İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı

İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı

ABONE OL
19:17 - 20/03/2024 19:17
İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Erzurumlu nüfusun yoğunluğunun dikkat çektiği İzmir’in Kemalpaşa ilçesi, 14 Mayıs genel seçimlerinde kentte CHP’nin en düşük oy aldığı ikinci ilçe oldu. “Küçük Erzurum” olarak bilinen Kemalpaşa’da yerel yönetimi ise 2004’ten bu yana bir dönem AK Parti bir dönem CHP kazanıyor. Seçimin uzun zamandır iki parti arasında gidip geldiği ilçede bu kez Yeniden Refah Partisi de iddialı.

Sağ seçmenlerin çoğunlukta olmasına rağmen “çekişmeli ilçe” konumundaki Kemalpaşa hiçbir siyasi parti için çantada keklik değil. Ancak CHP’liler ülkedeki mevcut ekonomik durumun yerelde de AK Parti’ye kaybettireceği iddiasında. AK Partililerse ilçedeki CHP’li belediyenin hizmetlerinden memnun olmayan seçmenlerin bu kez AK Parti’ye yöneleceğini savunuyor.

Yeniden Refah ise her iki nedenle, hem CHP hem de AK Partili seçmene üçüncü bir yol sunarak seçimi kazanacağı düşüncesinde.

“Kemalpaşa’da insanlar partiye kolay kolay oy vermez, adaya oy verir”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Erzurum kökenli Kemalpaşalı Suat Şahin, belediye hizmetlerinden şikayet ederek oyunu bu kez AK Parti adayı Galip Atar’dan yana kullanacak olanlardan.

Şahin, “Benim gönlüm bu sene oy kullanmamaktan yanaydı. Ama AK Parti, adayı sağlam çıkarttı. Biz isme oy vereceğiz. İsme vereceğimiz için de benim gönlümde Galip Atar yatıyor” dedi.

CHP’nin 2004’ten bu yana belediye başkanlığını kazandığı iki dönemde de iyi hizmet vermediğini savunan Şahin, “Gelen gideni artıyor’ derler ya. CHP, AK Parti’den aldı burayı. Sonra bir daha AK Parti aldı, bir daha CHP. Kemalpaşa’da insanlar partiye kolay kolay oy vermez. Adaya oy verir. Yani aklı olan da öyle yapar. Çünkü bu bir yerel seçim, genel seçim değil ki. Sen burada yaşıyorsun, hizmet bekliyorsun. Ama sana kimse hizmet vermiyor. Halk da ya bu ya o, denemek zorunda. O yüzden burada partilerin bir önemi kalmadı. Ama ben Galip Atar’ın şansını çok yüksek görüyorum” diye konuştu.

“Çarşı pazar, tencere güveçten kimin kazanacağı belli değil mi?”

İzmir’in merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Kemalpaşa, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgeleri’nden birine sahip. Bu nedenle Türkiye’nin her tarafından göç alıyor. 117 binden fazla kişinin yaşadığı ilçeye geçmişte özellikle Erzurum’dan yoğun göç olmuş. Köylerde ise daha çok Kemalpaşa’nın yerlileri yaşıyor.

Kemalpaşa’nın yerlilerinden emekli Hasan Hüseyin Cirit’in 31 Mart’ta tercihi, CHP’nin adayı ve mevcut belediye başkan yardımcısı Mehmet Türkmen’den yana. Cirit, “Burada CHP kazanır. Artık buradaki durumlar önceki durumlar gibi değil. Belli değil mi emeklilerin durumu? Ortalığın durumu belli değil mi? Çarşı pazar, tencere güveçten kimin kazanacağı belli değil mi?” şeklinde konuştu.

Belediyenin hizmetlerini olumlu bulduğunu da kaydeden Cirit, “CHP’li başkanlar güzel çalıştı, iki sefer geldi, iki sefer de herkesi mahcup ettiler” dedi.

2019’daki seçimi CHP 783 oy farkıyla kazandı

2019 yerel seçimlerinde Kemalpaşa’da CHP’nin adayı Rıdvan Karakayalı yüzde 45,71 oy oranıyla seçimi kazandı. Rakibi AK Parti adayı Arif Uğurlu’ysa yüzde 44,56 oy aldı. Çekişmeli seçimdeki oy farkı yalnızca 783 oldu.

