İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı

İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı

ABONE OL
21:03 - 18/03/2024 21:03
İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul Valiliği, Pazar günkü Nevruz kutlamaları sırasında 70 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Fransız haber ajansı AFP için çalışan bir muhabir de gözaltına alınanlar arasındaydı. Eylül Yaşar daha sonra serbest bırakıldı.

DEM Parti’nin Yenikapı Miting Alanı’nda organize ettiği kutlama sırasında alanda bulunan gazeteciler ve avukatlar, AFP muhabiri Eylül Yaşar’ın Nevruz kutlamalarını çekmeye hazırlanırken bir kontrol noktasında gözaltına alındığını duyurdu.

Kelepçelenerek gözaltına alınan bir başka grupla birlikte bir minibüste tutulan Eylül Yaşar, altı saatten uzun bir süre sonra serbest bırakıldı.

AFP muhabiri Eylül Yaşar, izinsiz ve zorla gerçekleşen üst aramasına itiraz ettikten sonra gözaltına alındığını ve polis minibüsüne bindirildiğini söyledi.

Yaşar, kendisinin ve minibüste tutulan diğer kişilerin polis tarafından hakarete uğradığını, cinsiyetçi ve ırkçı bazı hakaretlere maruz kaldıklarını iddia etti.

Gözaltıları görüntüleyen Bianet haber sitesinden iki gazeteci de polis tarafından şiddet gördüklerini ileri sürdü.

“Terör örgütü propagandası iddiası”

İstanbul Valiliği, Nevruz kutlaması etkinliğinde “yasadışı slogan atarak terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesiyle 70 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada etkinlik alanında, PKK’nın tutuklu bulunan lideri Abdullah Öcalan posteri açtığı belirtilen kişilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, “Etkinlik alanı ve çevresinde polise mukavemet gösteren, taşkınlık çıkaran, yasadışı slogan atarak terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen 15’i kadın, 55’i erkek toplam 70 şahıs hakkında gözaltı işlemi uygulanmıştır” denildi.

AFP’den kınama

Fransız haber ajansı AFP, muhabiri Eylül Yaşar’ın gözaltına alınması hakkında, “AFP yalnızca işini yapan muhabirimiz Eylül Yaşar’ın gözaltına alınmasını kınıyor” açıklamasını yaptı.

Ajans açıklamasında, “AFP, Yaşar’ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılarken, Türk yetkililere gazetecilerin haklarına saygı duymaları ve onlara saygılı davranmaları çağrısında bulunuyor” diye ekledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Yaşar’ın “işini yapmasına engel olan keyfi gözaltıyı” kınadı.

Türkiye’nin 85 milyon nüfusunun beşte birini oluşturan Kürtler’in çoğu ayrımcılığa maruz kaldıklarını söylüyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, 2016’da “terör propagandası” gerekçesiyle hapse atılmıştı. Güneydoğu’da 2019’daki son belediye seçimleriyle göreve gelen yüzden fazla belediye başkanının yerine kayyum atandı.

Ankara, kendisinin ve Batılı müttefiklerinin terör örgütü olarak gördüğü PKK’ya karşı mücadele ettiğini vurguluyor.

RSF’ye göre Türkiye, geçen yıl basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 164’üncü sırada yer aldı. Bu durum Türkiye için 2022 yılına göre 16 sıralık bir düşüşe işaret ediyor.

AFP’nin konuyla ilgili bir haberinden yararlanılmıştır.

VOA tarafından geçilen İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’daki Nevruz kutlamalarında aralarında AFP muhabirinin de olduğu 70 kişi gözaltına alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.