İthalat gıda güvenliği sorununa dönüşüyor

İthalat gıda güvenliği sorununa dönüşüyor

ABONE OL
14:38 - 21/12/2020 14:38
İthalat gıda güvenliği sorununa dönüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin başta hububat olmak üzere gerçekleştirdiği ithalatın gıda güvenliği sorunu haline dönüşmeye başladığı belirtildi.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) önceki dönem Başkanı ve Deva Partisi Kurucu üyesi Mustafa Satıcı, 2021 yılına girilirken tarımda kuraklık ve pandemiyle birlikte sıkıntılı bir sürece girildiğini belirtti.

Pandemi sürecinde dünyada tarım sektörünün öneminin arttığına dikkat çeken Satıcı, birçok üründe üretim fazlası olmasına rağmen, üretici ülkelerin ihracat yapmak yerine stok yapmayı tercih ettiğini, bunun da ürün fiyatlarını yükselttiğini kaydetti.

Türkiye’de girdi maliyetlerinin çok artması ve hükümetin uyguladığı yanlış politikalar yüzünden, üretim de yeterli artış sağlanamadığını ifade eden Mustafa Satıcı, ithalat yoluyla yüksek fiyatlardan ürün tedariki yapıldığına dikkat çekti. Satıcı, şunları kaydetti.

‘’Bu durum üreticide tedirginlik yaratmış ve tarımsal üretim, gıda güvenliği sorununa dönüşmeye başlamıştır. Üretimde sürekliliğin sağlanması, ithalata bağımlılığın azaltılması ve üreticilerimizin sorunlarının giderilmesi için çok acil tedbirlerin alınması gerekmektedir.’’

Satıcı, Türkiye’nın gıda güvenliği sorunu yaşamaması için de önerilerini şöyle sıraladı.

‘’1- Çiftçilerin 130 milyar TL ye yaklaşan borçları en az 1 yıl vadeli ve faizsiz ertelenmelidir.

2- Girdi maliyetlerindeki yüksek artış üretimi tehdit etmektedir, acilen bu alanda Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasi devreye girerek üretici desteklenmelidir.

3- Hububat başta olmak üzere dahilde işleme kapsamı dışında tarım ürünü ithalatı yapılmayacağı yada gümrük vergilerinin kaldırılmayacağı kamuoyuna deklare edilmelidir.

4- 2021 de ödenecek tarımsal destekler yılın ilk çeyreğinde ödenmelidir.

5- Kamuya ait atıl araziler üretim yapılmak üzere en uygun şartlarda üreticilere tahsis edilmelidir.

6- Yapımı devam eden sulama projeleri acilen tamamlanmalıdır.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.