İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi

İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi

ABONE OL
21:25 - 24/01/2024 21:25
İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Kazanmak üzere, bugünden itibaren yola çıkıyor” sözüyle Cengiz Topel Yıldırım’ı, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkan adayı olarak açıkladı.

Akşener, öncesinde de İYİ Parti Meclis Grubu’nda İstanbul’da milletvekili Buğra Kavuncu’nun, Balıkesir’de milletvekili Turhan Çömez’in, Sakarya’da Selçuk Kılıçaslan’ın belediye başkan adayı olarak 31 Mart’ta yarışacağını duyurdu.

İYİ Parti, bugünkü açıklamayla birlikte “hür ve müstakil siyaset” görüşüyle ittifaksız gireceği yerel seçimlerde, 16’sı büyükşehir, 22’si il, 217’si ilçe ve 31’i belde olmak üzere 286 belediye başkan adayını ilan etmiş oldu.

Meral Akşener, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden altı ay önce, 20 Eylül 2022’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için milletvekili Ümit Özlale’nin adaylığını ilan ederek geçmişte de CHP’yle “Millet İttifakı” işbirliğine kapıyı kapatmıştı.

İYİ Parti örgütü ve seçmen tabanınca tanınmış milletvekili kadrosunu illerde aday göstermeyi tercih ettiği gözlemlenen Akşener, bugün İstanbul ve Ankara için aday açıklamasıyla sadece iktidardaki AK Parti değil CHP’yi de hedef alan stratejisini ortaya koydu.

CHP’deyken Mansur Yavaş’ın rakibiydi şimdi karşısında yarışacak

Akşener’in Ankara adayı Cengiz Topel Yıldırım’ın, siyasetteki ilk tercihi CHP’ydi. Ankaragücü Kulübü Başkanlığı döneminde spor dünyasında tanınmış bir işadamı olan Yıldırım, Mart 2014’teki yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı olarak CHP’ye başvurdu. Ancak o dönemde CHP, Beypazarı ilçesinde deneyim sahibi, MHP kökenli Mansur Yavaş’tan yana tercihte bulundu. Yıldırım ise, 2014’te aday gösterilmese de 2016 yılında o dönemki parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı oldu. Yıldırım, 2022 yılına kadar CHP’de görev aldığı belirtiliyor.

Akşener, aday tanıtımında, “Ankara’yı, Cumhuriyet’imizin baş şehrini inşallah İYİ Parti’nin kazandığı ve iyi belediyeciliğin uygulandığı, sonra da 2028’de İYİ Parti’nin iktidar olmasında ve ‘Cumhurbaşkanı adayı şudur’ dediğimizde O’nun seçildiği iddiamızda başrolde olacağınıza duyduğum güvenle, inançla sizi buraya davet ediyorum” sözleriyle Yıldırım’ı sundu.

Cengiz Topel Yıldırım ise, son beş yıldır Mansur Yavaş’ın yönetimindeki Ankara için “hayal kırıklığı” ifadesini kullandı. Yıldırım, “Siyasetçilere ve yöneticilere sorumluluk yükleyen yalnızca tarih ve geçmiş değil, aynı zamanda içinde bulunulan dönem ve dönemin şartlarıdır. Modern dünyanın imkân ve şartlarına baktığımızda Ankara’nın ve Ankaralı’nın sinesine düşen kocaman bir hayal kırıklığıdır. Ankara hak ettiği yerde değildir… Ankara’ya memat gelmemiş, fakat hayat Ankara’dan gitmiştir” dedi.

AK Parti’li Melih Gökçek dönemiyle birlikte CHP’li Yavaş dönemini de hedef alan Yıldırım, “Son 30 yıla baktığımızda Ankara’mız ziyandadır. Yaklaşık 25 sene uçuk projelerle enerjisini, kaynaklarını tüketen Ankara, son 5 yılda ayağa kalkacağına, tembellik ve ihmalkarlığın pençesine düşürülmüştür. Ankara her fanteziyi proje, her projeyi fantezi olarak gören bir atalet arasına sıkışmıştır. Bu iki çarpık zihniyet, malulen emekli bir başkente çevirmiştir. Birincisi hoyratlığın temsilcisidir ve Ankara’yı tarumar etmiştir. İkincisi ise hımbıllığın tezahürüdür ve iş yapmaktan kaçıp Ankara’yı imar edememiştir. Biz, hızla gelişen dünyaya ayak uyduramayan bu vizyonsuz ve vasatın altındaki belediyeciliğe karşı bambaşka bir belediyecilik vadediyoruz. Biz, ‘al birini vur ötekine’ dedirtmeyen bir yönetim anlayışını temsil ediyoruz” diye ekledi.

