“İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak”

“İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak”

ABONE OL
20:09 - 05/11/2022 20:09
“İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsveç’te yeni hükümet, Türkiye’nin NATO’ya katılım onayını almaya çalışırken Kürt YPG milisleriyle arasına mesafe koyacak. Açıklama bugün İsveç Dışişleri Bakanı’ndan geldi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom kamu hizmeti yayıncısı İsveç Radyosu’na verdiği demeçte “Bu örgütler ile PKK arasında çok yakın bir bağlantı var. Türkiye ile aramızdaki ilişki için iyi değil” dedi.

Billstrom, “Öncelikli hedef İsveç’in NATO üyeliğidir” diye konuştu.

Bu açıklama, Başbakan Ulf Kristersson’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İsveç’in askeri ittifaka katılmasına ikna etmek üzere Ankara’ya gitmesinden birkaç gün önce geldi.

İsveç Ankara’ya gönderdiği 6 Ekim tarihli mektubunda, NATO üyeliği adaylığına ilişkin Türkiye’nin kaygılarını gidermek için “somut adımlar” attığını kaydetmişti. Reuters haber ajansının haberleştirdiği mektuba göre bu adımlar arasında “Kürt militanlara karşı terörle mücadele çabalarının arttırılması” da yer alıyordu.

Suriyeli Kürt YPG milisleri ve siyasi kolu PYD, Türkiye tarafından terör örgütü PKK’nın uzantıları kabul ediliyor.

Ancak İsveç, ABD ve diğer bazı NATO ülkeleriyle birlikte Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede YPG’yi destekledi.

Türkiye ise milis grupları desteklemekten vazgeçmemesi halinde İsveç’in NATO’ya katılma başvurusunu engelleyebilir.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin doğrudan bir sonucu olarak bu yılın başlarında NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.
Başvuru NATO’nun 30 ülkesinden 28’i tarafından onaylandı.

İskandinav ülkeleri bu hafta yaptıkları açıklamada Macaristan’ın da itirazlarından vazgeçeceği konusunda iyimser olduklarını söylemişlerdi.

VOA tarafından geçilen “İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsveç NATO Üyeliğine Türkiye’yi İkna Etmek İçin Kürt Gruplardan Uzaklaşacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.