31 Mart yerel seçimlerine, AK Parti yine MHP’nin desteğiyle giriyor. Ancak 2019’da CHP’yle işbirliği yapan İYİ Parti’nin yanısıra HDP çatısı altında aday göstermeyerek CHP’ye destek veren DEM Parti de bu kez kendi adaylarıyla yarışıyor. Seçimi 2019’da burun farkıyla kazanan CHP’nin işi bu açıdan AK Parti’den daha zor.

Yeniden Refah’ınsa özellikle AK Parti’nin oylarını bölerek CHP’nin aradan sıyrılması ihtimalini arttırabileceği değerlendiriliyor. Ancak parti logolarının değil isimlerin yarıştığı koşullarda tüm bu aritmetik devreden çıkıyor.

“CHP hizmetlerde başarısız kaldı”

VOA Türkçe’ye değerlendirmede bulunan AK Parti Kemalpaşa İlçe Başkan Yardımcısı Hüsnü Tuna da oy verilirken isimlerin ön planda olacağı görüşünde.

Tuna, “Galip Bey’in iddiası güzel, galip olacağız inşallah. Galip Bey bu dönem seçimi alacak. Zaten Kemalpaşa’da tanınmış bir sima. Esnaflığı var, milli sporculuğu var, teşkilatla uyumlu çalışıyor” diyor ve ekliyor: “Kemalpaşa her dönem farklı bir seçim yaşıyor. Seçimi bir CHP bir AK Parti alıyordu ama bu dönem biraz daha farklı olarak alacağız inşallah. Yapılan anket çalışmalarında yüzde 4 öndeyiz” diye konuştu.

Tuna’ya göre Galip Atar’ın tüm parti seçmenlerinden destek almasının nedeni “parti değil hizmet algısı.” Bunda CHP’nin Kemalpaşa’daki belediye hizmetleri karnesinin etkili olduğunu savunan Tuna, “Beş senedir CHP burada çok fazla etkili olamadı. Hizmetlerde başarısız kaldı. Biz daha önce de bunu yaşamıştık. Bu dönem genelde partinin dışında kişiye oy verilecek. Yani adam diyor ki ‘tamam kardeşim ben CHP’liyim ama Galip Atar’a oy vereceğim.’ Çünkü Galip Bey buraya hizmet için geliyor” dedi.

Tuna, Yeniden Refah’ınsa AK Partili seçmenden sonucu etkileyecek düzeyde oy alamayacağı görüşünde.

Röportaj sürerken AK Parti ilçe başkanlığında, kadınlar seçim malzemeleriyle birlikte mahallelere doğru yola çıkmaya hazırlanıyordu.

Seçim çalışmalarına Ramazan etkisi

Kemalpaşa sokaklarında genellikle Ramazan rehaveti hakim. Sabah saatlerinde seçim hareketliliği, sokaklarda seçim müzikleriyle dolaşan partilerin otobüslerinden ibaret.

Gecenin geç saatlerine kadar süren iftar ve sahur programlarının ardından ancak öğle saatlerinde partililer seçim çalışması için biraraya gelebiliyor. Ardından mahallelere ve köylere dağılıyorlar.

CHP’liler de öğle saatlerinde Kemalpaşa’nın Erzurumlu nüfusunun en yoğun yaşadığı mahallelerden biri olan Mehmet Akif Ersoy mahallesinde seçim çalışmasında. Ellerinde CHP’li aday Mehmet Türkmen’in vaatlerinin yer aldığı broşürlerle, tek tek apartmanlara girerek kapıları çalıyorlar.

Kapıları açanlara “kime oy vereceklerini” soruyorlar, böylece kendi anketlerini de tutuyorlar. Bazı kapılarsa hiç açılmıyor.

“Zannedersem ekonomik durum insanlarda biraz uyanmayı getirdi”

CHP ilçe yönetim kurulu üyesi Hülya Kara, geçmişte seçim çalışması yaparken en çok zorlandıkları mahallelerde artık değişim yaşandığını söyledi. Kara, “Çok güzel gidiyor. Bu seçim bizim olacak. En zor mahallede çalışıyoruz. Bu sene çok güzel cevaplar alıyoruz. Zannedersem ekonomik durum insanlarda biraz uyanmayı getirdi” dedi.