Balıkesir’de Turhan Çömez: Ahmet Akın’a ikinci kez çelme mi?

Meral Akşener’in, Balıkesir milletvekili Turhan Çömez’i Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday göstermesi ise, “CHP’li Ahmet Akın’a ikinci kez çelme takma” yorumuna yol açtı.

İYİ Parti, Mart 2019’daki yerel seçimlerde ilan edilmesine ve sahada çalışmasına rağmen Ahmet Akın’ın Balıkesir’deki adaylığına karşı çıkmıştı. CHP, Balıkesir’i “Millet İttifakı” işbirliği gerekçesiyle İYİ Parti’ye bırakmak durumunda kaldı.

Akşener, İYİ Parti milletvekili İsmail Ok’u Balıkesir’den ortak aday olarak gösterdi ancak az farkla olsa da AK Parti seçimi kazandı. Ok, AK Parti’li Yücel Yılmaz’ın yüzde 47,8’lik oyu karşısında İYİ Parti ve CHP’nin ortak adayı olarak yüzde 46,5 oy oranıyla kaybetti. Sonrasında İYİ Parti’den ayrılan Ok, Nisan 2022’de AK Parti’ye geçti ve şimdi AK Parti bünyesinde Balıkesir milletvekili. Bu süreçte CHP, Balıkesir’in kaybedilmesiyle ilgili İYİ Parti’ye tepkili idi.

Şimdi CHP’nin Balıkesir adayı Ahmet Akın iken karşısında İYİ Parti’nin Turhan Çömez’i aday göstermesi, Mart 2019’daki süreç itibariyle “ikinci kez çelme takma” şeklinde değerlendirildi.

Genel cerrahi uzmanı doktor Çömez, AK Parti’nin kurucu kadrosundaydı, yıllarca Erdoğan’a yakın çalışma arkadaşlığı sonrasında partisiyle görüş ayrılığı yaşadı ve FETÖ nedeniyle hedef gösterildiğini iddia etti. İngiltere’de 12 yıl yaşadıktan sonra Çömez, Ekim 2022’de Türkiye ve siyasete İYİ Parti’yle dönüş yaptı.

Ankara’da adaylığı açıklandığı sırada Çömez, Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeydi ve ilk önce “Sahalardayız” sonra “Var mısınız?” mesajlarını paylaştı.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm , VOA Türkçe’nin Çömez’in adaylığıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Tüm, “Adayımız Ahmet Akın sahada çalışıyor. Ancak Turhan Çömez, kuşkusuz popüler ve Balıkesir’deki seçmen tabanında sevildiği için güçlü bir aday olduğunu söyleyebiliriz. Buradaki önemli nokta; Çömez’in, Balıkesir’de hangi seçmen kesiminden oy alacağı. Eğer sağ görüşlü, muhafazakâr seçmenlerden oy alarak AK Parti tabanından destek alırsa bu durum CHP açısından olumsuz olmayacaktır. Balıkesir’de nasıl bir oy bölünmesi olacağı önemli” dedi.

Sakarya’da babadan siyasetçi Kılıçaslan aday gösterildi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Selçuk Kılıçaslan ise, İYİ Parti yönetiminde yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak’ın Ağustos 2023’ten beri yardımcılığını yürütüyordu.

Siyaset bilimi ve Avrupa Birliği alanında uzman Kılıçaslan, babası Mustafa Kılıçaslan’ın geçmişte ANAP (Anavatan Partisi) Sakarya milletvekilliği nedeniyle kent siyasetindeki aktörlerden birisi olarak tanınıyor.

Kılıçaslan Türkiye siyasetinde ise, İYİ Parti’den 5 Aralık 2023’te ihraç edilen Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın “kendisini takip ettirme, dinleme” suçlamalarıyla tanındı. Kılıçaslan ise, Dikbayır’ı kendisine ses kaydıyla şantaj yapmakla suçladı. Bu suçlamalar sonrasında Aralık 2023 itibariyle taraflar karşılıklı davacı oldu.

İYİ Parti Lideri Akşener’in bugünkü açıklamasıyla, İstanbul, Ankara, Balıkesir ile Sakarya olmak üzere 4’ü büyükşehir belediyesi ve Afyonkarahisar, Amasya, Karaman ile Tokat olmak üzere 4’ü il belediyesi olmak üzere 46 belediye başkan adayı kesinleşti.

İYİ Parti adına Afyonkarahisar’da Alper Yağcı, Amasya’da Erhan Ciğer, Karaman’da Nihal Tümene ve Tokat’ta Şeref Menteşe, 31 Mart günü yarışacak.

VOA tarafından geçilen İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İYİ Parti Ankara’da eski CHP’li Topel’i aday gösterdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.