İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı

İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı

ABONE OL
11:15 - 19/12/2023 11:15
İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzlanda’da haftalardır süren depremlerin ardından Pazartesi günü, ülkenin güneybatısında patlayan bir yanardağ geniş bir alana lav ve duman püskürterek yakındaki bir kasabayı tehdit etti.

İzlanda Meteoroloji Ofisi yayınladığı uyarıda, “Grindavik’in kuzeyinde Hagafell’de patlama başladı” ifadesine yer verdi.

Patlamanın kasabadan sadece birkaç kilometre uzakta başladığını ve yerdeki çatlakların İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında bulunan köye doğru uzandığı bildirildi.

Reykjavik’in yakınlarındaki Keflavik Uluslararası Havaalanı ise, hava trafiğinde aksamalar yaşansa da açık kaldı.

İzlanda’da Grindavik’te patlayan yanardağdan çıkan lavlar çevre kasabaları tehdit ediyor.

Meteoroloji, saniyede yaklaşık 100 ila 200 metreküp lav çıktığını ve bunun bölgedeki önceki patlamalardan birkaç kat daha fazla olduğunu söyledi.

Yerel polis, alarm seviyesini yükselttiklerini söyledi ve ülkenin sivil savunması halkı bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardı.

Reykjanes yarımadasında da önemli bir patlamadan korkan yetkililer geçtiğimiz ay balıkçı kasabası Grindavik’in yaklaşık 4 bin sakinini tahliye etti. Bölgedeki Blue Lagoon jeotermal kaplıcasını kapattı.

Dünyadaki en büyük tektonik plakalardan olan Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakaları arasında yer alan İzlanda, iki plakanın zıt yönlerde hareket etmesi nedeniyle sismik ve volkanik bir sıcak alan.

Yerel polis, alarm seviyesini yükselttiklerini söyledi ve ülkenin sivil savunması halkı bölgeye yaklaşmamaları konusunda uyardı.

Ancak patlamaları tahmin etmek zor. Kasım ayı ortalarında Grindavik sakinleri gece yarısı yer sarsılıp, yollar çatlarken ve binalar yapısal hasara uğrarken evlerinden çıkarılabildi. Sismologlar o sırada bir patlamanın yakın olduğuna inanıyordu, ancak jeolojik hareketlilik daha sonra azaldı.

Mart 2021’de, bölgedeki Fagradalsfjall volkanik sisteminde 500 ila 750 metre uzunluğundaki bir çatlaktan lav püskürdü. Bölgedeki volkanik faaliyetler o yıl altı ay boyunca devam etti ve binlerce İzlandalı ile turistin olay yerini ziyaret etmesine yol açtı.

Ağustos 2022’de aynı bölgede üç hafta süren bir patlama meydana geldi, bunu bu yılın Temmuz ayında bir başkası izledi.

İzlanda’da patlayan yanardağın lavları geniş bir alana yayıldı.

VOA tarafından geçilen İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İzlanda’da haftalardır devam eden depremlerin ardından yanardağ patladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.