İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu

İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu

ABONE OL
22:58 - 29/09/2022 22:58
İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de yaşayan İranlılar, bir kez daha İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanarak Mahsa Amini’nin öldürülmesini protesto etti.

Konsolosluğun bulunduğu sokakta polisin gösteriye izin vermemesi nedeniyle karşı sokakta toplanan yaklaşık 100 kişilik İranlı grup, İran rejimi aleyhinde sloganlar attı. Ellerinde “İran halkını yalnız bırakmayın”, “İran’da ölü sayısı artıyor”, “Özgür İran” yazılı dövizler tutan göstericiler, İran hükümetini istifaya çağırdı.

“Artık korkmuyorum”

Protestocular arasında, 8 yıldır Türkiye’de yaşayan 27 yaşındaki İranlı mimar Rara da vardı. Rara, “40 yıldır bizi korkuttular. Eğer sesini yükseltirsen seni öldürürüz diyorlar. Artık korkmadığımızı söylemek istiyorum. Çünkü bütün dünya sesimizi duydu. İran İslam Cumhuriyeti rejimini istemiyoruz. Çünkü bir sürü kızı öldürdüler, LGBTQ’ları öldürdüler. İran’da idam var. Protestolara geldik diye hepimiz hapse giriyoruz. Herkes korktuğu için, maske takıyor. Çünkü İran’daki ailelerini tehdit ediyorlar. Buraya geldim ve artık korkmuyorum” diye konuştu.

“Hristiyan olduğumuz için İran’ı terk etmek zorunda kaldık”

Hristiyan oldukları için İran’ı terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Farhad Shirinkhah, “Bizim memleketimizde ibadet hakkımız yok, yaşama hakkımız yok. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Onun için memleketimizden dışarıya çıkmak zorunda kaldik. Biz Hristiyanlar İran’ın tüm milletiyle beraber olacağız. Biz de onlar için özgürlük istiyoruz ve şimdi buradayız. Onlarla beraber özgürce yaşamayı istiyoruz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan İranlı göstericilere destek

Protestolara destek veren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da İranlı göstericilerin protestosundan sonra İstanbul Valiliği önünden İran Konsolosluğu’na doğru sloganlar atarak yürüyüş düzenledi.

“Laiklik için mücadele edeceğiz”

Polis, platform üyelerinin de konsolosluk önünde toplanmasına izin vermedi. Polis barikatı önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Mahsa kardeşimiz gibi nice kadın İran’da zorunlu kıyafet dayatmaları yüzünden öldürüldü. Ardından yapılan eylemlerde nice kadın ve yurttaşlar öldürüldü. Bizler buradan İran’da direnen, halklara, özgürlükleri için direnen kadınlara selam olsun. Mücadeleniz mücadelemizdir demek için buradayız. İran bize çok uzak diye hiç kimse düşünmesin. Bizler mücadele edeceğiz ki bu gidişatı durduracağız. Ve şunu söyleyelim. İran’daki rejimi kendine rehber edinenler bilsin ki bizler kıyafet dayatmasının olmadığı bir laiklik için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Saçtan yapılan bayrağı konsolosluk önündeki trafik lambasının direğine asan kadınlar daha sonra eylemlerine son verdi.

VOA tarafından geçilen İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İstanbul’da Bir Kez Daha Mahsa Amini Protestosu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.