kuzeydeki Hokkaido Adası için daha düşük seviyeli tsunami uyarıları veya tavsiyeleri yayınladı.

Artçı şok uyarısı

Uyarı birkaç saat sonra normal tsunamiye indirildi, bu da suların hala 3 metreye kadar ulaşabileceği anlamına geliyor. Artçı şokların da önümüzdeki birkaç gün içinde aynı bölgeyi vurabileceği belirtildi.

Japon kamu yayın kuruluşu NHK, başlangıçta suyun 5 metreye kadar ulaşabileceği uyarısında bulundu.

NHK, tsunami dalgalarının geri dönmeye devam edebileceğini ve ilk uyarıdan saatler sonra uyarıların yayınlanmaya devam ettiğini de bildirdi. Bölge birkaç artçı şok ile daha sarsıldı.

Hayashi, kıyı bölgelerdeki kişilerin yaklaşmakta olan tsunamiden uzaklaşmalarının kritik önem taşıdığını vurguladı.

Sözcü,”Her dakika önemlidir. Lütfen derhal güvenli bir bölgeye tahliye olun” dedi.

İlk tahliye uyarısından saatler sonra bile cüzdanlarını ve diğer eşyalarını almak için geri dönen insanların sürüklendiği ve boğulduğu bildirildi. İnsanlar, muhtemelen birkaç gün kalmak zorunda kalacakları stadyumlara tahliye edildi.

Sözcü, Japon ordusunun kurtarma çalışmalarına katıldığını da ekledi.

Japon medyasında yer alan görüntülerde sokaklarda koşuşturan insanlar ve bir yerleşim bölgesinde çıkan yangından yayılan kırmızı dumanlar görülüyor. Fotoğraflarda, aralarında sırtında bebeği olan bir kadının da bulunduğu bir insan kalabalığının kaldırımda oluşan büyük çatlakların yanında durduğu görülüyor.

NHK’ya göre, bazı insanlar kaçarken takılıp düştükleri için ya da raflardan düşen nesnelerin çarpması sonucu hafif yaralandılar.

Bölgedeki hızlı tren seferleri durduruldu, ancak akşam saatlerinde seferlerin bir kısmı yeniden başlatıldı. NHK, otoyolun bazı kısımlarının kapandığını ve su borularının patladığını bildirdi. Bölgedeki bazı cep telefonu hizmetleri çalışmadı.

Meteoroloji Dairesi, ulusal çapta yayınlanan bir basın toplantısında önümüzdeki hafta, özellikle de önümüzdeki iki ya da üç gün içinde daha büyük depremlerin bölgeyi vurabileceği uyarısı yaptı.

Daire ayrıca, bölgede toprak kayması ve evlerin çökmesi riski taşıyan 10’dan fazla güçlü deprem tespit edildiği bilgisini paylaştı.

Acil durum merkezi devrede

Başbakan Fumio Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, Japon hükümetinin depremler ve tsunami hakkında bilgi toplamak, güvenliği sağlamak adına bunları hızlı bir şekilde bölge sakinlerine iletmek üzere özel bir acil durum merkezi kurduğunu söyledi.

Japonya depreme son derece yatkın bir ülke. 2011 yılı Mart ayında meydana gelen büyük bir deprem ve tsunami bir nükleer santralde erimelere neden olmuştu. Bu son uyarı, 2011’deki felaketten bu yana ilk kez bu büyüklükte bir tsunami uyarısı oldu.

Hükümet sözcüsü Hayashi gazetecilere yaptığı açıklamada, etkilenen bölgedeki nükleer santrallerin Pazartesi günü herhangi bir düzensizlik bildirmediğini söyledi. Yetkililer, bölgedeki radyasyon seviyelerinde herhangi bir artış tespit edilmediğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Yılbaşı günü Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor: En az altı ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yılbaşı günü Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor: En az altı ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yılbaşı günü Japonya’yı sarsan büyük depremin ardından can kaybı artıyor: En az altı ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.