AK Parti’nin ilçede seçim dönemlerinde sosyal ve nakdi yardımlara ağırlık vererek oy kazandığını öne süren Kara, “Kırsaldan gelenlerin tamamı burada. Doğuda kırsal yaşamdan kopup gelen, hayatını kurtarmaya çalışan insanlar burada. O seçmene hitap ediyor Kemalpaşa. O yüzden daha çok AK Parti seçmeni var. Biz ahde vefa duyan bir milletiz. Birisi destek verdiği zaman ‘bu beni destekledi’ diyor, geri adım atamıyor. Ama onlar da bu dönemde artık bu şartlarda yaşamın zor olduğunu görüyor. Çarşı pazar yanıyor. Mutfaklar yanıyor. Bu sebeple seçim bizim olacak” ifadelerini kullandı.

“CHP’nin belediye başkan adayı CHP’li olmayan bir isim, AK Parti’deyse adayın siyasi karşılığı yok”

Yeniden Refah Partisi Kemalpaşa İlçe Başkanı Ali Hakan Külahçıoğlu ise 2004’ten beri ilçede süren iki partinin çekişmesine bu seçimde son verecekleri iddiasında. VOA Türkçe’ye konuşan Külahçıoğlu, “Merkezi hükümetin ekonomideki başarısızlığı, yerelde de hizmetlerin yeterince yapılmamasından kaynaklı hem Cumhur İttifakı hem de CHP’nin adayının sahada çok ciddi bir karşılık bulmadığını düşünüyoruz. Bundan kaynaklı bize müthiş bir teveccüh var” dedi.

Yeniden Refah Partisi’nin Kemalpaşa adayı Alaattin Yılmaz ilçede esnaflık yaptığı dönemden halk arasında çok tanınan bir isim. Külahçıoğlu, isimlerin ön plana geçtiği bir seçim yarışında Yılmaz’ın şansının yüksek olduğu görüşünde: “CHP’nin belediye başkan adayı CHP’li olmayan bir isim. Daha önce sırasıyla Doğru Yol, AK Parti, MHP, yeniden AK Parti ve CHP olmak üzere dolaşan bir arkadaşımız. AK Parti’deyse kişilik olarak her ne kadar iyi olsa da siyasi karşılığı olmayan birinin seçilmesi bize karşı çok büyük bir teveccüh oluşturdu.”

Yeniden Refah CHP’li ve AK Partili küskün seçmenin oyunu istiyor

Yeniden Refah’ın 14 Mayıs genel seçimlerinde ilçede oy oranı yüzde 2,48’de kaldı. Külahçıoğlu başta AK Parti ve CHP olmak üzere, ilçedeki tüm siyasi parti seçmenlerinden oy alarak seçimi kazanacaklarını savundu: “CHP’nin adayının diğer siyasi partilerdeki geçmişinden dolayı CHP’li seçmende kırgınlık var. Altı oku sorsanız onu bile bilemez, adayın CHP’ye aidiyeti yok. O kırgın seçmenlerin AK Parti’ye gitmesi mümkün değil. Biz AK Parti’ye güçlü bir rakip görüldüğümüz için bu bakımdan bir alternatif oluşturduk. Aynı zamanda AK Parti’nin de ilçede siyasi karşılığı olmayan bir ismi aday göstermesi nedeniyle AK Parti’de de küskünler çok fazla. Bunlardan da bize yönelen oy çok fazla. Yani bize ilçedeki tüm partilerden oy geçişleri olacağını görüyoruz.”

Külahçıoğlu, “Şu anda bizim ölçümlerimize göre ilçede CHP birinci, Yeniden Refah ikinci, AK Parti adayıysa üçüncü sırada geliyor. Esas AK Parti Yeniden Refah’ın oylarını bölüyor” ifadelerini de kullandı.

VOA tarafından geçilen İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İzmir’in “Küçük Erzurum” olarak bilinen ilçesinde çekişmeli seçim yarışı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.