İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı

İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı

ABONE OL
00:42 - 24/01/2024 00:42
İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü, Türkiye adına TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün akşam saat 18.40 itibariyle “yasa teklifi” niteliğindeki İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin görüşmelere başlandı ve siyasi parti gruplarına 40’ar dakika söz hakkı verildi.

İsveç’in NATO’ya katılım protokolü, AK Parti, MHP ve ana muhalefet partisi CHP’nin “kabul” oyu vermesiyle 26 Aralık 2023’te TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan oy çokluğuyla geçmişti. Komisyonda, Saadet Partisi ve İYİ Parti “ret” oyu kullanmıştı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ise oylamaya katılmamıştı.

MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın yönetimindeki bugünkü TBMM Genel Kurulu’nda ise, gruplar adına konuşmalar ve kısa söz almalar sonrasında saat 23.00 itibariyle oylama yapıldı.

Oylamaya, 346 milletvekili katıldı. Sonuçta protokol 55’e karşı 287 oyla kabul edildi. 346 milletvekilinin bulunduğu oylamada, 4 vekil çekimser kaldı.

İktidardaki Cumhur İttifakı’nın ortakları AK Parti ve MHP, “kabul” oyu verdi. CHP de Dışişleri Komisyonu’ndaki tutumunu korudu ve “NATO’nun genişlemesine destek verilmesi” gerekçesiyle “kabul” oyu kullandı. Muhalefet cephesindeki DEVA Partisi de “kabul” oyu verdi.

Cumhur İttifakı’nın küçük ortaklarından “ret” tavrı

DEM Parti ise Dışişleri Komisyonu’ndaki karşı tavrını koruyarak, “ret” yaklaşımı sürdürdü; ancak vekillerinden önemli bir bölümü oylamaya katılmamayı tercih etti.

İYİ Parti de komisyonda olduğu gibi İsveç’in Türkiye’ye verdiği sözlerini tutacağı konusunda güvence olmadığı gerekçesiyle “ret” oyu verdi.

Cumhur İttifakı çatısı altında geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta TBMM’ye girmesine rağmen Yeniden Refah Partisi de “ret” oyu kullandı. AK Parti listesinden seçilmiş Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal da “ret” oyu vereceğini açıkladı. Benzer şekilde Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) da “ret” oyu kullandı.

Demokrat Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) de “ret” cephesinde yer aldı.

Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolü ise, TBMM’de 23 Mart 2023’te onaylanmıştı; ancak Erdoğan’ın imza sürecinin ardından Resmi Gazete’de 1 Nisan 2023’te yayımlanmıştı.

Saadet Partisi Grubu İsveç konusunda ikiye bölündü

İsveç’in NATO üyeliği nedeniyle Saadet Partisi Meclis Grubu’nda görüş ayrılığı ortaya çıktı.

TBMM Genel Kurulu’nda; Saadet Partisi Grubu adına söz alan Gelecek Partisi’nden İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, İsveç’in NATO’ya katılımına karşı çıkmayacaklarını açıkladı. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya ise Saadet Partisi Grubu olarak katılım protokolüne “ret” oyu vereceklerini söyledi. Böylece Gelecek Partisi’nin 10 milletvekilinin katılımıyla 6 Temmuz 2023’te kurulmuş olan Saadet Partisi Grubu, fiilen İsveç konusunda ikiye bölündü.

NATO’nun genişlemesinde gözler artık Macaristan’da

Bu arada İsveç’in üyeliğini henüz onaylamayan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise bugün X hesabından bir paylaşımda bulundu. Orban, bugün İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a, NATO üyeliğini görüşmek üzere Macaristan’a davet eden bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Macaristan, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini de Türkiye’nin kabulünün ardından onaylamayı tercih etmişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Finlandiya ve İsveç, 18 Mayıs 2023’te NATO’ya katılım başvurusunda bulunmuştu. Onay süreci ise, Finlandiya ve İsveç’in 29 Haziran 2022’de Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde üyeliğe davet edilmeleriyle başlamıştı.

VOA tarafından geçilen İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.