İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor

İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor

ABONE OL
17:55 - 04/03/2022 17:55
İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği 29’uncu İzmir Avrupa Caz Festivali başladı.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin kendi alanlarında önemli gelişmeler sağlamış caz sanatçılarını bir araya getirerek bu kültürü geniş kitlelere yaymayı amaçlayan festival, ‘Eylül Ergül & Önder Focan Grup’un “Nat King Cole Project” konseriyle açılış yaptı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) verilen açılış konserinde, piyanoda Eylül Ergül, gitarda Önder Focan, basta Ozan Musluoğlu ve davulda Burak Durman’ın oluşturduğu grup, ‘kadife sesli şarkıcı’ lakabıyla hafızalara kazınmış Amerikalı caz sanatçısı Nat King Cole’un şarkılarını yorumladı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, dünyanın gündeminde savaş olmasına karşın müziğin tüm insanları barış içinde birleştirici bir işlevi olduğunu kaydetti: “Biz müziğin, birleştirici, bütünleştirici, barıştırıcı gücüne inanıyoruz. Onun için böyle bir ortamda da festivali gerçekleştirebilmenin izleyicimize çok iyi geleceğini düşünüyoruz. Festivalin, bu bütünleştirici, birleştirici güçten faydalanmamız için iyi bir şans olduğunu düşünüyoruz.”

Corona virüsü salgının ardından festivale bu yıl İzmirlilerin ilgisinin çok yoğun olduğunu söyleyen Sarper, “Tam 29 yıldır gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl Covid nedeniyle zamanında yapılamadı. 29 yıldır Mart ayında yapılması planlanıyordu. Bu yıl normale dönen şartlar oluştuğu için mart ayında yine kendi zamanında bu festivali gerçekleştiriyoruz. Festivalin 29 yılda İzmir’de gerçekten bir caz izleyicisi oluşturduğunu görüyoruz. Bu tabii çok sevindirici. Bu akşam da bu konsere ilgi çok fazla. 29 yıllık emeğimiz ve çalışmamızın sonucunun olumlu olduğu görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

“Caz insanı gevşetici, rahatlatıcı bir unsura sahip”

Açılış konserine katılan dinleyiciler arasında festivalin müdavimleri de yer aldı. 29 yıldır festivalin başlangıcından bu yana konserleri kaçırmadığını söyleyen eczacı Dilek Olcay, “Cazı sevdiğimiz için buradayız. İzmir’e İKSEV’in bir hediyesi bu. İzmirlilerin bunu desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Bu yıl 29’uncusu yapılıyor. Başladığı yıldan beri her zaman takip ediyoruz bütün konserleri. Bu yıl da güzel bir program var. Filiz Hanım ve ekibi bu işe çok emek veriyor. Biz İzmirliler olarak destekliyoruz” diye konuştu.

’50 senelik bir caz hastasıyım’ diyen avukat Mail Alpay Tümer ise “Hayran olmaktan öte bir caz hastasıyım. Yurt içi ve yurt dışı festivallere çok katıldım. 2019’da en son Umbria Caz Festivali’ni izledim eşimle. Ondan sonra pandemi girdi devreye. Maalesef çok büyük boşluk oluştu caz dünyasında. Birçok sanatçıyı, kaybettiğimiz yabancı yerli sanatçıların hepsini dinledim. Bine yakın klasik albümüm var. Hala da dinliyorum. Caz insanı hakikaten gevşetici, rahatlatıcı bir unsura sahip” diyerek herkese caz dinlemesini tavsiye etti. Tümer, festivalde geçmiş yıllarda olduğu gibi daha fazla Avrupalı caz sanatçısına yer verilmesini istedi.

Atölyeler, söyleşiler, konserler

3 Mart-2 Nisan 2022 tarihleri arasında sürecek olan festivalin bu yılki programında konserler, caz müziği konulu atölye ve söyleşiler yer alıyor. İKSEV’de düzenlenecek etkinlikler arasında, 4 Mart’ta gazetecilik öğrencilerine yönelik caz yazarlığını konu alan ‘Write Stuff Atölyesi’, 7 Mart’ta flugelhorn sanatçısı Dario Savino Doronzo, piyanist Pietro Gallo ve besteci Daniele Sardone’un katılacağı ‘Re-Imagine Duo Caz Atölyesi, 8 Mart’ta Ümit Tunçağ ile ‘Caz’ı nasıl dinlerim’ başlıklı söyleşi, 11 Mart’ta Nihat Özdal ile ‘Edebiyatın Cazı, Cazın Edebiyatı’ söyleşisi ve 23 Mart’ta Olivia Trummer Atölyesi gerçekleşecek.

Festivalde Avrupalı caz sanatçıları AASSM sahnesinde caz severlerle buluşacak. 7 Mart’ta Re-Imagine Duo ‘İtalyan Metamorfozu’, 10 Mart’ta Marc Perrenoud Trio, 19 Mart’ta Martin Valihora Trio feat. Eugen Vizvary & Juraj Griglak, 24 Mart’ta Olivia Trummer ‘For You’ konserleri olacak. Ege Denizi’ne bir övgü niteliği taşıyan Marc Buronfosse’nin Aegean Nights “A Smyrna Story” projesi ise, 1 Nisan’da Fransız Kültür Merkezi’nde, 2 Nisan’da AASSM’de dinleyiciyle buluşacak. 29’uncu İzmir Avrupa Caz Festivali’nin biletlerini AASSM Ana Gişe, Biletix.com ile Karşıyaka ve Mavişehir Pan Kitabevi’nden temin etmek mümkün. Bilet fiyatları tüm konserler tam 80 TL, öğretmen, öğrenci, emekli ve 60 yaş üstü 40 TL.

VOA tarafından geçilen İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İzmir Avrupa Cazıyla Buluşuyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.