Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni

Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni

ABONE OL
23:49 - 27/09/2022 23:49
Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Japonya’nın öldürülen eski Başbakanı Şinzo Abe için resmi cenaze töreni düzenleniyor.

Tören, protestoların gölgesinde yapılıyor. Protestocular, Abe’nin cenaze töreninin masraflarının devlet kaynaklarından karşılanmasına karşı çıkıyor.

Abe’nin külleri, eşi Akie tarafından Tokyo’daki Nippon Budokan Salonu’na askeri bandonun eşliğinde taşındı. Binlerce kişi çiçek bırakmak için tören salonunda uzun kuyruklar oluşturdu.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden yetkilinin katıldığı cenaze töreni için yaklaşık 20 bin polis görev yapıyor.

Abe’nin resmi cenaze töreninin maliyetinin 11,5 milyon dolar olması protestolara neden oldu. Tokyo şehir merkezinde toplanan protestocular ellerinde pankartlarla “Devlet cenazesine hayır” sloganları attı.

Törendeki saygı duruşunun ardından Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile eski başbakanlardan Yoşihide Suga birer konuşma yaptı. Suga sesi titreyerek yaptığı konuşmada, “Her zaman Japonya’yı daha iyi hale getirmek istediğinizi, gençlerin umut ve gurur sahibi olmasını istediğinizi söylediniz” dedi.

Abe’nin cenaze töreninde Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

67 yaşındaki Abe, Temmuz ayında bir seçim mitinginde vurularak öldürülmüştü.

Abe tartışmalı bir figürdü

Japonya’nın en uzun süre görev yapan başbakanı olan Abe, tartışmalı bir figürdü.

Abe, en çok agresif parasal rahatlama ve mali harcamalardan oluşan “Abenomics” politikasıyla tanınıyordu. Ayrıca, savunma harcamalarını desteklemiş ve ordunun yurt dışındaki etkisini arttırmıştı.

2014’teki tarihi bir değişimle, Abe hükümeti savaş sonrası pasifist anayasayı değiştirerek askerlerin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez denizaşırı ülkelerde savaşmasına izin verecek şekilde yeniden yorumlamıştı.

Şinzo Abe, 2006 yılında Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en genç başbakanı olarak koltuğa oturmuştu. Siyasi skandallarla geçen bir yılın ardından, seçmenin kaybedilen emekli maaşı kayıtlarına yönelik öfkesi arasında Abe, sağlık durumunu gerekçe göstererek istifa etmiş, 2012 yılında yeniden başbakan seçilmişti.

Siyasi geçmişi olan bir aileden gelen Abe’nin babası dışişleri bakanı, büyükbabası ise başbakan olarak görev yapmıştı.

VOA tarafından geçilen Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Japonya’nın Eski Başbakanı İçin Cenaze Töreni haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.