İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı

İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı

ABONE OL
14:06 - 01/04/2024 14:06
İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart 2024 yerel seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir’de sandıktan yine zaferle çıktı. Lideri Özgür Özel’in ve anketlerdeki tahminlerin üzerinde bir oy farkı elde eden CHP, 30 ilçenin 28’inde seçimi kazandı.

AK Parti, MHP desteğine rağmen geçen yerel seçimde aldığı oyun gerisinde kaldı. Özel’in, 2019’da CHP’ye destek veren diğer siyasi parti seçmenlerine “sandıkta birleşme” çağrısı karşılık buldu; İYİ Parti ve DEM Parti adayları son genel seçimde partilerinin aldığı oyu alamadı.

Anadolu Ajansı’nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığını, oyların yüzde 48,09’unu alan CHP adayı Cemil Tugay kazandı.

En yakın rakibi AK Parti adayı Hamza Dağ’ın oy oranıysa yüzde 37,07 oldu. DEM Parti’nin büyükşehir belediye eş başkan adayları Türkan Aslan ve Akın Birdal yüzde 4,17, İYİ Parti adayı Ümit Özlale ise yüzde 3,63’te kaldı.

CHP 2002’den bu yana İzmir’de tüm seçimlerdeki birinci parti konumunu bir kez daha korudu.

Cemil Tugay seçim zaferini ilan ettiği konuşmasında, “CHP yaptığı son kurultaydan sonra sahip olduğu yeni ruh ve yeni mücadele azmiyle bu seçimde Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir başarı ortaya koydu. Öyle görülüyor ki Türkiye’de halkımızın beklediği yeni siyaseti karşılayan yepyeni bir CHP anlayışı ve kadrosu var” dedi.

AK Parti ittifak desteğine rağmen geçen yerel seçimin gerisinde

CHP, 2019’daki yerel seçimlerde İzmir büyükşehirde yüzde 58,10 oy almıştı. Ancak CHP adayı Tugay bu kez, partisinin geçen seçimde ittifak kurduğu siyasi partilerin adaylarına karşı da yarış verdi. AK Parti’yse 2019’daki MHP desteğini bu seçimde de korudu. Buna karşın oy oranı geçen seçimde aldığı yüzde 38,69’un altında kaldı.

AK Parti’den yapılan açıklamada, Cumhur İttifakı Büyükşehir Adayı Hamza Dağ’ın, seçimi kazanan Cemil Tugay’ı telefonla arayarak tebrik ettiği ve başarılar dilediği kaydedildi. Dağ’ın, Cemil Tugay’a İzmir’in menfaatine olan her konuda kendisine destek vereceğini söylediği de aktarıldı.

Özgür Özel’in tahmininin üzerinde oy farkı

İzmir’de CHP-AK Parti arasındaki oy farkı, seçim sürecinde yapılan tahmin ve anketlerin üstünde gerçekleşti. Anketlere AK Parti ile CHP arasındaki farkın hiç olmadığı kadar kapandığı ölçümleri yansımıştı. CHP lideri Özgür Özel de farkı yüzde 5-5,5 oranında tahmin ettiklerini açıklamıştı. Ancak 31 Mart’taki seçimde iki parti arasındaki oy farkı yüzde 11’i aştı.

Büyükşehir yarışında İYİ Parti ve DEM Parti adaylarıysa, 14 Mayıs’taki son genel seçimde partilerinin aldığı oy oranının da altında kaldı. CHP lideri Özel’in seçim sürecinde İzmir’de yaptığı mitinglerde, geçen yerel seçimde CHP’ye destek veren diğer siyasi parti seçmenlerine yaptığı “sandıkta yeniden birleşme” çağrısı böylece karşılık buldu.

CHP 24 ilçe belediye sayısını 28’e çıkardı

CHP, İzmir’in ilçelerinde de hem Cumhur İttifakı hem de diğer siyasi parti adaylarına karşı verdiği yarıştan galip çıktı. Kentteki 30 ilçenin 28’inde seçimleri önde tamamladı. Cumhur İttifakı çatısı altında Menemen’de AK Parti, Aliağa’daysa MHP seçimi kazandı. Böylece CHP 2019’daki yerel seçimlerde kazandığı 24 ilçe belediyesini 28’e çıkardı. İzmir’de kırsal nüfusun yoğun yaşadığı Bergama, Kınık, Kiraz ve Bayındır AK Parti’den CHP’ye geçerken, 2019’daki seçimde CHP’yle ittifak kapsamında İYİ Parti’nin kazandığı Tire’de de bu kez seçimi CHP kazandı.

Selçuk ve Dikili’deyse CHP adaylarının bağımsız adaylarla çekişmesi dikkat çekti. CHP Selçuk’taki seçimi 367 oy (yüzde 2,33) farkla, Dikili’deyse 713 oy (yüzde 1,52) farkla kazandı.

Seçim sonuçlarına göre Menemen ve Aliağa dışında kalan ilçelerde CHP seçimi kazanırken 25 ilçenin başkanı değişmiş oldu. CHP’deki kurultay sürecinin ardından yalnızca Karaburun, Seferihisar ve Dikili’deki mevcut belediye başkanları yeniden aday gösterilirken geri kalan ilçelerde yeni isimler aday gösterilmişti.

İlçelerde de 2019 seçmeni sandıkta CHP’de birleşti

CHP’nin 2019’daki ittifak desteğini kaybetmesine bağlı olarak birçok ilçede Cumhur İttifakı adaylarıyla çekişmeli bir tablo vardı. 14 Mayıs genel seçim sonuçlarına göre CHP, İzmir’de yedi ilçede Cumhur İttifakı oy toplamının altında kalıyordu. Ancak seçim sonuçlarına göre, CHP lideri Özel’in, geçen yerel seçimde CHP’ye oy veren diğer parti seçmenlerine sandıkta birleşme çağrısının ilçelerde de karşılık bulduğu görüldü. Büyükşehrin yanısıra ilçelerde de İYİ Parti ve DEM Parti adayları, 14 Mayıs genel seçiminde partilerinin aldığı oy oranının altında kaldı.

Ege Bölgesi kırmızıya boyandı

Seçimlere katılım oranıysa 14 Mayıs’taki son yapılan genel seçimlere kıyasla, yurt genelinde olduğu gibi İzmir’de de düşük kaldı. 31 Mart’taİzmir’deki seçmenlerin yüzde 78,7’si oy kullanırken, 14 Mayıs’ta bu oran yüzde 90,3 olmuştu.

CHP Ege bölgesinin tamamında da sandıktan galip çıktı. 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın kazandığı Manisa, Denizli, Afyonkarahisar, Balıkesir, Kütahya ve Uşak’ta bu kez CHP seçimi kazandı.

VOA tarafından geçilen İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İzmir’de büyükşehir ve 30 ilçenin 28’inde seçimi CHP kazandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.